• Onafhankelijk en eerlijk advies voor particulier en ondernemer
  • Geen provisie of fee maar een vast bedrag per maand
  • 24 uur per dag inzicht in uw financiële situatie
Bart Hermanussen - hetadvies.nl

Nieuws van hetadvies.nl

  • 06 maart 2024

    Aangifte over 2023: ben je er klaar voor?

    Het kan elk jaar vanaf 1 maart, het doen van de belastingaangifte. Heb jij alle documenten en aandachtspunten al paraat?

    Aangifte doen over belastingjaar 2023 moet tussen 1 maart en 1 mei. Red je dat niet, dan kun je uitstel aanvragen. Doe dat wel voor 1 mei, je krijgt dan uitstel tot 1 september. Houd er wel rekening mee dat er 7,5% rente in rekening wordt gebracht over de eventueel te betalen belasting.

    Wat heb je nodig?
    Het makkelijkste is om de aangifte van vorig jaar er bij te pakken. Op die manier vink je alles makkelijk af. In ieder geval heb je nodig je jaaropgave(n) en andere inkomsten zoals bijvoorbeeld partneralimentatie. Ook heb je de jaaroverzichten van alle rekeningen (sparen/beleggen) nodig. Wie in bezit is van een eigen woning moet ook de WOZ-waarde van peiljaar 2022 opduikelen, die staat op de beschikking die je begin 2023 hebt ontvangen en je kunt ook op het WOZ-waardeloket kijken. Natuurlijk mag ook de jaaropgave van je hypotheekverstrekker niet ontbreken. Pak ook een eventuele voorlopige aanslag erbij. Lees hier wat je nog meer nodig hebt.

    Wat kan je aftrekken?
    Een aantal aftrekposten wordt automatisch verwerkt door de Belastingdienst. Denk aan de hypotheekrenteaftrek of aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting wanneer je werkt en een kind onder de 12 hebt. Controleer dit wel. En heb je extra zorgkosten gemaakt of geld uitgegeven aan giften of alimentatie, vergeet dan niet dat als aftrekpost op te voeren.

    Let op: het was lange tijd voordelig om de hypotheekrenteaftrek bij de meest verdienende partner onder te brengen, maar nu het fiscale voordeel is gemaximeerd, hoeft dat niet langer zo te zijn. Het kan dan in verband met het eigenwoningforfait juist voordeliger zijn om de hele post onder te brengen bij de minst verdienende partner. Probeer dat uit.

    Kocht je in 2023 een woning, dan kun je een behoorlijk bedrag aftrekken: denk aan advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en kosten voor de NHG-aanvraag. Zorg er wel voor dat je alle nota’s paraat hebt.

    Ook een storting in een lijfrente is aftrekbaar, maar alleen als er sprake was van een pensioentekort. Wanneer je inleg in 2023 binnen de jaarruimte viel, dan kun je deze aftrekken van je belastbaar inkomen.

    Hoe zit het met box 3?
    Voorheen betaalde je belasting over een rendement dat je waarschijnlijk helemaal niet behaalde. Dat was vooral nadelig voor spaarders. De fiscus heeft een nieuwe methode om het werkelijke rendement dat je hebt behaald met sparen en beleggen dichter te benaderen. Dat leidt vooral voor spaarders tot een lagere vermogensbelasting in box 3. Zie hier de percentages die gebruikt worden. 

    Tip: belastingmiddeling
    Wanneer je toch ingelogd bent, pak dan even je oude aangiften erbij en bekijk of je in aanmerking komt voor de regeling ‘belastingmiddeling’. Die is bij veel Nederlanders onbekend, maar kan een behoorlijk financieel voordeel opleveren. De regeling is interessant wanneer je jaarinkomen de afgelopen jaren heeft geschommeld. Bijvoorbeeld omdat je net bent gaan werken na je studie. Of met sabbatical ging en daardoor een lager inkomen had. Of omdat je een hoge ontslagvergoeding kreeg waardoor je dat jaar juist heel veel verdiende. Je mag dan over een periode van drie jaar je inkomen middelen: optellen en delen door drie. Middeling is voordelig wanneer de belasting over het gemiddelde van 3 jaar lager is dan de belasting over de 3 losse jaarinkomens. Er zijn online verschillende tools om een proefberekening te maken. De regeling is per 2023 afgeschaft. Dat betekent dat het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden 2022-2024 is. Lees hier meer.

    Hulp nodig?
    Twijfel je over bepaalde posten? Je kunt advies vragen aan een (belasting)adviseur, maar je kunt tegenwoordig ook videobellen met de Belastingdienst en je vragen stellen. Dat doe je hier.

  • 14 februari 2024

    Verplicht aansluiten bij een pensioenfonds? Zoek het goed uit!

    Wanneer je je als ondernemer met personeel niet aansluit bij een bedrijfstakpensioenfonds, terwijl dat eigenlijk wel moet, dan kunnen de financiële consequenties groot zijn. Worden ingeschakelde zzp’ers als werknemers aangemerkt, dan moet er met terugwerkende kracht ook voor hen worden betaald.

    Valt jouw bedrijf binnen een sector met een bedrijfstakpensioenfonds, dan ben je verplicht jouw werknemers die pensioenregeling aan te bieden. In totaal is ongeveer 75% van de werknemers in Nederland aangemeld bij een bedrijfstakpensioenfonds. Voorbeelden zijn overheid en onderwijs, de bouwsector, de reisbranche, de zorg en de horeca. In het register pensioenfondsen kun je een beeld krijgen van de mogelijke verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfondsen die van toepassing kunnen zijn.

    Discussies
    Vaak is meteen duidelijk of een bedrijf bij een bepaalde bedrijfstak hoort. Maar in sommige gevallen is het lastiger beoordelen of een bedrijf onder de zogenaamde werkingssfeer (het bereik) van een pensioenfonds valt. Dat leidt regelmatig tot discussies. Zo vond het pensioenfonds voor de Reisbranche dat reiswebsite Booking zich moest aansluiten. Booking dacht er anders over en zag zichzelf meer als een IT-bedrijf dan als reisagent. De rechter gaf het pensioenfonds gelijk en dat leidt ertoe dat de duizenden medewerkers met terugwerkende kracht recht hebben op een pensioen van het fonds voor de Reisbranche. Voor Booking een kostenpost van ruim 400 miljoen euro.

    Zelfstandigen
    In het verlengde van die discussie ligt de positie van zelfstandigen. Zo oordeelde de rechter vorig jaar dat de bezorgers van Deliveroo geen zzp’ers maar werknemers waren. De volgende kwestie die toen op tafel lag, was het pensioen. Want deze werknemers vielen daardoor onder de werkingssfeer van het bedrijfstakpensioenfonds Vervoer. Ook hier moest Deliveroo, dat inmiddels niet meer actief in ons land, een forse nabetaling doen.

    Zelf actie ondernemen
    Wie een onderneming start, moet zelf nagaan (of door een adviseur laten nagaan) of de activiteiten van de onderneming mogelijk onder de werkingssfeer van een bedrijfstakpensioenfonds vallen. Je kunt er bijvoorbeeld niet vanuit gaan dat de salarisadministrateur dit voor je heeft uitgezocht: dat moet dan een expliciete opdracht zijn geweest. Het is ook niet zo dat een pensioenfonds zich meteen bij aanvang van je activiteiten bij jou meldt. Ook kan het zo zijn dat de cao voorschrijft dat deelgenomen moet worden aan een bepaalde pensioenregeling.

    Opnieuw checken
    Het gebeurt ook nog weleens dat de activiteiten van een onderneming gedurende de rit wijzigen: let ook dan goed op of je mogelijk toch bij een (ander) bedrijfstakpensioenfonds moet aansluiten. Hier spelen ook maatschappelijke opvattingen een rol. Zo moest het bedrijf JustMeat dat veganistische vleesvervangers maakt, zich verplicht aansluiten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor Vlees, Vleeswaren, Gemaksvoeding en Pluimveevlees. De rechter zocht aansluiting bij wat er in de samenleving leeft en stelde dat ‘de gemiddelde burger onder gehaktballetjes, frikandellen en hamburgers tegenwoordig niet meer alleen de vleeshoudende producten verstaat, maar tevens de vegetarische/veganistische variant ervan’.

    Werknemer recht op pensioen
    Is een onderneming ten onrechte niet aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds, dan kan het fonds de premie dus alsnog opeisen. Het pensioenfonds is namelijk verplicht om een werknemer die onder de werkingssfeer valt, een pensioen uit te keren, of de werkgever in kwestie nou premie heeft afgedragen of niet. Een pensioenfonds kan niet alleen de pensioenpremie met terugwerkende kracht eisen, maar ook een schadevergoeding. Had het bedrijf elders een eigen pensioenregeling, dan kan in bepaalde gevallen om een vrijstelling worden verzocht. Een pensioenadviseur kan hierbij adviseren.

  • 17 januari 2024

    Gezondheidsvragen beantwoorden voor een verzekering? Wees volledig!

    Wil je een verzekering afsluiten voor het geval je arbeidsongeschikt raakt? Bijvoorbeeld een aov als ondernemer of een woonlastenverzekering als particulier? Je moet dan een medische vragenlijst invullen. Doe dat secuur, want een foutje kan je duur komen te staan.

    Het invullen van een gezondheidsverklaring moet je niet zomaar tussendoor doen. Vragen moeten volledig en naar waarheid beantwoord worden en dat is als aanvrager zelfs je wettelijke plicht. Ook als je denkt dat dat ene bezoekje aan een psycholoog tien jaar geleden niet belangrijk was of die gebroken knie uit je jeugd; vermeld het toch maar. Dat de verzekeraar naar een bepaalde categorie klachten vraagt, geeft aan dat het relevant is om te noemen.

    Op basis van de gegevens in de verklaring brengt de verzekeraar de risico’s in kaart en bepaalt of hij je wil verzekeren en tegen welke voorwaarden en welke premie.


    Met opzet
    Ben je onvolledig en komt de verzekeraar daar achter, dan zijn er in principe twee scenario’s. Wie opzettelijk dus bewust onvolledig was, krijgt geen uitkering van de verzekeraar. Uiteraard moet de verzekeraar wel aannemelijk kunnen maken dat er sprake van opzet was. Ook loop je kans dat je gegevens worden opgenomen in een van de frauderegisters. Het wordt dan erg lastig om nog een verzekering te krijgen.

    Per ongeluk
    Wie per ongeluk iets is vergeten kan nog steeds recht hebben op een uitkering, tenzij de verzekeraar kan aantonen dat hij bij kennis van de echte stand van zaken geen verzekering met je zou hebben gesloten of alleen onder voorwaarden een verzekering had willen sluiten.

    Lees er meer over in dit kennisdocument van klachteninstituut Kifid. Hierin staan ook een aantal voorbeelden beschreven.

    Tip
    Twijfel je over de achtergrond van een bepaalde gezondheidsvraag: raadpleeg je financieel adviseur of de verzekeraar. Vul niet zomaar iets in: de gevolgen komen voor eigen rekening en risico.

  • 13 december 2023

    Minimumuurloon stijgt en andere veranderingen voor ondernemers

    Met welke nieuwe of gewijzigde wet- en regelgeving moet je als ondernemer rekening houden in 2024? En wat verandert er in je portemonnee wanneer je zelfstandige bent?

    Minimumloon
    Voor ondernemers met personeel is een belangrijke wijziging dat op 1 januari 2024 het wettelijk minimumuurloon wordt ingevoerd. Vanaf 2024 verdwijnen de vaste minimummaandlonen. Voorheen had iemand die 36 uur werkte een hoger uurloon dan iemand die 38 of 40 uur werkte. Dat betekent dat vooral werknemers met een 40-urige werkweek erop vooruitgaan.

    Omgevingswet
    Per 1 januari 2024 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Het wordt als het goed is makkelijker en sneller om een vergunning aan te vragen. Ook komen er nieuwe verplichtingen met betrekking tot zwerfafval, tot die tijd geldt de 25-meterregel; binnen die straal moet je zwerfafval dat van jouw bedrijf afkomstig is, opruimen

    Belasting
    Zelfstandigen gaan meer belasting betalen. De mkb-winstvrijstelling gaat in 2024 omlaag van 14% naar 12,7%. Ondernemers betalen hierdoor over een groter deel van hun winst of inkomen belasting. Hoe hoger de winsten, hoe groter het nadeel. Een andere maatregel is de verdere en al eerder ingezette verlaging van de zelfstandigenaftrek van € 5.030 naar € 3.750.

    Reiskosten
    De maximaal onbelaste reiskostenvergoeding ging in 2023 al van 19 naar 21 cent per kilometer. In 2024 stijgt die verder naar 23 cent per kilometer. Zelfstandigen kunnen dat bedrag aftrekken van hun winst.

    Veel meer
    MKB Servicedesk heeft alle zekere en verwachte wijzigingen voor ondernemers op een rij gezet. Ook op de website van de Kamer van Koophandel vind je een opsomming van wijzigingen.

  • 08 november 2023

    Een woningbrand voorkomen, dit kun je doen

    Het aantal woningbranden neemt toe. In het eerste half jaar van 2023 waren er meer branden dan in dezelfde periode in 2022 en ook daarvoor was de stijgende lijn al ingezet. Waar ligt het aan en wat kun je doen?

    Experts vermoeden dat de toename van het aantal branden te maken heeft met een aantal factoren. Zo noemen ze de energietransitie en het stijgende gebruik van houtkachels, zonnepanelen, elektrische apparaten en accu’s. Ook de vergrijzing kan een rol spelen evenals het toegenomen thuiswerken.

    Preventie
    Er is gelukkig veel dat je zelf kunt doen om een brand te voorkomen. Brandweer Nederland heeft een checklist gemaakt die je kunt gebruiken. Per ruimte worden een aantal aandachtspunten genoemd. Ook wordt geadviseerd om na te denken over een vluchtroute en die met je gezinsleden te bespreken, bij sterke rookontwikkeling verlies je al snel je oriëntatie, ook in je eigen huis dat je kent als je broekzak. Je kunt de checklist hier downloaden.

    Rookmelders
    Rookmelders zijn levensredders. Sinds 1 juli 2022 zijn ze verplicht. Het komt er op neer dat er op iedere bouwlaag in jouw woning een melder moet hangen. Dat betekent dus minimaal één rookmelder per verdieping, maar meer mag natuurlijk ook. De brandweer adviseert bijvoorbeeld om ook een rookmelder op te hangen in de ruimte waar je wasmachine en droger staan. In studentenhuizen moet er in elke kamer één hangen. Hier lees je meer

    Accu’s
    Het gebeurt veel, maar je telefoon opladen in bed, of onder je kussen is enorm brandgevaarlijk. In 2,5 procent van de gevallen van brand in huis, is een accu of batterij de boosdoener. Zorg ervoor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Lees hier meer.

    Verzekeren
    Is er dan toch brand? Met een opstalverzekering en inboedelverzekering ben je verzekerd tegen brandschade. Als je een koopwoning hebt kun je dit gezamenlijk afsluiten als ‘woonhuisverzekering’. Heb je een huurwoning? Dan hoef je alleen je spullen te verzekeren en voldoet de inboedelverzekering (de verhuurder moet de woning namelijk verzekeren).
    Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk je polisvoorwaarden om zeker te weten waar je in het geval van brandschade recht op hebt. Controleer ook wat je verzekeraar van je verwacht: zo kan achterstallig onderhoud een reden zijn voor de verzekeraar om de schade niet (geheel) te vergoeden.

    Auto
    Wil je ook je auto verzekeren tegen brandschade? Met alleen een WA-verzekering heb je dat niet gedaan. Een beperkt cascoverzekering en allrisk verzekering vergoeden brandschade in bijna alle gevallen. Dit hangt voornamelijk af van je polisvoorwaarden en de afspraken die hierover zijn gemaakt.

  • 18 oktober 2023

    Gegevens oplichter achterhalen? Vraag het je bank

    Geld overgemaakt naar een ‘bekende’ in nood? Of naar een webshop of verkoper die vervolgens niet thuis geeft? Je kunt je bank inschakelen om de gegevens van de oplichter te achterhalen.

    We kennen inmiddels allemaal de sms-berichten van een zogenaamde zoon of dochter die vanwege een kapotte telefoon een nieuw nummer heeft. Vervolgens krijg je de vraag om een urgente betaling te doen nu hij of zij niet bij de betaalrekening kan. Schrale troost: nog steeds trappen een hoop mensen hier in.

    Ook oplichting bij een online aankoop komt veel voor. De webshop waar je iets hebt besteld (en helaas ook al betaald) levert niet en blijkt helemaal niet te bestaan. Of het gaat om een aankoop via Marktplaats of een ander platform waar je nooit meer iets van hoort.

    Zelf overgeboekt
    In dit soort gevallen (‘aan- of verkoopfraude’ of ‘vriend-in-nood fraude’), heb je zélf het geld overgemaakt. Dat betekent dat je ook zelf verantwoordelijk bent en de bank geen verwijt kunt maken. Wel kun je de bank vragen om de NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats) van de oplichter aan je te geven zodat je actie kunt ondernemen.

    Dat kan alleen als het een Nederlands bankrekeningnummer betreft (beginnend met ‘NL’). Ook is de voorwaarde dat je aangifte doet bij de politie én, als het gaat om ‘aan- of verkoopfraude’, dat dit meerdere keren is gedaan tegen de betreffende rekeninghouder. Dat is te controleren via ‘Check de (ver)koper’.

    Vrijwillig
    Nadat de bank de aanvraag in behandeling heeft genomen, krijgt de vermeende oplichter eerst drie weken de gelegenheid om het bedrag vrijwillig terug te betalen. Gebeurt dat niet, dan mag de bank zijn of haar NAW verstrekken. De bank kan trouwens niet garanderen dat de gegevens kloppen. Banken beschikken alleen over adresgegevens die die klanten zelf hebben opgegeven.

    Het is uiteraard niet de bedoeling dat je zelf je recht gaat halen. Met de ontvangen NAW mag je uitsluitend via een civiele procedure je geld terugeisen van de oplichter. Via een procedure bij een rechtbank dus. Vraag je rechtsbijstandverzekeraar om hulp.

    Uitzondering
    Er is één uitzondering op de regel dat wanneer je zelf de opdracht tot overboeking geeft, de bank de schade niet vergoedt. Dat is het geval bij bankhelpdeskfraude/bankspoofing: een zogenaamde bankmedewerker die je opbelt met de boodschap dat je rekening in gevaar is. Voor die situatie is er een coulancekader opgezet: onder bepaalde voorwaarden krijg je dan toch je geld terug.

    Meer lezen
    Kifid Kennis: zelf geld overboeken naar een oplichter
    Betaalvereniging Nederland: opvragen NAW
    Betaalvereniging Nederland: NAW-gegevens ontvangen

  • 13 september 2023

    Wat als je bedrijf stil komt te liggen?

    Na een brand, storm of inbraak heb je als ondernemer materiële schade. Maar het kan ook zijn dat je zaak tijdelijk dicht moet. Dat kost je omzet terwijl je wel je medewerkers moet doorbetalen. Dat risico is te verzekeren met een bedrijfsschadeverzekering. Let wel goed op de voorwaarden en wees extra alert wanneer je je tegen de gevolgen van wateroverlast wilt verzekeren.

    Een bedrijfsschadeverzekering wordt vaak gesloten in combinatie met een inventaris- en goederenverzekering of een gebouwenverzekering. Waar deze producten de materiële schade vergoeden, is de bedrijfsschadeverzekering er voor de gevolgen van deze schade. Het loont de moeite om goed naar de verschillen in voorwaarden te kijken en te beoordelen waar jouw onderneming het meeste mee geholpen is.

    Verschillen
    Wat wanneer er bijvoorbeeld bedrijfsschade optreedt in geval van een materiële schade bij een toeleverancier waarvan je bedrijf afhankelijk is? Onderzoeksbureau MoneyView zocht uit dat in minder dan de helft van de gevallen die kosten worden vergoed. Wordt er wel een vergoeding verleend, dan is die altijd gemaximeerd.

    En wat wanneer een winkelcentrum moet sluiten door bijvoorbeeld een brand? Als jouw onderneming daar is gevestigd, dan heb je daar last van, ook als de eigen winkel niet getroffen is door die brand. Bijna driekwart van onderzochte producten biedt in zo’n geval dekking, zegt MoneyView. Voordat je een verzekering afsluit is het dus van belang om de risico’s van jouw specifieke onderneming in kaart te (laten) brengen en te kijken of die situaties gedekt zijn.

    Overstroming
    De situatie van wateroverlast verdient extra aandacht. Overstromingen als gevolg van een primaire waterkering (direct aan zee of grote rivier) zijn voor een MKB-ondernemer niet te verzekeren. Verzekeraars verlenen in toenemende mate wél dekking voor het overstromen van secundaire waterkeringen (langs regionale rivieren of kanalen) als het gaat om materiële schade. Echter: slechts 27 procent van de verzekeringen vergoedt op dat moment ook de bijbehorende bedrijfsschade, zo onderzocht MoneyView.

    Als het gaat om bedrijfsschade als gevolg van directe en indirecte neerslag en opeenhoping van water op het dak dan zijn de voorwaarden ruimhartiger en volgt bij iets minder dan driekwart van de verzekeringen een schadeloosstelling. Is je bedrijf kwetsbaar voor een overstroming, wees dan dus extra alert wanneer je een verzekering selecteert.

  • 23 augustus 2023

    Nieuw huis: verhuist ook de hypotheekrente mee?

    Nu de hypotheekrente in korte tijd fors is gestegen, hoor je er meer mensen over: de meeneemregeling, ook wel verhuisregeling genoemd. Het betekent dat je je bestaande rente meeneemt naar een nieuwe woning. Maar hoe werkt dat?

    De mogelijkheid om je hypotheekrente mee te nemen wordt in vrijwel alle hypotheekvoorwaarden aangeboden (controleer dat wel eerst even, want er zijn altijd uitzonderingen!) en is uiteraard een mooie optie wanneer je wilt verhuizen, de rente flink gestegen is en je nog een stuk van je rentevaste periode over hebt. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden die je goed moet kennen. Waar moet je zoal op letten?

    Leningdeel en looptijd
    De rente die je mag meenemen is in de regel gemaximeerd op het bedrag dat je nu nog schuldig bent aan je hypotheekaanbieder en geldt dus niet over de originele hypotheeksom. De meegenomen rente geldt voor het restant van de rentevaste periode, daarna zal er een nieuwe rente volgen. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan betaal je voor dat leningdeel uiteraard de actuele hypotheekrente. Houd er rekening mee dat je die extra hypotheek in het algemeen bij dezelfde hypotheekverstrekker moet afsluiten.

    Termijn
    Je oude rente is niet onbeperkt houdbaar. Vaak is er een termijn verbonden aan het meeverhuizen. Meestal mag er maximaal zes maanden zitten tussen de verkoop van je oude woning (en dus het aflossen van de oude hypotheek) en het ingaan van de nieuwe hypotheek. Maar er zijn ook kortere en langere termijnen bekend. Daarnaast moet je het verzoek om de meeneemregeling in te zetten tijdig bekend maken aan de aanbieder, ook hier gelden vaak vaste termijnen en voorschriften voor.

    Risicoklasse
    Wanneer je nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, profiteer je van een lagere rente doordat de hypotheekverstrekker minder risico loopt, er is immers een vangnet. Misschien verhuis je naar een duurdere woning waardoor je niet meer onder deze regels valt. Het kan daardoor zijn dat je meeverhuizende rente toch iets hoger uitvalt. Ook zal de geldverstrekker opnieuw bekijken hoe de hypotheek zich verhoudt tot de waarde van de woning. Dat heeft eveneens invloed op de hoogte van de rente. Heb je nu een rentekorting op basis van een gunstig energielabel en verhuis je naar een woning met een slechter label? Ook dat beïnvloedt het meeverhuizende rentepercentage.

    Korter dan tien jaar
    Wanneer de resterende looptijd van je oude rente korter is dan tien jaar, dan kan er een kink in de kabel komen. Voor het leningdeel waarvoor je de oude rente wilt meenemen, moet de aanbieder de betaalbaarheid op voorschrift van de toezichthouder toetsen met een hogere rente (5 procent). Dat is geen probleem wanneer je veel leenruimte hebt, maar kan roet in het eten gooien wanneer je het plafond van wat je kunt lenen (bijna) hebt bereikt. Dit kan bij sommige hypotheekverstrekkers worden opgelost door rentemiddeling.

    Tip!
    Ben je van plan om te verhuizen en heb je een hypotheekrente die lager is dan de huidige rente? Neem tijdig contact op met je adviseur. Die kan voor je nagaan of het meenemen daadwerkelijk voordelig is, wat het betekent voor je leenruimte, of er mogelijk een bepaalde uitzondering geldt voor jouw specifieke hypotheek of situatie en waar je verder op moet letten.

  • 12 juli 2023

    Veranderingen voor je portemonnee per 1 juli 2023

    Per 1 juli 2023 zijn het minimumloon en daaraan gekoppelde uitkeringen gestegen. De kinderbijslag is daarentegen gedaald. De belasting op brandstof gaat omhoog waardoor tanken duurder wordt. Wat verandert er nog meer?

    Inkomen
    Twee keer per jaar, op 1 juli en 1 januari wordt het wettelijk minimumloon opnieuw vastgesteld. De nieuwe bruto bedragen voor het minimumloon staan hier. Daaraan gekoppeld is de hoogte van diverse uitkeringen zoals de IOAW en IOAZ, AOW, ANW, Wajong, WW, WIA etc. Die stijgen dus mee. De veranderingen in die bedragen vind je hier.

    Kinderbijslag
    De kinderbijslag daalt een beetje. De kinderbijslag beweegt mee met de gemiddelde prijsontwikkeling aan de hand van de consumentenprijsindex (cpi). Na flinke stijgingen van de cpi, is er nu sprake van een daling vanwege lagere energieprijzen. Daarom gaat het basisbedrag van de kinderbijslag met ongeveer 3% omlaag. Zie hier de nieuwe bedragen.

    Huren
    Vanaf 1 juli 2023 mogen verhuurders de prijs van sociale huurwoningen verhogen, in de meeste gevallen met maximaal 3,1 procent. Voor vrijesectorwoningen mag de huur in 2023 méér stijgen, met maximaal 4,1 procent. Lees hier meer over de maximale verhogingen. Huurders met een huurprijs boven de € 575 en een laag inkomen krijgen per 1 juli 2023 juist een huurverlaging of kunnen daar om vragen. Lees hier meer.

    Brandstof
    Vanaf 1 juli 2023 geldt de tijdelijke belastingverlaging op brandstof niet meer. De accijns voor benzine stijgt van 65 naar 79 cent per liter. Hierdoor wordt tanken fors duurder.

    Pensioen
    Per 1 juli is de nieuwe pensioenwet ingegaan. Daar merk je niet direct iets van. Werkgevers, vakbonden en pensioenuitvoerders gaan de komende periode met elkaar aan het werk om regelingen waar nodig aan te passen aan de nieuwe wet. 

    Lees hier meer over wijzigingen per 1 juli 2023 zoals het moeten betalen voor plastic wegwerpbekers en bakjes.

  • 23 juni 2023

    Is een fietser op een fatbike goed verzekerd?

    Je wordt er vast regelmatig door ingehaald: razendsnelle fietsers op fatbikes. Vooral onder jongeren is de stoere e-bike met de brede banden enorm populair. Ook omdat een helm niet verplicht is. Er wordt echter steeds meer gewaarschuwd voor te snelle fatbikes: zijn dat nog fietsen te noemen en is de eigenaar wel verzekerd?

    In principe is een fatbike een ‘gewone’ elektrische fiets. En wanneer de fiets niet harder gaat dan 25 kilometer per uur en het vermogen onder de 250 Watt blijft, kun je ‘m ook op dezelfde manier verzekeren en zal je in geval van schade aan een ander de gewone aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren kunnen aanspreken. Wordt de fatbike echter opgevoerd, dan is het geen fiets meer, maar een brommer. Op dat moment zijn een kentekenplaat, een WA-verzekering, een rijbewijs en ook een helm verplicht.

    Internetaanbieders
    De Inspectie voor de Leefomgeving waarschuwt voor internetaanbieders die fatbikes aanbieden die harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen dan 250 Watt hebben. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de gebruiker zelf. Omdat deze fatbikes verboden zijn op de openbare weg, is de gebruiker in overtreding en dus niet verzekerd. Raak je betrokken bij een ongeval, dan kan de schade enorm zijn. Niet iedereen realiseert zich dat de gewone aansprakelijkheidsverzekering op dat moment niet uitkeert. Ook riskeer je een forse boete.

    Gashendel
    Veel jongeren voeren hun fatbike zelf op met een gashendel. Die worden overal aangeboden en er circuleren veel filmpjes met instructies. Hoef je dankzij de gashendel niet zelf te trappen, dan is het geen fiets meer. Lees hier meer.

    Let op: Dat je iets in een (web)winkel kan kopen wil niet zeggen dat het ook is toegestaan op de openbare weg. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Soms geven aanbieders aan dat een bepaalde fiets of gashendel ‘vooral handig is op eigen terrein of de camping’ en niet bestemd is voor de openbare weg.

  • 17 mei 2023

    Anders samenleven en werken, en de verzekeringen dan?

    Is een van je volwassen kinderen tijdelijk bij jullie ingetrokken, staat er een tiny office met dure apparatuur in de tuin of vang je vluchtelingen op in de verbouwde schuur? Kan allemaal, maar hoe zit het met je verzekeringen?

    Veel mensen in ons land zijn de afgelopen jaren op een andere manier gaan wonen en werken en dat blijft nog wel even zo. Dat heeft met verschillende ontwikkelingen te maken. Denk aan de aanhoudende woningnood en het effect daarvan op jongeren, de nasleep van de coronacrisis voor onze aanwezigheid op kantoor en de stroom vluchtelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

    Traditioneel
    Andere manieren van samenwonen zijn in verzekeringspolissen vaak niet afdoende gedekt. Denk aan volwassen kinderen die thuis komen wonen, senioren die bij hun kinderen intrekken, drie vrienden die samen gaan wonen, een gezin dat vluchtelingen opneemt of situaties van onderhuur. Experts waarschuwen dat mensen daardoor misschien niet voldoende zijn verzekerd. Woon-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen zijn vaak ingericht op een traditionele gezinssituatie.

    Het is daarom belangrijk om de verzekeraar in te lichten wanneer je samenleefsituatie verandert. Dat geldt ook voor aanpassingen aan je huis of veranderingen in de inboedel. Verbouw je een schuur tot woonunit en zet je er een hoop spullen in of neemt je inwonende schoonmoeder veel sieraden en kunst mee: de verzekeraar wil het graag weten om te controleren of je dekking nog voldoende is.

    Dat geldt ook voor een kantoortje in de tuin. Heb je daar een hoop apparatuur of bedrijfsmiddelen in staan, dan wil je natuurlijk wel de schade als gevolg van bijvoorbeeld diefstal of brand vergoed krijgen. Ook hier geldt: informeer je verzekeraar of adviseur.

    Aansprakelijkheid
    Stel dat een Oekraïens gezin bij je logeert en een spelend kind trapt per ongeluk een voetbal door het raam van de buren? Op de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen zal dergelijke schade meeverzekerd zijn omdat iemand die je tijdelijk in huis opneemt, gelijk staat aan bijvoorbeeld een logé. Controleer even of dat bij jouw verzekering ook zo is.

    Veiligheid
    Met extra mensen in huis is het niet verkeerd om na te gaan hoe het staat met de veiligheid. Dat geldt natuurlijk ook voor een bijgebouw dat tot woning wordt omgedoopt. Werken alle rookmelders bijvoorbeeld?

  • 19 april 2023

    Subsidieloket open voor Brede Weersverzekering

    Als landbouwer die een gewas in de open lucht verbouwt, zoals groente, bollen of fruit, kun je behoorlijk last hebben van extreme weersomstandigheden. Hagel, regen, droogte, vorst of storm kunnen je oogst verpesten en grote schade veroorzaken. Je kunt je tegen dat weersrisico verzekeren. Tot 15 mei 2023 kun je een subsidie aanvragen en maximaal 63,7 % van de premie terugkrijgen.

    Een van de verzekeringen die je als landbouwer kunt afsluiten, is de zogenaamde Brede Weersverzekering. Die biedt dekking voor schade aan gewassen door extreem weer zoals hagel, vorst en storm. Er is wel een financiële drempel: het financieel verlies moet groter zijn dan 20% van de gemiddelde jaarproductie van het betreffende gewas.

    Subsidie

    De premie van deze verzekering is vrij van assurantiebelasting én er kan subsidie worden aangevraagd voor een deel van de premie. Dat moet je wel voor 15 mei 2023 doen. Je ontvangt dan maximaal 63,7% van de verzekeringspremie. Maximaal omdat het totale subsidiebudget van € 17.500.000 verdeeld wordt over het aantal aanvragers dat subsidie krijgt.

    Meer informatie over de subsidie en hoe deze is aan te vragen, is te vinden via de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hier zijn ook de drie goedgekeurde verzekeraars te vinden en de voorwaarden waaraan de percelen moeten voldoen. Je verzekeringsadviseur kan je hierbij van dienst zijn.

    Let op!

    Ook wanneer je in 2022 een Brede Weersverzekering had lopen, moet je opnieuw een subsidie aanvragen. Dit gaat niet automatisch.

  • 15 maart 2023

    Had pa of ma niet een levensverzekering?

    Een van je ouders is overleden en jij wikkelt de administratie af. Je weet zeker dat er een levensverzekering moet zijn, maar de documenten zijn onvindbaar en je hebt geen idee bij welke verzekeraar je moet aankloppen. Je bent echt niet de enige. Jaarlijks doen duizenden mensen een beroep op de zogenoemde Zoekservice Levensverzekeringen.

    Met de digitale Zoekservice Levensverzekeringen van het Verbond van Verzekeraars kun je nagaan of een dierbare overledene een levensverzekering had. Bijvoorbeeld als een familielid wel eens heeft verteld dat hij of zij een verzekering had, maar je niet weet waar die verzekering liep. Of omdat je vader of moeder er niet over sprak, maar je het toch zeker wilt weten.

    Voor jezelf
    Je kunt ook een zoekvraag indienen voor jezelf. Omdat je twijfelt of je in het verleden een levensverzekering hebt afgesloten en de polis nergens meer kunt vinden. Of omdat de polis verloren is gegaan bij een inbraak of brand.  
    Let op: je kunt niet een aanvraag indienen om polissen van in leven zijnde familieleden te zoeken. Dat zullen zij voor zichzelf moeten doen.

    Indienen
    Wanneer je een digitale aanvraag indient, dan wordt deze doorgestuurd naar alle deelnemende levensverzekeraars. Zij zoeken in hun bestanden naar polissen. De meeste aanvragen worden door partners en kinderen ingediend. In 2021 werd 8.458 een aanvraag ingediend en in 4.736 gevallen was er sprake van een positieve match. Ter vergelijking: in 2020 werd 7.839 keer een zoekopdracht gegeven en waren er 4.352 matches.

    Zelf zoeken
    Voordat je een aanvraag indient, moet je wel zelf al wat actie hebben ondernomen. Staat je bijvoorbeeld bij dat je vader of moeder het over een bepaalde verzekeraar had? Bel die dan eerst. Heb je een financieel adviseur, vraag dan hem of haar om hulp. Je kunt natuurlijk ook de financieel adviseur van je overleden familielid om hulp vragen. Wellicht dat die weet waar je moet beginnen.

    Alle verzekeraars
    Op de website van het Verbond van Verzekeraars staan bijna alle Nederlandse verzekeraars op een rijtje. Bestaat de verzekeraar die je zoekt inmiddels niet meer? Dan kun je de rechtsopvolger achterhalen via de Informatiedesk van De Nederlandsche Bank. Deze Informatiedesk is te bereiken via emailadres info@dnb.nl of via telefoonnummer 0800 020 1068 (gratis).

    Gratis
    Hebben jouw eerste zoekpogingen geen resultaat gehad, pas dan kun je een zoekvraag indienen via deze website. Er gelden wel een aantal spelregels, die je hier kunt vinden. De procedure is (voor de eerste twintig aanvragen per kalenderjaar) gratis en duurt zo’n 2 a 3 maanden.

    Verzekeraar op zoek
    In de afgelopen tien jaar hebben verzekeraars zeker al zo’n 20.000 keer een polis teruggevonden. Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat ook verzekeraars zelf op zoek gaan naar rechthebbenden als een polis uitkeerbaar is, maar niemand zich meldt. Een belangrijke volgende stap zou zijn dat levensverzekeraars een signaal uit de Basisregistratie Personen krijgen als een verzekerde overlijdt, maar zover is het nog niet.

  • 15 februari 2023

    Wat betekent de stijgende hypotheekrente voor jou?

    We lezen het allemaal: de hypotheekrente is een stuk hoger dan pak’m beet een jaar geleden. Tegelijk koelt de huizenmarkt af. Is dat goed of slecht nieuws voor wanneer je nu een huis wilt kopen?

    Leenruimte
    Het maximale bedrag dat je kunt lenen wordt uiteraard bepaald door je (gezamenlijke) inkomen en de waarde van de woning, maar ook door de hypotheekrente. Hoe hoger die is, hoe hoger de maandlasten en hoe kleiner de leenruimte. Lichtpuntje is dat veel mensen in 2023 een loonsverhoging hebben gekregen. Vanaf 2023 geldt daarbij dat stellen iets meer kunnen lenen, omdat het tweede inkomen nu voor honderd procent meetelt, en niet voor negentig procent.

    Starters
    Starters op de woningmarkt hebben de meeste last van de beperkte leenruimte. Anders dan doorstromers hebben zij nog geen overwaarde opgebouwd en vaak hebben ze ook weinig eigen geld om in te brengen. Veel starters doen een beroep op hun ouders, maar de jubelton is sinds dit jaar grotendeels van de baan. Het goede nieuws is dat de huizenprijzen dalen en er minder wordt overboden. Maar uit berekeningen van diverse woningexperts blijkt dat de huizenmarkt nog flink verder moet afkoelen wil de betaalbaarheid toenemen.

    Hypotheekrenteaftrek
    Wie meer hypotheekrente betaalt, kan ook meer aftrekken. Die aftrek heeft in de huidige markt een behoorlijk effect op je netto maandlasten. Zoals bekend is de hypotheekrenteaftrek de afgelopen jaren beperkt. Dat merk je overigens alleen wanneer je met je inkomen in de hoogste belastingschijf valt.
    Je mag de hypotheekrente niet aftrekken wanneer je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek. Die heeft lagere maandlasten omdat je niet aflost, en toen de rente laag stond was het voor veel kopers een populaire manier om meer leenruimte te creëren. De hypotheekrenteaftrek was bij zo’n lage rente immers minder interessant.

    Plannen 2024
    Het kabinet is voornemens om in 2024 een paar zaken aan te passen bij de berekening van de normen. Voor starters moet de actuele stand van de studieschuld bepalend worden en niet de originele schuld. Ook wil het kabinet meer rekening gaan houden met het energieverbruik van woningen. Bij de aankoop van een woning met een laag energieverbruik of bij het nemen van energiebesparende maatregelen, kan een koper immers verantwoord een hogere hypotheek aangaan. Sommige geldverstrekkers bieden een rentekorting (en dus lagere maandlasten) wanneer je een energiezuinig huis koopt of realiseert.

    Wat te doen?
    Wat kun je als starter het beste doen? Wachten totdat de prijzen verder dalen of juist niet? Wat als nu je droomhuis voorbij komt? Of de rente blijft stijgen? Zoek in ieder geval uit wat je mogelijkheden zijn. Kunnen je ouders je een beetje helpen? Is er in jouw gemeente een starterslening mogelijk? Kun je wellicht meer lenen omdat je nu aantoonbaar duur huurt en dat kunt betalen? En hoeveel spaargeld heb je eigenlijk nodig? Dan kun je daar alvast aan werken.

    Heb je al een koophuis en heb je een paar maanden geleden berekend wat je voor een volgende woning kunt lenen? Ook dan is het verstandig om het effect van de hoge rente op je maandlasten nog eens te bekijken. Dat het bedrag binnen de leenruimte past, wil immers nog niet zeggen dat het ook in jullie huishoudboekje goed uitkomt.

  • 18 januari 2023

    Veilig en verzekerd meerijden in de carnavalsoptocht!

    In februari viert een groot deel van ons land carnaval. Hoogtepunt van dit volksfeest is natuurlijk de carnavalsoptocht. Ben jij volop bezig met de laatste voorbereidingen zodat jouw praalwagen zal schitteren tijdens de optocht dit jaar? Check dan wel even of je goed verzekerd bent.

    Het is een ontzettende domper op de feestvreugde, maar het komt toch regelmatig voor: een ongeluk tijdens de optocht. Denk aan schade aan een geparkeerd voertuig langs de route of nog erger: aan een toeschouwer die bijvoorbeeld onder een praalwagen loopt. En wat als er een feestganger van de praalwagen valt en in het ziekenhuis terechtkomt? Wie is er verantwoordelijk voor de (medische) kosten? Een goede praalwagenverzekering kan uitkomst bieden. Maar hoe weet je welke verzekering goed is en welke verzekeraar ook daadwerkelijk de schade dekt?

    Welke verzekering heb je nodig?
    Welke verzekering je nodig hebt, is van verschillende factoren afhankelijk. Hoe groot is de praalwagen? Wat zijn de risico’s? Hoeveel mensen feesten er mee op de praalwagen? Met wat voor voertuig wordt er gereden? Voordat je een verzekering afsluit, is het belangrijk om goed te informeren naar de voorwaarden van de verzekeraar.

    Check in ieder geval de volgende zaken:

    • Is alleen de praalwagen of platte kar verzekerd of geldt de verzekering ook voor het trekkend voertuig?
    • Zijn de passagiers in of op de praalwagen verzekerd (of is de verzekering uit te breiden met een ongevallendekking)? Welke eisen stelt de verzekeraar bijvoorbeeld aan de omheining van je praalwagen?
    • Waarvoor zijn de passagiers verzekerd (overlijden, blijvende invaliditeit, dokterskosten)?
    • Is de geluidsapparatuur meeverzekerd?
    • Wat als er iemand wordt aangereden?
    • Zijn de ritten van en naar de startplaats van de optocht verzekerd? En mogen er dan al passagiers op de praalwagen staan?
    • Wanneer start de dekking (op de dag van de optocht of eerder)?
    • Biedt de verzekering ook dekking in andere landen wanneer de route van de optocht hierlangs loopt?
    • Zijn er meerdere deelnemende praalwagens van je vereniging binnen één optocht te verzekeren?
    • Is de verzekering af te sluiten door een vereniging en/of door een deelnemer?
    Voorkom ongelukken
    Natuurlijk is het belangrijk dat je van tevoren maatregelen neemt om ongelukken te voorkomen. Zorg ervoor dat zowel de praalwagen als het trekkend voertuig technisch in orde is, controleer de vergunning voor de praalwagen en voorkom dat passagiers van de wagen vallen door goede hekken en/of zitplaatsen op de wagen te plaatsen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

    Ben jij al klaar voor carnaval?
    Doorloop onze carnavalschecklist en zorg dat je ook voor jezelf alles goed op orde hebt!

  • 14 december 2022

    10 tips voor een veilige autorit

    Zodra de temperatuur onder nul zakt, neemt ook het aantal ongelukken op de weg toe. Rijkswaterstaat waarschuwt dan ook voor gladheid door het winterse weer. Moet jij straks nog de weg op, dan is het oppassen geblazen. Hoe zorg je ervoor dat je heelhuids aankomt op je bestemming? Hierbij geven we je 10 tips voor een veilige rit.



    Tip 1: Trek je winterjas (en die van de kinderen) uit
    Een lekkere dikke jas is met dit weer geen overbodige luxe. Stap je de auto in? Trek dan je winterjas uit. Zo heb je meer bewegingsvrijheid. Bovendien is dit veiliger omdat de gordel dichter op je lichaam zit. Gaat je kind mee in het kinderzitje? Doe dan ook zijn of haar winterjas uit. Als jij hard moet remmen, kan je kind met winterjas vanwege de speling tussen de gordel en het lichaam zo het stoeltje uitgeslingerd worden. Kortom: jassen uit, kachel aan.

    Tip 2: Maak je auto sneeuwvrij
    Zorg er voor vertrek voor dat je auto volledig sneeuw- en ijsvrij is. Denk hierbij ook aan het dak, de spiegels en de motorkap. Zo voorkom je dat je tijdens het rijden hinder ondervindt aan de sneeuw die van je auto waait. Sommige mensen zetten hun motor alvast aan om ervoor te zorgen dat de ruiten sneller ijsvrij zijn. Wist je dat dit weinig effect heeft? De motor warmt stationair namelijk nauwelijks op. Laat bovendien nooit je auto onbemand achter terwijl de motor warmdraait: je bent namelijk niet verzekerd als iemand de auto meeneemt.

    Tip 3: Check je banden
    Winterbanden zorgen voor extra veiligheid: je hebt meer grip, een kortere remweg en minder kans op aquaplanning dankzij de minimale profieldiepte van 4 mm. Voor gewone banden geldt een minimale profieldiepte van 1.6 mm. Bij een profieldiepte van 2 mm wordt echter al aangeraden de banden te vervangen, zeker wanneer je met dit weer de auto instapt. Controleer ook de bandenspanning: een lage bandenspanning zorgt voor een langere remweg. Weet je niet hoe hoog de bandenspanning van jouw banden moet zijn? Dit kun je vinden in het instructieboekje van je auto of aan de binnenkant van je tankdop.

    Tip 4: Trek rustig op
    Klaar voor de start, go. Maar niet te snel. Laat je koppeling langzaam opkomen als je optrekt en geef niet te veel gas. Doe je dit wel, dan kan het zomaar zijn dat je wielen vast komen te zitten. Sta je op een extra glad stuk, bijvoorbeeld op ijs? Dan is het zelfs aan te raden om heel rustig in de tweede versnelling op te trekken.

    Tip 5: Denk aan je snelheid
    Logisch, maar toch houdt niet iedereen hier rekening mee. Sneeuw betekent ook dat de wegen extra glad zijn. Zelfs als je winterbanden hebt, is het verstandig je rijstijl aan het winterse weer aan te passen: rijd langzamer en geef gedoseerd gas als je wilt versnellen.

    Tip 6: Wees alert
    Met gladheid kan je auto zomaar iets anders doen dan gewenst. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn als je achter het stuur zit. Laat je niet afleiden door de radio, mobiele telefoon of kinderen op de achterbank. Houd beide handen aan het stuur en focus je volledig op het verkeer.

    Tip 7: Stuur voorzichtig
    Een abrupte beweging kan ervoor zorgen dat je de controle over de auto verliest. Stuur je te snel naar links of naar rechts, dan is er een kans dat de wielen hun grip op de weg verliezen. Houd daarom beide handen aan het stuur, kijk vooruit en stuur voorzichtig. 

    Tip 8: Noodstop? Trap je rem én koppeling in
    Moet je abrupt stoppen, bijvoorbeeld omdat de automobilist voor je ineens op de rem trapt voor een naderende file? Trap dan je rem en de koppeling tegelijkertijd in. Door de hoge remdruk wordt het antiblokkeersysteem (ABS) geactiveerd. Dit is nodig zodat je wielen blijven draaien en je kunt blijven sturen. Het kan zijn dat je rempedaal door het harde remmen gaat trillen, maar dat is niets om je zorgen om te maken. 

    Tip 9: Rem niet te snel
    Komt er een bocht aan en wil je snelheid minderen? Laat dan op tijd het gas los en probeer niet te remmen. Door niet te remmen, verklein je de kans dat je banden hun grip verliezen op het wegdek. Gas minderen is vaak veiliger. Geef geen gas in de bocht, maar doe dit zodra je weer op een recht stuk rijdt.

    Tip 10: Blijf rechts rijden
    Blijf bij gladheid zoveel mogelijk op de rechterrijstrook rijden. Moet je uitwijken of is er iets mis met de auto, dan kun je zo de vluchtstrook op rijden.  



    Hoef jij de weg niet op, dan is het natuurlijk het beste om lekker thuis te blijven. Houd in ieder geval de weersvoorspellingen en verkeersmeldingen goed in de gaten. Heb jij – ondanks bovenstaande tips – toch schade opgelopen aan je auto? Stel dan je vraag vrijblijvend aan ons.

  • 16 november 2022

    Voorkom een overdosis koolmonoxide (CO) in je woning

    Ondanks de hoge gasprijzen is het stookseizoen toch echt begonnen. Kom niet in de verleiding je huis hermetisch af te sluiten: ventileren is van groot belang als het gaat om het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging. Waar rookmelders sinds juli 2022 wettelijk verplicht zijn, zijn CO-melders dat nog niet. Je doet er goed aan ze toch in huis te halen. En ken je ook de andere voorzorgsmaatregelen?

    Ieder jaar overlijden in Nederland gemiddeld 5 tot 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderden mensen belanden in het ziekenhuis. De Onderzoeksraad voor Veiligheid vermoedt dat het werkelijke aantal slachtoffers 3 tot 5 keer groter is. Dit komt doordat een koolmonoxidevergiftiging vaak niet wordt herkend omdat de klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid ook bij allerlei andere aandoeningen kunnen voorkomen.

    Melder
    In de helft van de ongevallen met koolmonoxide is de cv-installatie de oorzaak. Maar ook geisers, boilers, kachels, haarden en kooktoestellen kunnen leiden tot een koolmonoxidevergiftiging. Een koolmonoxidemelder kan je op tijd waarschuwen. Plaats zo’n melder in ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel of de open haard. Lees hier waar je ze het beste kunt plaatsen. Het is soms ook mogelijk om een combimelder op te hangen, die waarschuwt voor zowel rook als koolmonoxide. Houd er ook rekening mee dat je ze tijdig vervangt. 

    Ventileren en controleren
    Daarnaast is het belangrijk om in huis goed te ventileren. Zorg dat er altijd een raampje of een luchtrooster openstaat. Ook is het sterk aan te raden om je verwarmingstoestel zoals cv-ketel, geiser, gashaard of kachel minimaal één keer per jaar te laten controleren. Vanaf 1 april 2023 mag dit alleen nog gebeuren door een gecertificeerd bedrijf. Het is zelfs verboden om zelf aan deze apparaten te klussen. Een CO-vrij gecertificeerd installatiebedrijf is te herkennen aan het CO-vrij logo.

  • 12 oktober 2022

    Een aanrijding? Breng goed de situatie in kaart!

    Een aanrijding is vervelend, maar helemaal wanneer er geharrewar ontstaat over de precieze toedracht. Soms wordt zo’n zaak tot aan het Gerechtshof uitgevochten. Het is belangrijk om ondanks de ‘schrik’ van de aanrijding altijd heel goed de situatie en omstandigheden in kaart te brengen.

    Neem dit praktijkvoorbeeld van een aanrijding tussen een Mercedesbestelbus met aanhanger en een Suzuki personenauto. De Suzuki stond geparkeerd in een diagonaal parkeervak aan de linkerzijde van de rijbaan. In de straat geldt eenrichtingsverkeer. De Mercedes met aanhanger reed in de verboden rijrichting. De Suzuki wilde uitparkeren. De voorzijde van de aanhanger kwam in botsing met de rechter achterzijde van de Suzuki.

    Wisselende verklaringen
    De bestuurder van de Suzuki heeft wisselende verklaringen afgelegd. Ze heeft gesteld dat zij achteruit wilde gaan rijden, maar nog stilstond in het parkeervak, maar later heeft ze ook verklaard dat ze al reed. Volgens haar heeft de aanhanger haar auto geraakt omdat deze is gaan slingeren doordat de Mercedes te hard over een verkeersdrempel reed. De bestuurder van de Mercedes ziet het anders: de oorzaak van de botsing is dat de Suzuki achteruit uit het parkeervak reed, zonder voorrang te verlenen.

    Voorrangsregel
    De zaak komt voor de rechtbank. Volgens de rechtbank heeft de Suzuki-bestuurder onvoldoende bewezen dat zij nog stilstond in het parkeervak toen de botsing plaatsvond. De rechtbank gaat dan uit van de bekende voorrangsregel: “Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals (…) achteruitrijden (…) moeten het overige verkeer voor laten gaan.” Dat is een absolute regel, zegt de rechtbank en het maakt dan voor de schuldvraag niet uit dat de Mercedes tegen de toegestane rijrichting in reed.

    Rapport experts
    De Suzuki-bestuurder laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Daar krijgt ze deels gelijk. Ook het Hof concludeert dat de vrouw al reed, rapporten van diverse ingeschakelde experts wijzen daarop. Zij moest dus voorrang verlenen. Maar het Hof vindt wel dat de Mercedesbestuurder ook iets te verwijten valt: door tegen het verkeer in te rijden heeft hij de kans op een ongeval verhoogd. Het Hof vindt daarom dat de helft van de schade van de Suzukibestuurder moet worden vergoed.

    Let bij een aanrijding op de volgende zaken:
    Maak een situatieschetsje.
    Noteer gegevens van omstanders (naam, telefoonnummer en eventueel kenteken).
    Neem foto’s van de schade en de situatie als geheel, maar bijvoorbeeld ook van slipsporen, eventueel glas of brokstukken.
    Erken geen aansprakelijkheid, ga niet in discussie over de schuldvraag.
    Stem er niet mee in om de schade onderling meteen te regelen.
    Vul samen met de andere partij een Europees schadeformulier dan wel schade-app in. Onderteken dit alleen wanneer je het eens bent met wat er is ingevuld.
    Meld de schade bij je adviseur en/of verzekeraar (vaak begeleidt een adviseur de verdere afhandeling van de schade voor je).
    Schakel bij ernstiger schades de politie in.

  • 14 september 2022

    Energietoeslag, wat geldt er in jouw woonplaats?

    Heb je een laag inkomen maar ben je niet bekend bij de gemeente vanwege bijvoorbeeld een bijstandsuitkering? Dan moet je zelf de energietoeslag aanvragen, een tegemoetkoming van € 1300 per huishouden. Denk je dat je inkomen te hoog is? Gemeenten hanteren verschillende bovengrenzen, dus zoek goed uit wat er in jouw woonplaats geldt.

    De energietoeslag is een tegemoetkoming voor lage inkomens die worstelen met de energierekening. Gemeenten bepalen welke inwoners in aanmerking komen. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum recht hebben op de toeslag, maar sommige gemeentes houden 130% van het sociaal minimum aan. Dat kan dus net het verschil maken.

    AOW

    Wie bekend is bij de gemeente ontvangt de toeslag automatisch, al loont het wel de moeite dat even te controleren. Ben je niet bekend bij de gemeente maar kom je wel in aanmerking omdat je bijvoorbeeld moet rondkomen van alleen een AOW-uitkering of omdat je weinig verdient, controleer dan bij je eigen gemeente wat de voorwaarden zijn. Vrijwel elke gemeente heeft hierover een online informatiepagina ingericht.

    Studenten

    In eerste instantie zouden studenten niet in aanmerking komen voor de toeslag, maar sinds een uitspraak van de rechter in een zaak tegen de gemeente Nijmegen beraden veel gemeentes zich nu op hun beleid. De rechter oordeelde dat studenten niet zomaar als groep mogen worden uitgesloten omdat binnen die groep immers grote individuele verschillen kunnen bestaan. Iets om in de gaten te houden.

    Andere toeslagen

    De energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen of op een uitkering. Ontvang je bijvoorbeeld ook een zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag? De energietoeslag heeft daar geen invloed op. Ook word je niet gekort op je uitkering.

  • 15 augustus 2022

    Beschadigde vloer of auto? De deelreparatie is beter voor het milieu!

    Ook als verzekerde consument kun je bijdragen aan een duurzamere wereld. Waarom zou eigenlijk het hele aanrechtblad vervangen moeten worden wanneer een kleine oppervlakte beschadigd is? En moet bij een kras op de auto echt de hele bumper worden overgespoten of kan ook dat milieuvriendelijker? Hoe gaat jouw verzekeraar daarmee om?

    Het duurzaam herstellen van schade is een ontwikkeling die je ziet bij woonverzekeringen, zoals de inboedel -en opstalverzekering, maar ook bij autoverzekeringen wordt het steeds meer zichtbaar.

    Waterschade
    Duurzaam schadeherstel houdt in dat een product niet wordt vervangen, maar hersteld. Neem waterschade aan een parketvloer. Moet dan de hele vloer eruit, ook al zijn slechts enkele vierkante meters kromgetrokken? Niet duurzaam, vinden steeds meer verzekeraars. Zij zoeken samen met de consument naar een andere oplossing zoals het repareren van het beschadigde deel. Datzelfde geldt voor schade aan bijvoorbeeld een stenen aanrechtblad: plaatselijk repareren is vele malen beter voor het klimaat. Dankzij betere technieken kunnen dergelijke reparaties onzichtbaar plaatsvinden. En bovendien is het voor de consument minder ingrijpend, je bent sneller weer op orde.

    Auto
    Ook als het gaat om schade aan je auto werken steeds meer schadeherstelbedrijven met milieubesparende technieken. Denk aan het wegwrijven van deukjes om zo de lak te behouden. Ook het gebruik van gerecyclede onderdelen bij reparaties en de inzet van minder belastende chemicaliën kom je veel tegen.

    Selectie
    Een aantal verzekeraars werkt al samen met schadeherstelbedrijven die schades zoveel mogelijk op een milieuvriendelijke manier repareren. Vind jij dit belangrijk en vraag je je af of jouw verzekeraar hier ook mee bezig is? Vraag ernaar bij je financieel adviseur. Op die manier wordt duurzaamheid naast andere voorwaarden, premie en service een nieuwe factor bij het selecteren van een passende verzekering!

  • 13 juli 2022

    De bank of verzekeraar beschuldigt je van fraude: wat nu?

    Wat te doen wanneer je door een verzekeraar of bank van fraude wordt beschuldigd? Je kunt dan worden geregistreerd in een van de waarschuwingsregisters. Daardoor kan het moeilijk worden om nog een verzekering af te sluiten of een hypotheek te krijgen. Omdat de gevolgen ingrijpend zijn, mogen banken of verzekeraars je niet zomaar in zo’n register opnemen.

    Verzekering
    In fraudezaken gaat het om opzettelijke misleiding: je geeft bijvoorbeeld onjuiste informatie over een inbraakschade door aan de verzekeraar met de bedoeling een hogere uitkering te krijgen. Of je sluit een verzekering af en je beantwoordt de vragen van de verzekeraar niet naar waarheid met als doel om geaccepteerd te worden. Dat laatste speelt vaak bij vragen over gezondheid.

    Bancair
    Ook fraude bij de bank komt voor. Denk bijvoorbeeld aan het opgeven van een hoger inkomen om zo een hogere hypotheek te kunnen krijgen. Of het insturen van valse facturen om geld uit het bouwdepot te ontvangen. Het fungeren als geldezel of katvanger voor anderen, dus je betaalrekening laten gebruiken voor criminele transacties, wordt eveneens gezien als bancaire fraude.

    Registers
    Banken en verzekeraars hebben interne en externe waarschuwingsregisters opgezet om plegers van fraude in vast te leggen. Het interne waarschuwingssysteem is het systeem van één concern en dat is niet te raadplegen door andere financiële instellingen. Het externe waarschuwingssysteem kan wél door andere instellingen worden ingezien, voor een periode van maximaal acht jaar. En dat kan betekenen dat het afsluiten van een verzekering of bancaire dienst heel moeilijk kan worden.

    Strenge eisen
    Daarom zijn er strenge eisen gesteld. Er moet bijvoorbeeld voldoende vaststaan dat er sprake is van fraude. Dat moet de bank of verzekeraar bewijzen. Ook moet de bank of verzekeraar een belangenafweging maken en steeds beoordelen of een lichtere maatregel niet volstaat. Bovendien moeten zij de lengte van de registratietermijn beargumenteren en mogen ze niet standaard acht jaar opleggen.

    Bezwaar
    Vind je de beschuldiging onterecht, dan kun je tegen de registratie schriftelijk bezwaar maken bij de bank of verzekeraar. Je moet dan aannemelijk kunnen maken waarom de registratie onterecht is. Ook kun je bezwaar maken tegen de lengte van de registratie. Kom je er niet uit met de bank of verzekeraar? Dan kun je je wenden tot het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Lees hier hoe zij met deze zaken omgaan.

    Andere maatregelen
    Naast het opnemen van je gegevens in waarschuwingsregisters, kan de bank of verzekeraar nog andere maatregelen treffen in geval van fraude. Zoals het opzeggen van de relatie, het afwijzen van de schadeclaim, het doen van aangifte bij de politie of het terugvorderen van onderzoekskosten die zijn gemaakt. Dat kan afhankelijk van het type verzekering heel ingrijpend zijn. Stel je voor dat je arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uitkeert omdat jij verzwegen hebt dat je in het verleden al behandeld bent voor rugklachten. Lees hier meer.

    Tips
    Twijfel je bij het aanvragen van een verzekering over een bepaalde vraag, bijvoorbeeld een vraag over je gezondheid? Raadpleeg je financieel adviseur of verzekeraar.
    Ben je onterecht opgenomen in een van de registers en wil je daar bezwaar tegen maken? Je financieel adviseur kan je hierbij van dienst zijn.
    Is een opgelegde maatregel in jouw ogen voor jouw situatie erg onredelijk, dan kan je financieel adviseur je helpen om bijvoorbeeld een heroverweging aan te vragen.

  • 15 juni 2022

    Hier moet je op letten als je zelf belegt

    Tijdens de coronacrisis werd beleggen voor veel Nederlanders, met name jongeren, een nieuwe hobby. Nu de beurskoersen onder druk staan, krijgen veel van hen het lastiger. Beleggen kan een verstandige keuze zijn, maar dan moet je wel het hoofd koel houden en niet teveel risico nemen.

    Voorkom paniekgedrag
    Een enorme dooddoener om mee te beginnen, maar wel een waarheid als een koe: beleg niet met geld dat je op korte termijn nodig hebt. Zo voorkom je paniekgedrag wanneer het slecht gaat op de beurs. Wanneer je belegt met geld dat je jaren kunt missen, hoef je niet meteen te handelen en kun je rustig afwachten tot het weer beter gaat.

    Beleggen kán verstandig zijn
    Het kan ook andersom: je hebt geld over maar belegt níet terwijl dat meer rendement zou opleveren dan sparen. Uit onderzoek van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens voldoende financiële buffers heeft om te beleggen in plaats van te sparen, terwijl zij dat niet doen. Van de ruim 5 miljoen niet-beleggende huishoudens hadden er 3,1 miljoen na aftrek van een veilige buffer voor financiële tegenslagen ongeveer € 20.000 beschikbaar om te beleggen terwijl ze dat niet deden.

    Saai maar verstandig
    De AFM adviseert particuliere beleggers om te beleggen voor de lange termijn in een goed gespreide portefeuille met lage kosten. Dat betekent niet te veel handelen en niet te veel risico nemen. Deze ‘saaie’ maar volgens de AFM verstandige manier beleggen wordt niet altijd gevolgd. Een deel van de beleggers is geneigd om vaak te handelen en te snel te reageren op prijsschommelingen, waardoor ze onnodige kosten maken. Iedere transactie kost immers geld. Ook te weinig spreiding vergroot het risico, net als handelen in risicovolle producten.

    Eén op de acht is te afhankelijk
    Ongeveer één op de acht beleggers loopt volgens de AFM een groter risico om in de financiële problemen te komen, terwijl zij zich daar juist minder van bewust zijn. Zij vertonen handelsgedrag dat niet optimaal is (weinig spreiding, teveel handelen) en zijn tegelijk op de korte termijn afhankelijk van het geld. Bijna 40% van deze groep denkt veel geld te kunnen verdienen met beleggen. Ook maken ze meer gebruik van sociale media als informatiebron.

    Tips op social media?
    Wees voorzichtig met de tips van finfluencers: mensen die op social media actief zijn met posts over beleggingen. Ook de toezichthouder waarschuwt hiervoor. De meesten van hen hebben volgens de toezichthouder geen relevante financiële opleiding of werkervaring, terwijl ze door hun volgers wel als expert worden gezien. Kijk hier kritisch naar.

    Zelf doen of uitbesteden?
    Overweeg of ‘zelf doen’ voor jou wel echt het beste is. Heb je verstand van bepaalde markten? Weet je iets van aandelen en obligaties? En heel belangrijk: kun je het mentaal aan wanneer je je ingelegde bedrag met sprongen ziet dalen? Verdiep je ook goed in de kosten: wat moet je betalen per transactie en ben je daarnaast ook nog een maandelijkse of jaarlijkse service-fee kwijt? Kijk ook eens naar indexfondsen die vaak lagere kosten in rekening brengen omdat er minder transacties binnen het fonds gedaan worden.
    Je kunt ook kiezen voor beheerd beleggen. Tegen een bepaalde fee beleggen experts jouw geld voor je, in een door jou gekozen risicoprofiel variërend van zeer defensief tot zeer offensief. Je kunt doorgaans de vorderingen volgen in een app.

  • 11 mei 2022

    Proef om duurhuurders aan hypotheek te helpen

    Nederland kent ongeveer 350.000 duurhuurders die meer dan een derde van hun netto besteedbaar inkomen aan huur besteden. Eén derde is jonger dan 35 jaar. Deze starters zitten vast in bijvoorbeeld een duur appartement in het centrum, maken maandelijks veel geld over naar de huurbaas, maar komen toch niet in aanmerking voor een hypotheek voor de door hun gewenste woning.

    Dat deze huurders niet in aanmerking komen voor een hogere hypotheek, heeft te maken met de inkomensnormen die bedoeld zijn om huizenkopers te beschermen tegen overkreditering. Maar geldverstrekkers mogen van deze normen afwijken, wanneer dat goed te onderbouwen is.

    Uitzondering
    Een aantal geldverstrekkers heeft nu samen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor de groep van duurhuurders zo’n uitzondering vastgesteld. Het idee achter de proef is dat wanneer je gewend bent om maandelijks een hoge huur te betalen, je ook in staat moet zijn om op dat niveau hypotheeklasten te kunnen dragen. Er zijn wel een aantal strikte voorwaarden waar je aan moet voldoen. Raadpleeg daarvoor je hypotheekadviseur.

    Onzeker gevoel
    Duurhuurders die liever een eigen huis zouden kopen, missen vermogensgroei door niet te profiteren van de waardestijging van een woning. Zeker in de huidige markt gaat het om vele tienduizenden euro’s. Maar er zijn ook niet-financiële gevolgen. Zo krijgt dertig procent een onzeker gevoel over de toekomst, ervaart 38% stress en geeft 9% zelfs aan niet verder te kunnen met het opbouwen van hun leven.

  • 13 april 2022

    Neem je overlijdensrisicoverzekering eens onder de loep

    Hebben jij en je partner over en weer een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten? Zodat er een bedrag vrijkomt wanneer een van jullie overlijdt? De premies van deze verzekeringen zijn de laatste jaren steeds gedaald.

    Uit onderzoek blijkt dat de premies sinds 2002 liefst 62 procent goedkoper zijn geworden. Dat scheelt dus aanzienlijk! Ook het afgelopen jaar zijn veel prijzen van ORV’s weer wat lager geworden. Maar ook bepaalde voorwaarden zijn steeds aantrekkelijker geworden. Het is bij een aantal verzekeraars bijvoorbeeld mogelijk om voor de ene partner een hoger bedrag te verzekeren dan voor de andere.

    Overstappen
    Niet alle verzekeraars voeren de kortingen ook door voor bestaande klanten. Wanneer je wilt profiteren van een lagere premie of betere/andere voorwaarden, dan kan overstappen naar een andere aanbieder een goed idee zijn. Maar let op, doe dat niet zomaar. Voor een overlijdensrisicoverzekering moet je namelijk geaccepteerd worden door de verzekeraar. En er zijn meer belangrijke vragen om vooraf te checken.

    Gestopt met roken
    Ben je recent gestopt met roken? Niet-rokers betalen minder premie dan rokers. De reden hiervoor is dat verwacht wordt dat de kans op overlijden voor een roker groter is dan voor een niet-roker. Wanneer je gestopt bent, kun je dat doorgeven met een lagere premie tot gevolg.

    Nog geen verzekering?
    Tegen het risico van overlijden heeft zes op de tien huizenbezitters en drie op de tien huurders zich verzekerd met een overlijdensrisicoverzekering. Meer weten over de situatie dat er een partner wegvalt? Lees hier verder.
    Hoe kom je als huurder rond als je partner wegvalt?
    Hoe betaal je de hypotheek als je partner wegvalt?

  • 16 maart 2022

    Heeft de oorlog impact op mijn verzekeringen?

    De oorlog in Oekraïne houdt iedereen dagelijks bezig. Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar het conflict heeft ook impact op Nederlandse verzekeraars en hun verzekerden. Een overzicht.

    Reizen
    Vanzelfsprekend is de kleurcode voor Oekraïne rood: er geldt een negatief reisadvies. Ook voor aan Oekraïne en Rusland grenzende landen zijn aangescherpte reisadviezen uitgegeven. Wie toch afreist, kan zich niet beroepen op de reisverzekering als er iets gebeurt dat te maken heeft met de oorlog. Wanneer je op dit moment liever helemaal niet wil reizen, ook niet naar een ander veilig land in Europa, kun je geen beroep doen op je annuleringsverzekering. Je kunt natuurlijk wel proberen de reis om te boeken.

    Auto
    Reis je af naar Oekraïne om bijvoorbeeld familie op te halen, dan geldt dat schade aan je auto veroorzaakt door de oorlog niet gedekt is. Ook kan de verzekeraar onmogelijk hulp ter plaatse bieden.

    Woning
    Stel, je neemt vluchtelingen in huis of stelt je vakantiehuis ter beschikking. Ben je dan verzekerd voor eventuele schade? Raadpleeg daarvoor je financieel adviseur of verzekeraar. Ook kan het nodig zijn om je verhuurder of hypotheekverstrekker in te lichten wanneer je vluchtelingen onderdak biedt.

    Levensverzekering
    Bij levensverzekeringen is de kans aanwezig dat overlijden als gevolg van oorlogshandelingen niet verzekerd is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je in een gebied verblijft met een negatief reisadvies. Voor Nederlandse militairen die op vredes- of humanitaire missie worden uitgezonden, is een speciale regeling van kracht.

    Let op!
    Verschillende verzekeraars kunnen verschillende voorwaarden hanteren. Neem bij vragen altijd contact op met je financieel adviseur of verzekeraar. Lees hier de informatie van het Verbond van Verzekeraars.

  • 16 februari 2022

    Waar moet je op letten bij een e-bike verzekering?

    In Nederland worden zo’n 500.000 fietsen per jaar gestolen. Lang niet iedereen doet aangifte. De waarde van de gestolen fietsen neemt echter flink toe, als gevolg van de opmars van de e-bike.

    Veruit de meeste aangiften van e-bikes gaan over diefstal ‘gewoon’ op straat. Maar er werd in 2021 ook bijna 2.000 keer aangifte gedaan van diefstal uit woningen, (garage-)boxen, schuren, kantoorpanden en andere gebouwen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) die aanraadt om de fiets ook op deze plekken met twee sloten op slot te zetten en vast te maken aan grond of muur.

    Verzekeren
    Het verzekeren van een elektrische fiets kan afhankelijk van de waarde en de manier waarop jij de fiets gebruikt, verstandig zijn. Verzekeraars rekenen voor een elektrische (stads)fiets 20 procent minder premie dan voor een niet-elektrische variant, blijkt uit onderzoek van MoneyView. Ook wordt er vaak korting gegeven wanneer een fiets beschikt over een tracking systeem.

    Een verklaring voor de lagere premie kan zijn dat e-bikes (nu nog) meer dan stadsfietsen worden gebruikt voor recreatief fietsen en minder voor “de boodschappen”. Waar stadsfietsen vaker worden geparkeerd bij diefstalgevoelige plekken als stations en winkelcentra is dat bij elektrische fietsen (nog) minder het geval. Dit beeld zal naar verwachting gaan veranderen, voorspelt MoneyView, door de komst van goedkopere e-bikes en de toename van het gebruik, ook onder jongere fietsers.

    Wat is gedekt?
    Bij de meeste verzekeraars is schade en diefstal gedekt. Let daarbij op of ook accessoires zoals fietszitjes zijn meeverzekerd. Ook kun je vaak pechhulp meeverzekeren. Stel dat je iemand anders schade toebrengt, dan is dat gedekt op je gewone aansprakelijkheidsverzekering. Houd er rekening mee dat een speed pedelec anders dan een e-bike gezien wordt als een bromfiets waarvoor een WA-verzekering verplicht is. Wordt je fiets uit een dichte schuur gestolen, dan bestaat er vaak ook dekking op de inboedelverzekering. Heb je zowel een fiets- als een inboedelverzekering, kijk dan welke voorwaarden je de beste schadevergoeding opleveren.

    Twee sleutels
    Verzekeraars eisen wel dat de fiets op slot wordt gezet met een goedgekeurd (elektronisch) slot. En bij diefstal van de fiets moet je als eigenaar twee originele sleutels kunnen laten zien. Uit een klachtzaak bij klachteninstituut Kifid blijkt dat de verzekeraar er niet mee akkoord gaat dat een eigenaar een van de twee sleutels in een fietstas bewaart. Toen de fiets werd gestolen, was ook de reservesleutel weg. Dat betekende geen dekking. In de voorwaarden stond namelijk duidelijk dat de sleutels zorgvuldig bewaard moeten worden.

  • 19 januari 2022

    Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

    Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland wettelijk verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping van je huis. Of je nu koopt of huurt, in een oud of een nieuw huis woont: de verplichting geldt voor iedereen. Rookmelders zijn belangrijke levensredders: de meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook.

    Als je al rookmelders hebt opgehangen, dan hoef je alleen maar te controleren of die ook voldoen aan de eisen zoals ze straks gelden. Heb je ze nog niet: dan is er werk aan de winkel. Het komt er op neer dat er op iedere bouwlaag in jouw woning een melder moet hangen. Dat betekent dus minimaal één rookmelder per verdieping, maar meer mag natuurlijk ook. De brandweer adviseert bijvoorbeeld om ook een rookmelder op te hangen in de ruimte waar je wasmachine en droger staan. In studentenhuizen moet er in elke kamer één hangen.

    Eisen
    Voor nieuwbouwwoningen waren rookmelders al verplicht en daar worden ook specifieke eisen aan gesteld. Voor bestaande woningen is dat niet zo. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben, maar verder schrijft de wet niets voor. Op deze site lees je meer over de verschillende typen die er op de markt zijn. Voor een grotere woning kunnen gekoppelde melders handig zijn, zodat ze allemaal afgaan. En in sommige straten kiezen buurtbewoners er zelfs voor om meerdere huizen te koppelen.

    Verzekering
    Wat als je geen rookmelders hebt opgehangen of ze niet goed hebt onderhouden en er ontstaat brand? Keert de verzekeraar dan wel uit? Het beste advies is om dat risico niet te nemen. Ook al heeft een verzekeraar niet specifiek in de verzekeringsvoorwaarden opgenomen dat er zonder rookmelders niet zal worden uitgekeerd, het is een algemene regel dat je als verzekerde niet nalatig mag zijn. Je niet aan een wettelijke verplichting houden kan daaronder vallen.

     

  • 15 december 2021

    Een buffer aanleggen? Studieschuld of hypotheek aflossen?

    Suggesties voor (financiële) goede voornemens!

    Het is de tijd van het jaar om goede voornemens te maken. Die kunnen nogal uiteenlopen: van meer bewegen tot een nieuwe taal leren en van stoppen met roken tot familiefoto’s inplakken. Volgend jaar gaat het je lukken! Als je toch bezig bent: heb je ook financiële goede voornemens?

    Uit eerder onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat wanneer je mensen vraagt naar hun financiële voornemens, zij sparen doorgaans op nummer één zetten. Het gaat dan om sparen voor een buffer om onverwachte uitgaven op te kunnen vangen. Daarna volgt ‘minder onnodige uitgaven doen’ en ten derde gewoon in het algemeen ‘zuiniger aandoen’.

    Ook verzekeringen, studieschuld, hypotheek en pensioen komen in het lijstje met goede voornemens voor. Maar waar moet je dan aan denken? En wat levert het op? Soms een financieel voordeel (en dat is weer goed voor die gewenste buffer!), soms rust in het hoofd en soms allebei!

    Verzekeringen op orde
    Een snel uitvoerbaar en direct bevredigend goed voornemen is om al je verzekeringen weer eens langs te gaan. Doe je dat deze maand nog, dan kun je ook de zorgverzekering daarin meepakken. Maar denk ook aan je autoverzekering, je doorlopende reisverzekering of je opstalverzekering. Aan de ene kant kun je sommige dekkingen verlagen en op die manier besparen (wellicht rijd je minder kilometers als gevolg van corona), aan de andere kant heb je misschien juist te weinig dekking (denk aan je opstalverzekering en waterschade). Kom je er niet uit, raadpleeg dan je financieel adviseur of verzekeraar. Lees hier meer.

    Tip!
    Niet-rokers betalen minder premie voor hun overlijdensrisicoverzekering dan rokers. Ben jij definitief gestopt met roken? Pas je overlijdensrisicoverzekering dan aan!

    Hoe is het met huis en hypotheek?
    Hoe staat je hypotheek ervoor? Heb je bijvoorbeeld nog een aflossingsvrije hypotheek of zit je nog vast aan een hoge rente en denk je aan oversluiten of rentemiddeling? Of wil je juist je overwaarde verzilveren en het geld als het ware uit de stenen halen? Voel je wel voor een grote aflossing, maar weet je niet zeker of je daar goed aan doet? Zet het in 2022 eens rustig op een rijtje en laat je zonodig adviseren.

    Tip!
    Vergeet de energiebesparende maatregelen niet. Stop je tienduizend euro in de aflossing van je hypotheek of leg je van dat geld zonnepanelen op je dak voor een lagere energierekening? De moeite waard om te vergelijken!

    Studieschuld aflossen?
    Is het verstandig om je studieschuld zo snel mogelijk af te lossen zodat je de huizenmarkt kunt bestormen? Dat ligt aan jouw persoonlijke plaatje! Een studieschuld heeft impact op het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Maar je hebt ook cash nodig voor kosten die je niet mee kunt financieren en bijvoorbeeld voor de inrichting.

    Tip!
    In dit artikel legt een financieel adviseur de mitsen en maren uit rondom het aflossen van de studieschuld.

    Pensioen moet je doen!
    Je hebt het je vast al vaker voorgenomen: hoe zit het nou met je pensioen en dat van je nabestaanden? Maar toch stop je elke keer met een onbevredigd gevoel dat Uniform Pensioenoverzicht in de ordner. Een goed startpunt is mijnpensioenoverzicht.nl. Neem je voor om daar in ieder geval een keer op in te loggen in januari. Je moet immers ergens beginnen. Veel mensen vinden het lastig om in te schatten hoeveel geld ze later nodig hebben. Hier zijn handige rekentools voor.

    Tip!
    Er valt wel degelijk wat te kiezen als het om je pensioen gaat. Zo kun je uitruilen tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen. Dat kan afhankelijk van je situatie de moeite waard zijn! Zorg in ieder geval dat je partner correct is aangemeld. Twijfel? Een telefoontje naar het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar is zo gepleegd.

  • 10 november 2021

    Ben ik dubbel verzekerd met een ORV én een uitvaartverzekering?

    Er zijn veel verschillende levensverzekeringen en soms is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

    Om meteen maar antwoord te geven op de vraag: nee, je bent niet dubbel verzekerd wanneer je deze beide producten in je verzekeringsmap hebt zitten. De producten dekken ieder een ander risico af en dienen ieder een ander doel.

    Makkelijker voor nabestaanden
    De overeenkomst tussen de twee is dat beide bedoeld zijn om het leven van je nabestaanden een stukje makkelijker te maken. Bij de uitvaartverzekering gaat dat om een heel specifiek doel: de bekostiging van de uitvaart en de begeleiding ervan.

    Bij een overlijdensrisicoverzekering is het doel veel breder: er wordt dan een bepaald geldbedrag uitgekeerd dat door de achterblijvende partner vaak wordt gebruikt om meteen een stuk van de hypotheek mee af te lossen. Maar het bedrag kan ook worden ingezet om gedurende een periode het maandinkomen aan te vullen. Het geld is bedoeld om te zorgen dat je nabestaanden niet in de financiële problemen komen. 

    Verschil in uitkering
    Het grote verschil tussen de twee verzekeringen is dat een overlijdensrisicoverzekering niet uitkeert wanneer de verzekeringnemer na de looptijd, van bijvoorbeeld vijftien of twintig jaar, nog leeft. Het risico van vroegtijdig overlijden heeft zich dan niet voorgedaan. Vergelijk het met een brandverzekering: die keert ook alleen uit wanneer het risico zich daadwerkelijk voordoet. Een uitvaartverzekering keert echter altijd uit: overlijden doen we uiteindelijk allemaal.

    Overbodig?
    Zoals gezegd ben je niet dubbel verzekerd als je deze beide polissen in huis hebt. Een uitvaartverzekering maakt een overlijdensrisicoverzekering niet overbodig: de nabestaanden kunnen er immers niet de hypotheek mee aflossen of hun maandinkomen mee aanvullen. Ze kunnen er alleen de begrafenis of crematie van bekostigen.

    Andersom maakt een ORV een uitvaartverzekering ook niet overbodig. Wanneer iemand overlijdt ná de looptijd van de ORV, vindt er immers geen uitkering uit die verzekering plaats. Wanneer er dan ook geen uitvaartverzekering is afgesloten, dan moet de uitvaart uit eigen middelen worden betaald.

    Alleen wanneer iemand vroegtijdig overlijdt zou een deel van de ORV-uitkering kunnen worden ingezet om de uitvaart te betalen. Overigens hebben ook veel kapitaalkrachtige particulieren toch een uitvaartverzekering: het gaat hen niet alleen om de uitkering, maar vooral om de begeleiding en de ontzorging.

  • 13 oktober 2021

    Verbouwen? Vier fiscale zaken om rekening mee te houden!

    Veel mensen verbouwen dit jaar hun huis. Misschien ben jij een van hen en heb je daarvoor een lening afgesloten of je hypotheek uitgebreid. Hoe zit dat fiscaal? De kosten voor een verbouwing zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte. De financieringskosten voor een lening en de rente vaak wél.

    De kosten van het verbouwen, onderhouden en verduurzamen van een koopwoning zijn niet aftrekbaar in de belastingaangifte. Kosten die je maakt wanneer je geld leent voor een verbouwing of onderhoud, zijn dat meestal wel. Denk aan de financieringskosten en de rente die je over de lening betaalt.

    1. Check welke financieringskosten je mag aftrekken
    Wie een lening afsluit voor een verbouwing of onderhoud aan de eigen woning, mag de financieringskosten meestal aftrekken bij de belastingaangifte. Dit geldt als er sprake is van een verbouwingslening of verbouwingsdepot. Financieringskosten zijn de afsluitkosten, de bemiddelingskosten en de notariskosten voor het afsluiten van de lening. De financieringskosten van de verbouwingslening of het verbouwingsdepot mogen woningeigenaren in één keer aftrekken.

    Ook goed om te weten: als je het verbouwen of onderhouden van de woning betaalt met eigen geld, dan zijn er geen financieringskosten en kun je niets aftrekken bij de belastingaangifte.

    2. Check of de rente over de lening aftrekbaar is
    Sommige woningeigenaren financieren hun verbouwing via hun hypotheek. Bijvoorbeeld door de hypotheek te verhogen. Over deze extra lening mag hypotheekrente worden afgetrokken. Voorwaarde is wel dat ook deze extra lening binnen 30 jaar wordt afgelost, en je jaarlijks een bepaald bedrag aflost. Een andere voorwaarde is dat het bedrag alleen gebruikt wordt voor de eigen woning. Dus niet voor een tweede huis of een vakantiewoning.

    Andere verbouwers sluiten hun hypotheek over om de kosten direct mee te financieren. Hier komen oversluitkosten en vaak boeterente bij kijken. Beide zijn meestal aftrekbaar.

    Is er sprake van een verbouwingsdepot? Let dan op dat de ontvangen depotrente wordt afgetrokken van de betaalde rente. In de eerste 6 maanden hoeft dit niet.

    3. Check voor welke werkzaamheden en materialen de rente over de lening aftrekbaar is
    Het vervangen van de kozijnen, asbestverwijdering, onderhoudsschilderwerk of verbouwing van de keuken. Of energiebesparende zaken zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Over deze en andere zaken mag je de rente over de lening aftrekken. Controleer goed of dat voor jou geldt, want kosten voor de verbouwing of het onderhoud zelf mag je niet aftrekken.

    4. Bewaar alle bonnen en rekeningen
    Woningeigenaren mogen de financieringskosten voor hun verbouwing aftrekken in de belastingaangifte wanneer zij een verbouwingslening of verbouwingsdepot hebben. Hierbij moeten zij wel kunnen aantonen dat de lening of het depot gebruikt is voor de verbouwing. Een tip is daarom om alle rekeningen en bonnen van de verbouwing te bewaren.

    Op belastingdienst.nl/koopwoning kunnen woningeigenaren terecht voor meer informatie.

  • 15 september 2021

    Auto uitlenen? Hier moet je op letten!

    Een vriend vraagt of hij je auto mag lenen voor een weekendje weg. De buurvrouw heeft een lekke band en met spoed jouw auto nodig. Of een van de kinderen wil graag de gezinsauto meenemen om naar een feestje te rijden. Weet jij hoe ze dan verzekerd zijn?

    Een kwart van de mensen die hun auto weleens uitlenen denkt dat degene die de auto leent verzekerd moet zijn. Maar dat is niet zo. In geval van een schade is het de verzekering van de uitlener, die de schade dekt. De autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Wel moet de gastbestuurder (uiteraard!) bevoegd zijn om te rijden: een rijbewijs hebben dus. En ook moet jij toestemming hebben gegeven voor het gebruik van je auto.

    Schadevrije jaren
    Een eventuele schade wordt dus gedekt door jouw autoverzekering, maar de terugval in schadevrije jaren niet! Uit een analyse van vergelijker Pricewise blijkt dat Nederlandse autobezitters gemiddeld zeven schadevrije jaren hebben. Bij een gemiddelde premie van 540 euro per jaar met zeven schadevrije jaren loopt de extra premie door een terugval op tot wel 290 euro per jaar.
    Het kan dan voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. Je kunt daarover afspraken maken met degene die je auto leent. Datzelfde geldt voor verkeersboetes: ook die zullen op jouw deurmat vallen. Maak er afspraken over.

    Alleen WA
    Als je auto slechts WA-verzekerd is, dekt de autoverzekering alleen de schade die aan een andere auto is gemaakt. De schade aan de eigen auto door eigen schuld is dan niet verzekerd. Dit geldt wanneer jij zelf achter het stuur zit, maar dus ook wanneer een gastbestuurder tegen een paaltje rijdt. De gastbestuurder kan niet zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) aanspreken, want daarvan is schade aan motorvoertuigen uitgesloten. De vraag is dan wie de portemonnee moet trekken.

    Jonger dan 24
    Leen je je auto uit aan iemand die jonger is dan 24 jaar, bijvoorbeeld aan je kinderen, dan kan er sprake zijn van een hoger eigen risico. Sommige verzekeraars hogen het eigen risico dan met bijvoorbeeld 200 euro op. Als een van de kinderen een regelmatige bestuurder is, dan kan het handiger zijn om hem of haar op de verzekering aan te melden. Is het kind in de praktijk de feitelijke bestuurder, dan moet je de autoverzekering ook echt op zijn of haar naam zetten. Op die manier bouwt het kind ook zelf schadevrije jaren op.

  • 11 augustus 2021

    Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

    Starters (kopers tussen de 18 en 35 jaar) betalen vanaf 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting. Maar met welke kosten moet je eigenlijk nog meer rekening houden wanneer je een eigen woning aanschaft?

    Omdat het sinds enkele jaren niet langer mogelijk is om de ‘kosten koper’ mee te financieren met je hypotheek, zul je eigen geld mee moeten brengen wanneer je een huis koopt. Veel starters vragen zich af hoe hoog dat bedrag moet zijn. Hieronder een aantal vaste elementen die je kunnen helpen om het bedrag goed in te schatten.

    Overdrachtsbelasting
    Vanaf 2021 betalen huizenkopers jonger dan 35 jaar die een huis kopen om daar zelf in gaan wonen, eenmalig geen overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april 2021 geldt de aanvullende voorwaarde dat de woning niet duurder mag zijn dan vier ton. Lees hier precies wat er in jouw situatie geldt. Koop je een huis duurder dan vier ton, dan betaal je na 1 april nog steeds 2 procent overdrachtsbelasting over het hele bedrag.

    Hypotheekadvies
    De kosten voor hypotheekadvies variëren. Sommige partijen bieden speciaal voor starters lagere tarieven. Een onafhankelijk adviseur vergelijkt de rentes en voorwaarden van verschillende aanbieders op de markt. Daardoor betaal je voor een onafhankelijke adviseur vaak wat meer dan bij de bank zelf. Uit onderzoek blijkt dat je dan doorgaans een lagere rente betaalt: elke maand opnieuw. Je kunt ook alles zelf doen (execution only), je krijgt dan géén advies en betaalt alleen bemiddelingskosten. Doe dit alleen wanneer je precies weet wat je wilt, als je beschikt over financiële kennis en doorziet hoe een hypotheek werkt.

    Borgtocht NHG
    Voor een woning met een koopsom van maximaal € 325.000 (grens 2021) kan je kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit levert je behalve een rentekorting, ook een vangnet op bij onvoorziene omstandigheden. De kosten bedragen eenmalig 0,7 procent van de totale lening.

    Notariskosten
    Wie koopt, mag kiezen. Althans, als het om de notaris gaat. Je moet betalen voor een hypotheekakte en een leveringsakte en de inschrijving daarvan in het Kadaster. Het loont de moeite om de tarieven te vergelijken, ze lopen nogal uiteen van € 750 tot € 1700.

    Taxatie en bouwkundige keuring
    Voordat een geldverstrekker je hypotheekaanvraag zal goedkeuren, is er een taxatierapport nodig. Dit kost rond de 400 euro. Voor een wat ouder pand is een bouwkundige keuring geen overbodige luxe. Reken hiervoor op nog eens zo’n 400 euro. Dit laatste is overigens in tegenstelling tot de taxatie geen verplichting.

    Bankgarantie
    Met een bankgarantie regel je dat de bank garant staat voor de waarborgsom die je verschuldigd bent wanneer de koop onverhoopt niet door kan gaan. De waarborgsom bedraagt tien procent van de koopsom. De kosten voor een garantie zijn vervolgens doorgaans 1 procent van de waarborgsom.

    Makelaarskosten
    Heb je een aankoopmakelaar in de arm genomen, dan brengt dat kosten met zich mee. De tarieven variëren nogal. Denk aan tussen de 1,2 en 1,5 procent van de aankoopsom. Al zijn er ook makelaars die voor een vast tarief werken.

    Aftrekbaar
    Een aantal van deze kosten kun je aftrekken wanneer je je aangifte inkomstenbelasting doet. Het gaat dan om de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek, de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor het taxatierapport én de kosten voor NHG. Een mooie aftrekpost!

  • 14 juli 2021

    Veranderingen in je portemonnee per 1 juli 2021

    Per 1 juli 2021 is een aantal regelingen veranderd en zijn bijvoorbeeld het minimumloon en de AOW licht gestegen. Wat betekenen de veranderingen voor jou? Vul de handige tool van Wijzer in Geldzaken in.

    Het minimumloon is per 1 juli 2021 gestegen naar € 1701,00 bruto per maand. Verschillende uitkeringen zijn gekoppeld aan de hoogte van het wettelijk minimumloon en stijgen daardoor mee. Denk aan AOW, IOAW, WW, WIA, ZW en de Toeslagenwet.

    Maatregelen voor jouw situatie
    De tool 'Wat betekent dit voor mij?' van Wijzer in Geldzaken laat zien wat veranderingen in de wetten en regels op 1 juli 2021 betekenen voor jouw portemonnee. Als je antwoord geeft op de vragen over je leeftijd, inkomen en woonsituatie, krijg je een overzicht van maatregelen die voor jou van belang zijn.

    Andere wijzigingen
    De tool neemt ook een paar andere wijzigingen per 1 juli mee, zoals (indien van toepassing) de kosten van gas en stroom en de verhoogde negatieve rente bij een aantal banken.

    Let op! Afhankelijk van de internetverbinding kan het even duren voordat de tool zichtbaar wordt.

  • 16 juni 2021

    We kunnen weer op reis. Doe het goed verzekerd!

    Al een vakantie in het buitenland geboekt of zoek je nog een leuke camping? Hebben zaken als een negatieve testuitslag of een vaccinatiepaspoort jouw volle aandacht? Vergeet ook vooral je reisverzekering niet en voorkom vervelende verrassingen. Blijf ook tijdens je vakantie alert.

    Niemand weet precies hoe het coronavirus zich tijdens de zomermaanden zal gedragen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voorziet alle landen van kleurcodes en die hebben effect op de dekking van je reisverzekering. De kleurcodes kunnen veranderen, net voor of tijdens jouw vakantie. Houd ze dus in de gaten.

    Code groen
    Bij deze code is er niets aan de hand. Het gebied is veilig en je reisverzekering kent geen bijzondere restricties.


    Code geel
    Als je naar een gebied gaat met een geel reisadvies, dan biedt je reisverzekering gewoon dekking voor de zaken waarvoor je normaal ook verzekerd bent. Maar je moet wel opletten. Wanneer het aantal besmettingen toeneemt en het reisadvies van de overheid springt op oranje, dan verwacht je verzekeraar dat je het gebied zo snel mogelijk verlaat.
    Als je geen actie onderneemt, dan loop je kans dat je niet meer gedekt bent door je reisverzekering. Neem daarom altijd contact op met je reisverzekeraar als je van mening bent dat je het gebied niet op een veilige manier kunt verlaten.

    Code oranje of rood
    Als je naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan is er doorgaans geen dekking als het om (corona gerelateerde) schades gaat. Het idee daarachter is dat je dit had kunnen weten. Het verschilt per reisverzekeraar of overige risico’s die niets met corona te maken hebben, zoals diefstal van bagage, wél gedekt zijn. Vaak staat dit vermeld op een pagina met veelgestelde vragen op de website van de verzekeraar. Kom je er niet uit, vraag het je adviseur of neem contact op met de verzekeraar.

    Zorgverzekering
    Je zorgkosten in het buitenland worden gedekt door je zorgverzekering. Dat is door corona niet anders. Noodzakelijke medische kosten worden dus gewoon vergoed, ook wanneer je in een rood of oranje gebied bent. Echter: deze kosten worden vergoed tot het maximum tarief van de behandeling in Nederland. Via je reisverzekering kun je je extra verzekeren, maar ben je in een gebied waar je reisverzekering geen dekking meer heeft en moet je een behandeling ondergaan, dan moet je de eventuele extra kosten dus zelf betalen.

    Annuleren
    Wat wanneer je niet op vakantie kunt omdat je helaas positief getest bent? Als je een annuleringsverzekering hebt, ben je hier doorgaans wel voor verzekerd. Maar: als je wilt annuleren omdat het door jou geboekte huisje in rood gebied blijkt te staan, dan is dat niet gedekt op een annuleringsverzekering. Verzekeraars zien dit inmiddels namelijk niet meer als een onvoorzien voorval. Moet de reisorganisatie of de vliegmaatschappij een (pakket)reis of vlucht annuleren, dan krijg je je geld terug, een voucher aangeboden of kun je kiezen voor een vervangende reis of vlucht.  

    In Nederland blijven
    Blijf je binnen de landsgrenzen? Heb je dan een reisverzekering nodig? Medische kosten worden gewoon vergoed op je zorgverzekering. Wel kan er natuurlijk ook in Nederland iets gebeuren. Je veroorzaakt bijvoorbeeld schade aan je gehuurde huis of er gebeurt iets met je bagage. Sommige inboedelverzekeringen kennen een buitenshuisdekking, het is verstandig om die er even naast te leggen. Zo voorkom je dubbele kosten. Wil je de accommodatie kunnen annuleren, overweeg dan een (losse) annuleringsverzekering.

    Checken!
    Via deze website kun je de diverse kleurcodes in de gaten houden. Hier staat ook vermeld of je wel/niet in quarantaine moet na aankomst of thuiskomst. 

  • 12 mei 2021

    Betalen om spaargeld te stallen?

    Steeds meer banken berekenen een negatieve rente over spaargeld. Je moet dus gaan betálen in plaats van dat je een vergoeding krijgt. Vaak gebeurt dit pas bij bedragen van boven een ton spaargeld, maar die drempel kan ook dalen. Wist je dat het sowieso niet verstandig is om zoveel geld bij één bank te parkeren? En wat zijn de alternatieven?

    Een leuke rente ontvangen over je spaargeld, die tijd lijkt achter ons te liggen. Bij steeds meer banken is de vergoeding minimaal en steeds meer banken rekenen zelfs een negatieve rente voor spaarders met een flink vermogen. Het gaat dan al snel om een spaarbedrag van meer dan een ton. Het is echter niet verstandig om zoveel geld bij één bank te parkeren.

    Failliete bank
    We kennen in Nederland het depositogarantiestelsel. Dat is de garantie dat je het geld op je bankrekeningen tot 100.000 euro terugkrijgt wanneer je bank onverhoopt failliet gaat. De grens van een ton geldt per persoon, niet per rekening. Heb je dus 90.000 euro spaargeld en ook nog 15.000 euro op een betaalrekening bij dezelfde bank, dan ben je onvoldoende beschermd. Heb je samen met je partner een en/of-rekening? Dan heb je samen voor twee ton aan bescherming. Houd er ook rekening mee dat banken meerdere merknamen kunnen hebben. De bescherming geldt per bank, niet per merknaam; de tegoeden samen zijn gedekt tot een maximum van een ton.

    Spreiden
    Het is dus belangrijk om je spaargeld te spreiden. Zo voorkom je ten eerste dat je rente moet betalen aan de bank en ten tweede dat je niet voldoende beschermd bent bij een eventueel faillissement van de bank. Naast spaargeld spreiden, kun je het geld natuurlijk ook inzetten voor andere doelen.

    Alternatieven voor sparen
    Er zijn tal van mogelijkheden om je spaargeld aan te wenden en een beter rendement te behalen dan op een spaarrekening. De keuzes hangen nogal af van jouw persoonlijke financiële situatie, nu en in de toekomst. Heb je consumptieve kredieten lopen, dan kan het verstandig zijn om die eerst af te lossen. Ook kan je spaargeld inzetten om je oudedagsvoorziening fiscaal voordelig aan te vullen of fiscaal voordelig te schenken aan je kinderen. Afhankelijk van je risicobereidheid is ook beleggen een mogelijkheid, beheerd of individueel.

    Rondom de eigen woning is er ook een hoop mogelijk. In dit Finfin-artikel beschrijven we drie opties: aflossen op de hypotheek, een tweede huis of recreatiewoning aanschaffen of energiebesparende maatregelen treffen. 

    Tip!
    Maak een weloverwogen keuze en voorkom dat je geld vast zet, terwijl je het binnenkort misschien weer nodig hebt. Wat zijn je plannen op de korte of langere termijn? Heb je kinderen die aan een eigen woning denken en wil je ze daarbij helpen? Is er een dreigend pensioengat? Je financieel adviseur kan je helpen om de situatie goed in kaart te brengen.

  • 14 april 2021

    Schone lei-regeling voor ex-kankerpatiënten, hoe werkt het?

    Sinds 1 januari 2021 geldt een nieuwe regeling voor genezen kankerpatiënten die een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering willen afsluiten. Zij hebben recht op een schone lei. Goed nieuws! Houd er wel rekening mee dat, hoewel elke verzekeraar verplicht is om aan de regeling mee te doen, de voorwaarden per verzekeraar van elkaar verschillen.

    Voor ex-kankerpatiënten was het tot voor kort niet eenvoudig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Als het wel lukte, werd vaak een hogere premie gevraagd. Ex-patiënten werden zo behoorlijk beperkt in de mogelijkheden hun leven weer op te bouwen.

    Termijnen
    Sinds 1 januari 2021 is dat veranderd. Wie tien jaar kankervrij is, hoeft bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering niet meer te melden dat zij kanker hebben gehad. Deze termijn is vijf jaar voor mensen die 20 jaar of jonger waren toen ze kanker hadden. Voor een aantal soorten kanker gelden kortere termijnen.

    Medische vragen blijven
    De verzekeraar zal bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering wel vragen blijven stellen over medische aandoeningen, chronische ziekten en je levensstijl. Iedereen die zo’n verzekering aanvraagt krijgt daarmee te maken. De gevolgen van een ziekte als kanker kunnen daarbij ook nog wel steeds een rol spelen: bijvoorbeeld wanneer iemand lijdt aan blijvend hartfalen na een chemotherapie. Dergelijke aandoeningen moet je nog steeds melden.

    Minimumnormen
    De ‘schone lei-regeling’ stelt minimumnormen voor verzekeraars. Dat houdt in dat verzekeraars minstens de regeling moeten naleven en er van af mogen wijken als dat in jouw voordeel is. Elke verzekeraar pakt dat weer anders op: sommigen kiezen voor een eenvoudiger vragenlijst of hanteren kortere termijnen dan de regeling voorschrijft. En sommige verzekeraars passen de regeling ook actief toe op bestaande klanten en verlagen zo mogelijk ook voor hen de premie.
    Heb je al een verzekering en wil je overstappen? Zeg in ieder geval nooit een lopende verzekering op voordat je een nieuwe hebt. Je adviseur kan je hierbij helpen en het voor je uitzoeken.

    Veelgestelde vragen
    Het is logisch wanneer je nog vragen hebt. Op deze informatiepagina van het Verbond van Verzekeraars wordt antwoord gegeven op de meest gestelde vragen. Zoals: wie kan mij helpen bij het correct invullen van een gezondheidsverklaring?

  • 17 maart 2021

    De 5 meest gemaakte fouten bij belastingaangifte

    Jij hoeft deze fouten niet meer te maken!

    Een foutje in de belastingaangifte is zo gemaakt. Het gaat immers om veel getallen en bedragen. Hier hebben we 5 veelgemaakte fouten op een rij gezet, zo weet je zeker dat jij deze fouten niet meer maakt!

    1. Verkeerde gegevens ingevoerd
    Een verkeerd rekeningnummer ingevoerd, een typefout in je naam of bedragen omgedraaid. Check, check en dubbelcheck dus je ingevoerde gegevens. Heb je een fout gemaakt terwijl je de aangifte al verzonden hebt? Dan lees je hier hoe je deze fout kunt herstellen. 

    2. Te laat indienen
    Het te laat indienen van je belastingaangifte, het niet op tijd kunnen vinden van alle benodigde papieren en gegevens… je belastingaangifte is zomaar te laat ingeleverd. Je zult in eerste instantie een tweede termijn krijgen. Probeer die wel te halen want boetes voor te laat inleveren kunnen flink oplopen!

    3. Aftrekpost vergeten
    Er zijn veel kosten die je kunt aftrekken. Denk aan gemaakte studiekosten en zorgkosten die buiten je verzekering vallen. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het makkelijk om er 1 over het hoofd te zien en dat zou zonde zijn. In dit overzicht vind je alle aftrekposten op een rij.

    Ook zijn er best wat heffingskortingen te verkrijgen. Dit zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Bijvoorbeeld de heffingskorting voor groene beleggingen. Hier vind je alle soorten heffingskortingen.

    4. Pensioen in verkeerde rubriek
    Pensioen- of vut-uitkering hoort in de rubriek 'loon uit vroegere dienstbetrekking' en dus niet in de rubriek 'loon uit tegenwoordige dienstbetrekking'. Deze worden vaak met elkaar verward.

    5. Verkeerde bedragen WOZ-waarde
    Je moet de WOZ-waarde gebruiken van de beschikking van het jaar ervoor (als je bijvoorbeeld aangifte doet over 2020, gebruik je de WOZ-beschikking 2020, met als peildatum 1 januari 2019) en dus niet de bedragen uit de beschikking die je begin 2021 hebt ontvangen, want die gaat over de WOZ-waarde van 1 januari 2020.

    P.s. foutje gemaakt? Geen paniek. Ook als je de belastingaangifte al hebt verzonden kan je een fout herstellen. Je hebt tijd tot de definitieve belastingaanslag is ontvangen. Heb je de definitieve belastingaanslag al ontvangen? Dan kun je bezwaar maken. Dat kan hier.

  • 10 februari 2021

    Met zomerbanden en code rood de weg op: verzekerd?

    Het gaat langdurig vriezen. Dat zijn we niet gewend! Hoe zijn we verzekerd als we met dit weer de weg op gaan? En hoe beschermen we onze auto’s en onze huizen tegen de invloed van Koning Winter? Vijf brandende vragen (plus de antwoorden!).

    Ben ik verzekerd als ik ga rijden met code rood?
    We kennen, zeker sinds het tijdperk corona, allemaal de impact van negatieve reisadviezen en weten dat ‘code rood’ kan betekenen dat er geen dekking is vanuit de reisverzekering. Maar hoe zit dat met de alarmerende code rood die wordt afgegeven voor de winterse situatie op de wegen? Dat ligt anders. Hoewel je natuurlijk voorzichtig bent en alleen de weg opgaat als het echt niet anders kan, ben je wel verzekerd als er toch iets gebeurt. Wat er precies gedekt is, hangt natuurlijk wel af van je type autoverzekering.

    Heb ik perse winterbanden nodig?
    In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Wie in winters weer op zomerbanden rijdt en een ongeval veroorzaakt is dus wel verzekerd. Een verzekeraar kan echter wel weigeren om uit te betalen wanneer er sprake is van roekeloos gedrag: dat is niet zomaar het geval en wordt van situatie tot situatie beoordeeld. Reizen naar het buitenland wordt nu sterk afgeraden, maar mocht je toch de grens oversteken, check dan goed welke regels ter plaatse gelden voor winterbanden.
    Controleer vooral ook de bandenspanning. Ook is speciale ruitenwisservloeistof geen overbodige luxe. Controleer ook je ruitenwissers en zorg voor een complete set reservelampen in de auto. Lees hier meer.

    Kan ik mijn auto even op de oprit laten opwarmen?
    Vlak voordat je echt moet vertrekken alvast de motor van de auto laten draaien om de ramen te ontdooien. Veel mensen doen het, maar laat je auto daarbij niet onbemand achter. Je bent over het algemeen niet verzekerd als iemand er mee vandoor gaat. Klinkt onwaarschijnlijk, maar het gebeurt!

    Kan mijn huis de vele kilo’s sneeuw wel dragen?
    In principe is een woning erop berekend om een pak sneeuw te kunnen dragen. Maar het is wel verstandig om regelmatig een deel van de sneeuw weg te halen, zeker wanneer er ook al zonnepanelen op het dak liggen. Zorg er ook voor dat, als de boel gaat smelten, het water goed weg kan lopen. Houd er rekening mee dat een verzekeraar kan besluiten om (een deel van) de schade niet uit te keren wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud.

    Hoe bescherm ik mijn woning?
    Het belangrijkste is om te zorgen dat de leidingen niet bevriezen en gaan springen. Vooral een buitenkraan is zo bevroren. Sluit de buitenkraan af en tap het overgebleven water af zodat er geen water in de leidingen kan bevriezen. Er bestaan ook vorstvrije buitenkranen. Verlaat je het huis, laat de verwarming dan op minimaal 15 graden staan.

  • 18 januari 2021

    Stoppen met je eenmanszaak

    Op een dag stop je als zzp’er met je bedrijf. Omdat het kan, of omdat het moet. Wat de reden ook is, je zal de zaak goed moeten afwikkelen. Welke 5 stappen zet je?

    1. Informeer je klanten en hef je website op
    Klanten zijn je bestaansrecht. Als je zakelijk ophoudt te bestaan, laat je de klanten achter. Informeer ze daarom tijdig en goed. Geef ze eventueel een alternatief voor je producten of dienstverlening. Kondig de bedrijfsbeëindiging ook ruim van te voren aan op je website en social media. Hef pas aan het eind van het hele proces de domeinnaam van je website en je zakelijke accounts op.

    2. Schrijf je uit bij de Kamer van Koophandel
    Schrijf je uit bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat kan met een formulier via de website kvk.nl. Je onderneming is dan niet meer als zodanig geregistreerd. De Kamer van Koophandel geeft automatisch je uitschrijving aan de Belastingdienst door. Die stuurt je een schriftelijke bevestiging. Controleer of je deze ook krijgt toegestuurd. Zo niet, dan moet je de bedrijfsbeëindiging nog zelf doorgeven.

    3. Zeg je bedrijfsverzekeringen, contracten en abonnementen op
    Arbeidsongeschiktheidsverzekering, autoverzekering, rechtsbijstandverzekering: deze en andere lopende bedrijfsverzekeringen kan je stopzetten. Dat geldt ook voor zakelijke abonnementen en contracten voor bijvoorbeeld (kantoor)huur, lease, telefonie en internet. Doe het tijdig en zie niets over het hoofd. Kosten kunnen immers doorlopen en voor onterecht zakelijk gebruik kan je een naheffing krijgen.

    4. Sluit je administratie af
    Sluit de administratie van de onderneming af. Dien de jaarstukken tot en met de bedrijfsbeëindiging zo snel mogelijk in. Doe een slotaangifte omzetbelasting. Met de Belastingdienst reken je af voor alle belastingsoorten. De oudedagsreserve zal bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting worden afgerekend. En over goederen die naar privégebruik gaan, zoals een computer, moet alsnog btw worden betaald.

    5. Bewaar de administratie
    De bewaarplicht voor je administratie is 7 jaar. Dat geldt niet alleen voor ondernemers, maar voor iedereen. Bij onroerend goed is de bewaarplicht zelfs 10 jaar. Bewaren mag fysiek, maar ook digitaal.
     
    Natuurlijk stop je pas met je bedrijf als je alle voor- en nadelen goed hebt overwogen. Ook heb je nagedacht aan het leven ná je ondernemerschap. Kom je in aanmerking voor een uitkering? Schrijf je dan vooral nog niet uit bij de Kamer van Koophandel. Oudedagsreserve, stakingsaftrek? Fiscaal valt er vaak veel te verrekenen. Regel de zaken tijdig en in de juiste volgorde. Vooral: laat je goed adviseren over de effecten, zowel zakelijk als privé!

  • 16 december 2020

    Je overwaarde verzilveren, hoe pak je dat aan?

    Is de hypotheek grotendeels afbetaald en/of je huis flink in waarde gestegen? Zoek je naar mogelijkheden om die overwaarde te verzilveren en meer bestedingsruimte te creëren? Dat kan op diverse manieren.

    Je hoort het geregeld: ons geld zit in stenen. Vooral ouderen bezitten vaak een eigen huis waar nog een lage hypotheek op zit terwijl de woningwaarde flink gestegen is. Wanneer je dan aan de andere kant bijvoorbeeld slechts een laag pensioen hebt opgebouwd, dan wil je dat vermogen begrijpelijkerwijs graag beschikbaar hebben. Maar het kan ook zijn dat je (deels) arbeidsongeschikt bent geworden en geen andere buffer hebt.

    Constructies
    Je kunt in die situatie verschillende dingen doen. Je kunt je huis verkopen en in een huurwoning trekken. Ook zijn er constructies waarbij je het huis verkoopt en vervolgens niet verhuist, maar het blijft huren: sale-and-lease-back. Tot slot zijn er manieren om via een hypotheek de overwaarde te benutten: dat kan met een reguliere hypothecaire lening, een doorlopend krediet met de hypotheek als onderpand (krediethypotheek), of een verzilverhypotheek (ook wel opeethypotheek genoemd).

    Risico’s
    Het ene product zal beter bij je situatie passen dan het andere. Er zijn namelijk verschillen in hoe ze werken en welke voorwaarden gelden. Het ene product garandeert dat je in je huis mag blijven wonen, terwijl je bij andere producten het huis moet verkopen wanneer je een bepaalde limiet hebt bereikt. Ook kunnen de huizenprijzen dalen waardoor de overwaarde deels verdwijnt. Een ongewenste verhuizing is natuurlijk een onaangename verrassing. Daarnaast zijn er fiscale consequenties die je bij je overwegingen moet meenemen.

    Rente
    Bij een verzilverhypotheek betaal je doorgaans niet een maandelijks bedrag aan rente, maar deze wordt opgeteld bij de hypotheekschuld. Omdat de schuld door de bijgeschreven rente toeneemt, wordt het rentebedrag dat je over de schuld betaalt elke maand ook hoger. Dit heet het ‘rente-op-rente-effect’.

    Toekomst
    Een belangrijk aandachtspunt is om goed naar je woning te kijken. Kun je er inderdaad nog een hele tijd blijven wonen? Of wordt de woning al snel minder comfortabel wanneer je bijvoorbeeld moeite krijgt met trappen lopen? Trek je de conclusie dat je binnen een aantal jaren toch zult moeten verhuizen, dan is dat een belangrijk punt om bij je overweging te betrekken. Denk ook na over het informeren van je kinderen. De overwaarde neemt immers af, en daarmee ook de erfenis. Ook is het verstandig om de situaties bij scheiden of overlijden in kaart te brengen. Wat zijn de gevolgen hiervan?

    Wij kunnen helpen om de verschillende producten te doorgronden en wij kunnen je adviseren wat het beste past bij je situatie, je wensen en je financiële positie. Zo neem je de juiste beslissing.

  • 18 november 2020

    Vrijstelling overdrachtsbelasting geldt voor huis tot vier ton

    De op Prinsjesdag voorgestelde maatregel dat huizenkopers jonger dan 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, is aangepast. Het voorstel is nu dat de maatregel alleen geldt wanneer je een huis koopt met een waarde onder de € 400.000.

    De maatregel werd bedacht om de toegang tot de woningmarkt voor jonge huizenkopers makkelijker te maken. Geen overdrachtsbelasting betalen zorgt er voor dat zij minder eigen geld hoeven mee te brengen.

    Duwtje in de rug

    De minister vindt nu echter dat dit moet gelden voor starters die dit duwtje in de rug ook het hardste nodig hebben. Daarom kom je alleen in aanmerking wanneer je een huis onder de € 400.000 koopt. Wie een duurdere woning aanschaft, betaalt net als andere huizenkopers 2% overdrachtsbelasting. Deze grens van vier ton zal volgens plan gelden vanaf 1 april 2021.

    Eerste kwartaal
    Veel huizenkopers hebben echter al rekening gehouden met de maatregel die op Prinsjesdag werd aangekondigd. Daarom is het voorstel dat in het eerste kwartaal van 2021 nog het ‘oude’ plan geldt. Ben je onder de 35, en krijg je tussen 1 januari en 31 maart 2021 de sleutel, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, ongeacht de waarde van de woning.

    Starters
    De maatregel was in eerste instantie bedoeld voor starters, niet voor doorstromers. Maar omdat het maken van dat onderscheid de praktische uitvoering lastig maakt, wordt nu alleen uitgegaan van de leeftijdsgrens van 35 jaar. Ook een doorstromer van 30 kan er dus – eenmalig – van profiteren.

    Kritiek
    De organisatie die de Nationale Hypotheek Garantie uitvoert vindt dat er snel duidelijkheid moet komen of en hoe het plan in de wet wordt opgenomen. De Tweede Kamer moet de plannen nog goedkeuren. NHG adviseert huizenkopers om voorlopig gewoon rekening te houden met overdrachtsbelasting van 2%. Een verlaging is dan een mooie meevaller.

  • 14 oktober 2020

    Een aanrijding? Breng goed de situatie in kaart!

    Een aanrijding is vervelend, maar helemaal wanneer er geharrewar ontstaat over de precieze toedracht. Soms wordt zo’n zaak tot aan het Gerechtshof uitgevochten. Het is belangrijk om ondanks de ‘schrik’ van de aanrijding altijd heel goed de situatie en omstandigheden in kaart te brengen.

    In een recente rechtszaak ging het om een aanrijding tussen een Mercedesbestelbus met aanhanger en een Suzuki personenauto. De Suzuki stond geparkeerd in een diagonaal parkeervak aan de linkerzijde van de rijbaan. In de straat geldt eenrichtingsverkeer. De Mercedes met aanhanger reed in de verboden rijrichting. De Suzuki wilde uitparkeren. De voorzijde van de aanhanger kwam in botsing met de rechter achterzijde van de Suzuki.

    Wisselende verklaringen
    De bestuurder van de Suzuki heeft wisselende verklaringen afgelegd. Ze heeft gesteld dat zij achteruit wilde gaan rijden, maar nog stilstond in het parkeervak, maar later heeft ze ook verklaard dat ze al reed. Volgens haar heeft de aanhanger haar auto geraakt omdat deze is gaan slingeren doordat de Mercedes te hard over een verkeersdrempel reed. De bestuurder van de Mercedes ziet het anders: de oorzaak van de botsing is dat de Suzuki achteruit uit het parkeervak reed, zonder voorrang te verlenen.

    Voorrangsregel
    De zaak komt voor de rechtbank. Volgens de rechtbank heeft de Suzuki-bestuurder onvoldoende bewezen dat zij nog stilstond in het parkeervak toen de botsing plaatsvond. De rechtbank gaat dan uit van de bekende voorrangsregel: “Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals (…) achteruitrijden (…) moeten het overige verkeer voor laten gaan.” Dat is een absolute regel, zegt de rechtbank en het maakt dan voor de schuldvraag niet uit dat de Mercedes tegen de toegestane rijrichting in reed.

    Rapport experts
    De Suzuki-bestuurder laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Daar krijgt ze deels gelijk. Ook het Hof concludeert dat de vrouw al reed, rapporten van diverse ingeschakelde experts wijzen daarop. Zij moest dus voorrang verlenen. Maar het Hof vindt wel dat de Mercedesbestuurder ook iets te verwijten valt: door tegen het verkeer in te rijden heeft hij de kans op een ongeval verhoogd. Het Hof vindt daarom dat de helft van de schade van de Suzukibestuurder moet worden vergoed.

    Let bij een aanrijding op de volgende zaken:

    • Maak een situatieschetsje.
    • Noteer gegevens van omstanders (naam, telefoonnummer en eventueel kenteken).
    • Neem foto’s van de schade en de situatie als geheel, maar bijvoorbeeld ook van slipsporen, eventueel glas of brokstukken.
    • Erken geen aansprakelijkheid, ga niet in discussie over de schuldvraag.
    • Stem er niet mee in om de schade onderling meteen te regelen.
    • Vul samen met de andere partij een Europees schadeformulier dan wel schade-app in. Onderteken dit alleen wanneer je het eens bent met wat er is ingevuld.
    • Meld de schade bij je adviseur en/of verzekeraar (vaak begeleidt een adviseur de verdere afhandeling van de schade voor je).
    • Schakel bij ernstiger schades de politie in.

  • 16 september 2020

    Dit doet Prinsjesdag 2020 met jouw portemonnee

    Wat zijn de effecten van Prinsjesdag 2020 op jouw portemonnee? Een aantal maatregelen was al uitgelekt, maar na de presentatie van de Miljoenennota op dinsdag 15 september weten we meer. Een overzicht van de belangrijkste plannen.

    Eigen woning
    Het kabinet wil de toegang voor starters tot de woningmarkt verbeteren. Vanaf 2021 betalen huizenkopers van 18 tot 35 jaar die voor het eerst een woning kopen geen overdrachtsbelasting meer. Dat scheelt ze 2% over de waarde van de woning en betekent dat ze minder eigen geld hoeven mee te brengen. Beleggers (die een huis kopen om niet zelf in te gaan wonen) gaan juist meer overdrachtsbelasting betalen: voor hen geldt een tarief van 8%.
    Het maximale tarief waar de hypotheekrente tegen mag worden afgetrokken daalt zoals al eerder bekend werd gemaakt, van 46% naar 43%. Het eigenwoningforfait daalt in 2021 naar 0,5%.

    Lagere vermogensbelasting
    Spaarders en kleine beleggers met een vermogen tot € 50.000 (of € 100.000 met fiscaal partner) betalen vanaf 2021 geen belasting meer over dat vermogen. Ter vergelijking: het vrijgesteld vermogen in 2020 is € 30.846, dus dat is een aardige verhoging van de vrijstelling. Het tarief van de belasting gaat wel iets omhoog van 30% naar 31%. Het aantal kleine spaarders en beleggers dat box 3-belasting betaalt daalt hierdoor volgens het kabinet met bijna 1 miljoen mensen

    Werken loont
    Doordat de arbeidskorting wordt verhoogd, gaat werken komend jaar meer lonen. Zowel werknemers als zelfstandigen profiteren hiervan. Ook de algemene heffingskorting wordt extra verhoogd. Bovendien daalt in 2021 het basistarief in de inkomstenbelasting van 37,35% naar 37,10%. Dit tarief geldt voor inkomens tot € 68.507. Het kabinet verlaagt dit tarief tussen 2022 en 2024 verder, tot uiteindelijk 37,03%. Tot slot wordt ook de ouderenkorting verhoogd met € 55.

    Zelfstandigenaftrek
    Het was al bekend: de zelfstandigenaftrek, de belangrijkste aftrekpost voor zzp’ers, wordt verder verlaagd. Het kabinet bouwt de zelfstandigenaftrek sneller en sterker af, bovenop de stappen die vorig jaar al zijn ingezet. Vanaf volgend jaar wordt de aftrek jaarlijks verlaagd; totdat deze in 2036 uitkomt op € 3.240. Dit was oorspronkelijk € 5.000 in 2028. Hiermee wil het kabinet de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen verminderen. Het eerste stapje is relatief klein: van € 7030 in 2020 naar € 6670 in 2021. Doordat ook zelfstandigen profiteren van de verhoging van de arbeidskorting en de wijziging van de inkomstenbelasting, valt het negatieve effect onderaan de streep mee.

    Ouders met kinderen
    De maximale Inkomensafhankelijke Combinatiekorting (IACK) voor werkende ouders met kinderen onder de 12 jaar wordt in 2021 met € 113 per jaar verlaagd, omdat het aantal IACK-gerechtigden is toegenomen. Dat komt doordat er ruimer met co-ouders wordt omgesprongen.
    Er wordt verder meer geld uitgetrokken voor het kindgebonden budget. Vanaf het derde kind gaat het bedrag omhoog.

    Huren
    Huurders die een huur betalen die te hoog is voor hun inkomen kunnen vanaf 2021 één keer huurverlaging aanvragen. Het gaat om huurders die weinig verdienen, maar een hoge huur betalen. Gemiddeld zijn zij straks maandelijks € 40 minder kwijt.

    AOW
    De AOW-leeftijd blijft in 2021 66 jaar en 4 maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd jaarlijks, tot 67 jaar in 2024.

    Zorg
    De zorgpremie stijgt naar verwachting met iets meer dan € 60 per jaar, dat is zo’n € 5 per maand. Het eigen risico blijft gelijk en zal net als dit jaar € 385 zijn. Ook de zorgtoeslag stijgt. Pas in november maken de zorgaanbieders hun premies bekend. 

  • 12 augustus 2020

    Handige tool voor ouders met kinderen (of kinderen op komst)

    Welke financiële regelingen zijn er allemaal voor ouders met kinderen? Waar heb je recht op, waar moet je zelf achteraan? Wijzer in geldzaken heeft een handige tool ontwikkeld waarin per levensfase van je kind(eren) alles op een rijtje wordt gezet. Zo zie je niets over het hoofd.

    Kinderopvangtoeslag, kinderbijslag, kindgebonden budget, verlofregelingen, verzekeringen, studiefinanciering en ga zo maar door: bij het hebben van kinderen komen ook een hoop financiële aspecten kijken!

    Handige tool
    De tool Kinderen & geldzaken geeft naast een persoonlijk overzicht dat past bij jouw situatie, ook bijpassende tips voor de financiële opvoeding over bijvoorbeeld zakgeld, kleedgeld en het openen van een bankrekening. Ook laat de tool zien wat de rechten van kinderen zijn als het gaat om minimumloon of bijbaantjes.

    Concrete tips
    De tool geeft per leeftijdsfase concrete tips. Gaat je kleuter naar de opvang, verdiep je dan goed in de kinderopvangtoeslag en geef wijzigingen onmiddellijk door om terugbetaling te voorkomen. Heb je een ouder kind dat na de zomer naar de middelbare school gaat, dan is een eigen pinpas handig omdat contant betalen op school niet altijd mogelijk is. Als je kind twaalf wordt, gaat ook de kinderbijslag omhoog. Een kind van zestien met een eigen brommer, heeft een verzekering nodig. En een kind dat achttien wordt moet zelf een zorgverzekering afsluiten.

    Inzicht en grip
    Naast het recht op verschillende regelingen, is het verstandig om de kosten voor je kind(eren) goed in kaart te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitgaven voor kleding, activiteiten, opvang of ouderbijdragen voor school. Door de inkomsten en uitgaven regelmatig op een rij te zetten, houd je beter grip op je geld. Misschien is het mogelijk om te sparen voor (de studie van) je kind.

    Open de tool hier. Het persoonlijke overzicht en de tips kunnen eenvoudig worden geprint, opgeslagen of per e-mail worden verstuurd.

    Let op! Afhankelijk van de internetverbinding kan het even duren voordat de tool zichtbaar wordt. 

  • 15 juli 2020

    Starter op de woningmarkt: al gedacht aan deze mogelijkheden?

    Je hoort het vaak: starters die worstelen met het feit dat ze geen hypotheek kunnen krijgen, terwijl ze wel iedere maand een hoge huur ophoesten. Wat zijn de mogelijkheden om toch dat eerste huis te kunnen bemachtigen?

    Goede perspectieven
    Aan een maximale hypotheek kleven nadelen, maar zo’n lening kan in jouw geval om allerlei redenen toch verantwoord zijn. En misschien zijn jouw carrièreperspectieven zo goed dat het lukt om nog net een wat hogere hypotheek aan te gaan. Geldverstrekkers hebben de ruimte om een hogere lening dan de norm te verstrekken, maar moeten zo’n afwijking wel goed kunnen onderbouwen.

    Familie vragen om hulp
    Heb je ouders die je willen helpen? Dat kan op diverse manieren. Ouders kunnen fiscaal aantrekkelijk een schenking doen van maximaal een ton ten behoeve van de aankoop van een eigen woning. Ook is een constructie met een Familiehypotheek een mogelijkheid. Daarnaast kunnen je ouders (tijdelijk) mede-garant staan voor de terugbetaling van de lening, zij tekenen dan als het ware mee. 


    Huurverklaring
    Er zijn geldverstrekkers die experimenteren met een zogenaamde huurverklaring: als je kunt aantonen de afgelopen jaren netjes je (hoge) huur te hebben betaald, dan is een hogere hypotheek mogelijk. Je bent dan immers in staat de maandlasten te voldoen. Hieraan zijn wel strikte voorwaarden verbonden.

    Starterslening
    Zo’n 200 gemeenten in Nederland bieden een starterslening aan. Soms doen gemeentes dit bijvoorbeeld om in een nieuwbouwwijk de juiste spreiding te krijgen of om vergrijzing tegen te gaan. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je bij je bank kunt lenen. Je kunt op deze website nakijken of jouw gemeente dit aanbiedt.

    Energiebewust
    Bij de aankoop van een duurzaam huis, kom je mogelijk in aanmerking voor een hogere hypotheek omdat je flink bespaart op energielasten. Ook zijn er partijen die een rentekorting geven wanneer je een energiezuinig huis aankoopt.

    Schakel een financieel adviseur in om samen met jou deze mogelijkheden te verkennen. Uit onderzoek van Adfiz blijkt dat 38% van de starters aangeeft dat zij nooit een huis hadden kunnen kopen zonder hulp van hun adviseur!

  • 10 juni 2020

    Goed verzekerd op reis, dit jaar anders dan anders

    Had je je al voorbereid op een staycation in eigen tuin of op eigen balkon, per 15 juni 2020 kan er toch weer beperkt gereisd worden. Maar hoe zit het met je reisverzekering bij code geel, oranje of rood?

    Veel mensen blijven dit jaar naar verwachting in eigen land, daar schreven we onlangs op Finfin al een artikel over. Een reisverzekering is dan minder urgent, al kan er in Nederland natuurlijk ook iets met je bagage gebeuren. Lees er hier meer over

    Maar er zijn ook mensen die toch naar het buitenland gaan, soms op een al geplande reis. Hoe zit het dan met de dekking van je reisverzekering? Die hangt erg af van de code die het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het land van jouw bestemming geeft.


    Code geel
    Wie naar een land reist met code geel is gewoon verzekerd voor alle zaken die de reisverzekering normaliter ook zou verzekeren. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat de code tijdens jouw verblijf op oranje springt. De regering heeft al aangegeven geen Nederlanders te gaan repatriëren, zoals gebeurde bij de eerste uitbraak. Dat risico neem je nu bewust zelf en je moet zelf zien terug te komen. Een uitzondering is een pakketreis: vaak zal een reisorganisatie wel proberen mensen terug te halen. Het is verstandig om dit vooraf te overleggen met de reisorganisatie. Ook kan het zijn dat je zelf ziek wordt: bij een medische noodsituatie is repatriëring vaak weer wel gedekt.

    Code rood en oranje
    Reis je echter naar een land met een oranje of rode code, dan kán het zijn dat de reisverzekeraar helemaal geen dekking biedt. Maar het kan ook zijn dat de verzekeraar nog wel de zaken wil dekken die niets met corona te maken hebben, zoals diefstal van bagage. Ook hier geldt dat het het beste is om dit vooraf te controleren.

    Op deze pagina kun je de actuele reisadviezen zien.

    Annuleren
    Wil je van je reis afzien omdat je het toch niet helemaal vertrouwt, dan komt dat voor eigen rekening. Je kunt niet vanwege de coronacrisis een beroep doen op je annuleringsverzekering. Alleen wanneer je ruim voor ‘corona’ hebt geboekt, dan kan het zijn dat het nog in de dekking zit. Je kunt natuurlijk nog wel proberen om je reis om te boeken naar een later tijdstip.


    Verzekering niet meer nodig
    Heb je een kortlopende reisverzekering voor een specifieke reis geboekt die nu niet doorgaat, dan kun je die opzeggen en de premie terugvragen. Dit geldt niet voor de annuleringsverzekering. Voor een doorlopende reis – en annuleringsverzekering geldt geen compensatie van betaalde premie, uiteraard kun je deze verzekering wel opzeggen per eerste contractvervaldatum en daarna dagelijks met een opzegtermijn van een maand.

  • 13 mei 2020

    Vijf aandachtspunten bij het verhuren van een recreatiewoning

    Veel Nederlanders richten zich dit jaar op een vakantie in eigen land. De run op vakantiewoningen is groot. Misschien overweeg je de aanschaf van een eigen recreatiewoning. Wil je die ook gaan verhuren, dan moet je met een aantal zaken rekening houden.

    Eigen geld of lenen?
    Er zijn verschillende manieren om een recreatiewoning te financieren. Denk aan eigen geld, een hypotheek of een persoonlijke lening. Veel mensen zien een tweede woning als een goede bestemming voor hun spaargeld omdat dat vanwege de lage rente op de spaarrekening niet veel opbrengt. Heb je een hypotheek nodig, let er dan op dat niet alle hypotheekaanbieders toestaan dat je de woning verhuurt. Soms hangen ze er een maximaal aantal dagen per jaar aan of stellen aanvullende eisen. Lees hier meer.

    Realistisch rekenen
    Het is verleidelijk om jezelf rijk te rekenen door te denken dat je het hele jaar door je huisje zult verhuren tegen een mooie weekprijs. Het is echter aan te raden om een goede begroting te maken en de kosten en opbrengsten realistisch in te schatten. Wat ben je bijvoorbeeld kwijt aan onderhoud? Welke bezettingsgraad is realistisch? Informeer er naar bij mensen die in de omgeving die jij op het oog hebt een huisje verhuren.

    Uitbesteden of zelf doen?
    Niet onbelangrijk: bedenk ook of je zelf de contactpersoon wilt zijn voor de huurders of dat je dat uitbesteedt. De een geniet van die interactie, de ander juist helemaal niet. Uitbesteden kost wel geld en heeft dus weer effect op je rendement. Zelf allerlei arbeidsintensieve werkzaamheden verrichten kan betekenen dat je met de huurinkomsten in Box I terecht komt, omdat je dan door de fiscus als ondernemer kunt worden gezien. Lees hier meer. Vaak gaat het dan wel om meerdere recreatiewoningen en het aanbieden van diensten.

    Wat vindt de fiscus ervan?
    Heb je een hypotheek afgesloten dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar, omdat het een tweede woning betreft. De tweede woning hoort bij het box 3-vermogen, dat betekent dat je over de WOZ-waarde vermogensbelasting betaalt. Een eventuele lening is wel aftrekbaar als schuld. Over de netto opbrengsten van de verhuur betaal je geen inkomstenbelasting, tenzij je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien. Let ook op het afdragen van BTW, kleine ondernemers die minder dan 20.000 euro per jaar omzetten kunnen kiezen voor een vrijstelling. Lees hier meer.

    Verzeker je bezit
    Brand, storm of inbraak: je beschermt je investering met een opstal – en inboedelverzekering. Er zijn speciale recreatiewoningverzekeringen op de markt, die vaak ruimere dekkingen bieden in geval de recreatiewoning is verhuurd. Soms is er bijvoorbeeld ook dekking tegen huurderving, wanneer door een schade de woning een tijd niet kan worden verhuurd.

  • 15 april 2020

    Ondernemer en corona: bereken snel waar je recht op hebt

    NOW, Tozo, TOGS, BMKB-C, en GO: zie je door de bomen het bos niet meer? Niet zo vreemd, want de regelingen en wijzigingen buitelen over elkaar heen. De Corona Calculator van VNO-NCW en MKB-Nederland geeft ondernemers snel inzicht.

    De Corona Calculator is gekoppeld met het register van de Kamer van Koophandel en selecteert daardoor alleen de voor jouw onderneming relevante regelingen. Op basis van de ingevoerde SBI code worden de steunregelingen getoond.

    Indicatie
    Per regeling geeft de tool een indicatie van de hoogte van de tegemoetkomingen, de kredietmogelijkheden en mogelijkheden rond belastinguitstel. In combinatie met de gemaakte berekeningen en een invoer van de te verwachten inkomsten en uitgaven, kan de Corona Calculator ook inzicht geven in de liquiditeitspositie van je onderneming.

    Verder bevat de pagina van VNO-NCW en MKB-Nederland antwoorden op veelgestelde vragen over personele kwesties (zoals doorbetaling bij ziekte), leningen (zoals versoepeling van aflossingsvoorwaarden) en belastingvragen (zoals het aanpassen van de voorlopige aanslag).

    Verder kun je hier lezen wat de gevolgen van Corona zijn voor de pensioenpremies en hier wat je moet doen als je andere bedrijfsactiviteiten gaat uitoefenen.

  • 25 maart 2020

    Onderneming en corona; sta stil bij nieuwe risico’s

    Breid je je dienstverlening uit door corona? Gooi je tijdelijk het roer om of ligt je bedrijf stil? Zit al je personeel thuis? Sta dan ook even stil bij de consequenties voor je bedrijfsverzekeringen.

    Heb je normaliter een restaurant en bezorg je nu maaltijden? Werken je medewerkers massaal thuis en gebruiken ze daarbij spullen en apparatuur die normaal op kantoor staan? Heb je ineens te maken met een leegstaand kantoorpand?

    Leegstand
    Al die zaken kunnen consequenties hebben voor je verzekeringen. Een leegstaand bedrijfspand heeft bijvoorbeeld meer kans op schade door brand en diefstal en een verzekeraar moet op de hoogte worden gesteld van zo’n verandering. Anders mag hij dekking weigeren als er iets gebeurt. Sowieso is het verstandig dat je tijdens de leegstand je pand regelmatig inspecteert. Controleer ook even of apparatuur die medewerkers normaliter op kantoor gebruiken, goed verzekerd is. En sta stil bij de beveiliging van je netwerk.

    Nieuwe risico’s
    Veel horecabedrijven gaan creatief om met de crisis en bezorgen nu maaltijden in plaats van het ontvangen van gasten aan tafel. Dat brengt bepaalde nieuwe risico’s met zich mee. Controleer de verzekeringen voor eventuele bezorgbrommers en – fietsen en check, als je je privé-auto inzet, of je wel verzekerd bent voor schade veroorzaakt tijdens de maaltijdbezorging. En zo spelen er in elke tak van sport weer andere risico’s die je in kaart moet brengen.

    Ga dus na of de veranderingen binnen je bedrijf gevolgen hebben voor je risico’s en verzekeringen en bel even met je adviseur. Die kan bij bestaande verzekeringen de polisvoorwaarden voor je controleren en zo nodig nieuwe verzekeringen voor je afsluiten.

  • 11 maart 2020

    Coronavirus en je verzekeringen: hoe zit het?

    Het coronavirus grijpt om zich heen. Kan jouw stedentrip nu nog wel doorgaan en wie betaalt de kosten van een annulering? En als je ondernemer bent en je werknemers worden ziek: ben je dan wel verzekerd?

    In plaats van voorpret hebben veel mensen die een vakantie hebben geboekt, zorgen over hun naderende tripje. Ze hebben bijvoorbeeld vragen over hun annuleringsverzekering: dekt die wel of niet de gemaakte kosten wanneer je besluit om af te zien van je stedentrip of wintersportvakantie in een gebied waarin corona heerst? En wat wanneer er voor een bepaald gebied een negatief reisadvies is uitgebracht?

    Voorwaarden
    Hiervoor zul je echt even in de voorwaarden moeten duiken van de reis- of annuleringsverzekering die je hebt afgesloten. Het beste kun je contact opnemen met je financieel adviseur of de betreffende verzekeraar. Over het algemeen geldt dat een annuleringsverzekering alleen uitkeert wanneer er een situatie is die met de verzekerde zélf heeft te maken: je bent te ziek om te reizen of er is een dierbare overleden waardoor je niet kunt vertrekken. Sommige annuleringsverzekeringen vergoeden ook de kosten wanneer er een negatief reisadvies is afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op deze pagina kun je zien voor welke gebieden zo’n negatief reisadvies geldt.

    Er zijn meer verzekeringen waarover op dit moment vragen worden gesteld. Op deze speciale pagina van het Verbond van Verzekeraars kun je de antwoorden op de meest gestelde vragen over corona & verzekeringen vinden. Die vragen gaan bijvoorbeeld over aansprakelijkheid, maar ook over uitkeringen van overlijdensrisicoverzekeringen.

    Ondernemers
    Als ondernemer kun je door het Corona-virus te maken krijgen met zieke werknemers. Een WGA-verzekering dekt deze kosten. Maar wanneer een werknemer bijvoorbeeld niet terug kan reizen vanuit het buitenland of in quarantaine moet blijven, dan komen deze kosten voor rekening van de ondernemer. Veel ondernemers vragen zich af hoe ze precies moeten handelen en wat ze van hun werknemers mogen verwachten. Kun je een werknemer nog op een zakenreis laten gaan? Hoe ver moet je gaan met hygiënemaatregelen? VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN hebben deze uitgebreide handreiking gemaakt, bedoeld voor onder meer werkgevers, managers en personeelsfunctionarissen.

    Wanneer je bedrijf inkomsten misloopt door het coronavirus, kun je geen beroep doen op een verzekering. Het Verbond van Verzekeraars zegt daarover: ‘Nee, dit is bedrijfsschade en dat risico wordt alleen gedekt door bedrijfsschadeverzekeringen mits er sprake is van materiële schade en dat is hier niet het geval.’ Met materiële schade wordt schade bedoeld aan bedrijfseigendommen, zoals na een brand of storm. Op deze pagina kun je ook een aantal andere vragen en antwoorden lezen over corona en werk.

  • 12 februari 2020

    5 checks voor het starten van je eigen webshop

    Heb jij hét product gevonden waar heel Nederland op zit te wachten en heb je plannen om je product via een webshop aan de man (of vrouw) te brengen? Spannend! Maar vergis je niet: bij het starten van een webshop komt veel kijken. Ben jij goed voorbereid?

    >> Lees hier hoe je je eigen bedrijf start
    >> Webshop beginnen? Doorloop onderstaande checklist 

    Checklist webshop beginnen

    Maak jij zelf sieraden, kan je ontzettend goed bakken en ga je op grote schaal je taarten online verkopen of heb jij een gat in de markt gevonden en wil je anderen jouw producten aanbieden? Dan is een webshop wellicht perfect om jouw droom waar te maken. Het starten – en later het onderhouden – van een webshop kost geld en bovendien veel tijd en geduld. Ben jij nog steeds overtuigd van je plannen? Dan lees je hier wat je moet doen om een eigen bedrijf te beginnen. Doorloop daarnaast onderstaande checklist zodat jij niet voor verrassingen komt te staan.

    Check 1: Denk goed na over de producten voor in je webshop
    Het belangrijkste onderdeel van je webshop is de inhoud van je online winkel: wat ga jij verkopen? Denk niet alleen na over je producten, maar kijk om te beginnen ook of er behoefte is aan jouw product(en). Wie zijn je concurrenten? Waarschijnlijk wil je graag geld verdienen met je webshop. Indien dit het geval is, denk dan ook na over de winstgevendheid van je product(en): wat zijn je kosten en voor hoeveel kun je jouw producten verkopen?

    Check 2: Kies voor een sterke huisstijl
    Je wilt herkenbaar zijn voor je klant, daarom is een duidelijke huisstijl een must. Deze huisstijl komt terug op je website, maar ook in je communicatie naar de klant. Heb je al een logo? Werk je met een slogan? Wat maakt jouw webshop uniek? Eventueel kun je in samenwerking met je websitebouwer een geschikte huisstijl ontwikkelen. Vergeet ook niet na te denken over een sterke domeinnaam. Is je domeinnaam nog vrij? 

    Stap 3: Begin met de bouw van je webshop
    Wellicht kun je dit zelf, maar zo niet: dan zijn er allerlei bedrijven die je kunnen helpen bij de bouw van je webshop. Het opbouwen en inrichten van je webshop vergt veel tijd en geduld. Houd bij het beginnen en opbouwen van de webshop niet alleen rekening met de inrichting van de shop, maar ook met de optimalisatie. Je wilt immers goed online gevonden worden door potentiele klanten. Check voordat je online gaat goed of alles werkt: het invullen van de persoonlijke gegevens, de betaling en de afhandeling.

    Stap 4: Is jouw webshop een hobby of een bedrijf?
    Wanneer is jouw webshop een hobby en wanneer ben je echt een ondernemer? De Kamer van Koophandel en de Belastingdienst hebben enkele eisen. Of je als ondernemer wordt aangemerkt is onder andere afhankelijk van je winstgevendheid en de omvang van de onderneming in tijd en geld. Hier lees je meer. Ben je inderdaad ondernemer? Dan moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor kun je een afspraak maken.

    Check 5: Houd je aan de regels
    Begin je je webshop vanuit huis? Check dan wel even bij de gemeente of dit is toegestaan. De buren mogen geen overlast ondervinden aan jouw nieuwe bedrijf. Ook moet je bij het verzenden van je producten aan allerlei regels voldoen: het moet immers veilig zijn voor de consument. Om misverstanden te voorkomen met de klant is het juridisch gezien bovendien aan te raden om algemene voorwaarden op je site te vermelden.

    Succes met je nieuwe bedrijf!

  • 15 januari 2020

    Wat is cybercrime?

    Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit waarbij internetcriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie. ICT is bij deze vorm van criminaliteit het doel én het middel. De motieven van internetcriminelen lopen uiteen, maar de impact is over het algemeen enorm.


    Doel van internetcriminelen
    Cybercriminelen of hackers zijn er in vele soorten en maten: van personen tot organisaties en van activisten (hackersgroep Anonymous bijvoorbeeld) tot staatsgebonden groepen. In werkelijkheid gaat het vaak om personen of collectieven die het internet gebruiken om te protesteren en mensen te mobiliseren of om individuen of bedrijven te chanteren of deels af te persen met het doel geld te verdienen.


    Vormen cybercriminaliteit
    Er zijn verschillende soorten cybercrime waarmee zowel bedrijven als particulieren te maken kunnen krijgen. We hebben de tien meest voorkomende varianten voor je op een rij gezet. 

    1. Cyberafpersing
    Zodra hackers toegang hebben tot het digitale netwerk starten zij met het afpersen van de organisatie of een persoon. Je krijgt pas weer toegang tot de computer(s) of telefoon(s) zodra er geld betaald is. 

    2. Cyberstalking
    Deze vorm van cybercrime komt vaak voor bij individuen: via digitale kanalen word je stelselmatig lastiggevallen.

    3. Phishing
    Phishing is een vorm van cybercrime die we steeds vaker zien: via een valse e-mail of website wordt gevraagd naar je persoonlijke gegevens. Internetcriminelen kunnen dit ook vanuit jouw bedrijfsnaam doen. Geef nooit zomaar wachtwoorden, pincodes of andere persoonlijke gegevens door n.a.v. dit soort berichten. Neem liever contact op met de afzender, zoals de bank of een bedrijf.

    Tip: vaak kun je de foute link zelf al herkennen. Klik niet op de link, maar ga hier met je cursor opstaan (zonder te klikken!). In de meeste gevallen verschijnt er dan een webadres in je browser. Vaak is direct zichtbaar dat de link niets te maken heeft met de zogenaamde afzender.

    4. Malware
    Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software. Door de computer te besmetten met malware kunnen criminelen toegang krijgen tot de computer en je bestanden vergrendelen. Een bekend voorbeeld van malware is het virus. Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand op je computer nestelt. Er kan informatie op je computer verspreid worden, maar het is ook mogelijk dat je computer hierdoor niet meer te gebruiken is.

    5. Password cracking
    Criminelen achterhalen je wachtwoorden om vervolgens in te breken op je computer, telefoon en/of netwerk. Daarom is het belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken. Sterke wachtwoorden bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Gebruik daarnaast niet voor iedere website hetzelfde wachtwoord, maar varieer hierin. Indien internetcriminelen je wachtwoord achterhalen, krijgen ze hierdoor niet direct toegang tot al je accounts.

    6. Botnet
    Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers die aangestuurd worden door een centrale server. Een internetcrimineel koopt toegang tot dit netwerk en kan automatisch opdrachten uitvoeren.

    7. Defacing
    Bij defacing veranderen cybercriminelen de content: bijvoorbeeld door de homepage van je website aan te passen.

    8. Identiteitsfraude
    Deze vorm van cybercrime kan bij zowel individuen als bedrijven voorkomen. Internetcriminelen gebruiken jouw identiteit of bedrijfsgegevens om bijvoorbeeld producten of diensten te bestellen, creditcards aan te vragen of illegale activiteiten uit te voeren.

    9. Ransomware
    Ransomware is een vorm van cybercrime waarbij bestanden op je computer vergrendeld worden. Wil je weer toegang tot de gegevens? Dan moet er, de naam zegt het al, losgeld betaald worden. 

    10. DdoS-aanval
    Bij een DdoS-aanval wordt de server overbelast met als doel de website of internetdienst onbruikbaar te maken.

  • 11 december 2019

    Stookseizoen begonnen – 3 tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

    Iedere winter vinden er gemiddeld 2000 schoorsteenbranden plaats. Je opstalverzekering vergoedt in de meeste gevallen de schade, tenzij je de schade had kunnen voorkomen. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom zetten we drie eenvoudige tips voor je op een rij om een schoorsteenbrand te voorkomen.

    1. Laat de schoorsteen vegen
    Een schoorsteenbrand ontstaat over het algemeen doordat aanslag op de schoorsteenwand vlam vat. Deze aanslag kan roet zijn of creosoot, een brandbare teerachtige vloeistof. Daarom is het aan te raden om tenminste één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen zodat het rookkanaal weer schoon wordt en de lucht makkelijker afgevoerd kan worden. Hierdoor voorkom je ook dat er giftige en/of schadelijke gassen in de woonkamer terechtkomen.

    2. Gebruik goed hout
    Niet alle houtsoorten zijn geschikt om op het vuur te gooien. Hout voor in de open haard moet schoon en droog zijn. Stook dus geen hout dat net gekapt is en nog vochtig is. Bewerkt resthout, bijvoorbeeld van een oude geverfde kledingkast, is eveneens niet geschikt voor de open haard. Tot slot wordt ook het gebruik van naaldhout sterk afgeraden vanwege de hars die verkleefd met de kachelpijp.

    3. Zet zand of zout klaar
    Er is altijd een risico dat het misgaat. Zorg daarom dat er zand of zout klaarstaat om het vuur mee te doven. Gebruik geen water. Hierdoor kan er namelijk een ontploffing ontstaan. Bovendien zorgt water voor een enorme rookontwikkeling in de woning. Natuurlijk is het ook aan te raden een brandblusser binnen handbereik te houden.

    Meer tips 
    Meer tips en informatie over wat te doen als je toch brand hebt vind je op de website van de Brandweer

    De schade naar aanleiding van een brand kan flink oplopen. Ben jij goed verzekerd? Hier lees je wat brandschade is en hoe schade door brand verzekerd is. Heb je nog vragen? Stel dan je vraag aan ons.

  • 13 november 2019

    Winterstopkorting voor motorrijders

    Sneeuw, mist en kou zorgen ervoor dat de meeste motorrijders hun motor gedurende de wintermaanden in de stalling laten staan. Wat zij niet weten is dat ze mogelijk korting krijgen op hun premie wanneer zij het voertuig er pas in het voorjaar weer uit halen. Dit wordt de winterstopkorting genoemd. Hoe dat precies zit, lees je hier.

    In de wintermaanden parkeren veel motorrijders hun motor in de schuur. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je bij je verzekeraar informeren of je korting krijgt op je maandelijkse premie. Steeds meer verzekeraars bieden motorrijders namelijk een zogenaamde winterstopkorting aan: gebruik je de motor in de winterperiode niet, dan krijg je korting op je premie. Vaak geldt dit voor de periode van 1 december tot 1 maart. De korting kan oplopen tot 15%.

    Hoe werkt de winterstopkorting?
    Dankzij de winterstopkorting kun je geld besparen. Voorwaarde is wel dat je deze periode niet de weg opgaat. Doe je dit toch en rijd je schade, dan is deze niet verzekerd. Schade die ontstaat door brand, storm of inbraak is in de meeste gevallen wel gedekt. Gebruik jij je motor deze winter niet, informeer dan bij jouw verzekeraar of zij een winterstopkorting aanbieden. Controleer wel altijd eerst de voorwaarden, zodat je zeker weet dat je motor nog steeds goed verzekerd is voor schade die kan ontstaan in de opslag. 

    Voertuig schorsen
    Het is ook mogelijk om het voertuig te schorsen zolang hij in de stalling staat. Je hebt immers geen verzekeringsplicht als je geen gebruikmaakt van de openbare wegen. Maar let op: hier zitten wel enkele risico’s aan met mogelijk grote gevolgen. Lees hier meer.

  • 16 oktober 2019

    Besparen tijdens je vakantie

    Steeds meer mensen kiezen er vanwege financiële redenen voor om niet op vakantie te gaan. Hoewel een vakantie niet voor iedereen financieel haalbaar is, zijn er manieren om de kosten te drukken zodat je er mogelijk toch even tussenuit kunt. 

    Bepaal je budget
    Veel Nederlanders geven aan dat zij tijdens hun vakantie altijd meer geld uitgeven dan dat zij op voorhand van plan waren. Daarom is het belangrijk om een budget te bepalen. Wellicht heb jij vakantiegeld gekregen en wil je dit gebruiken voor een week op de camping. Of misschien heb je elke maand iets apart gezet voor een fietsvakantie in het buitenland. Bepaal het uit te geven bedrag, trek hier de reiskosten (vliegreis of benzine), overnachtingen (campingplaats of hotel) en verzekeringen (vergeet je vakantieverzekering niet!) vanaf en kijk welk bedrag er overblijft. Dit bedrag deel je door het aantal dagen dat je weggaat, zodat je precies weet hoeveel geld je maximaal per dag kunt besteden. Tip: als je alles contant betaalt, heb je beter zicht op je uitgaven dan wanneer je je pinpas gebruikt.

    Bereid je voor
    Boek je vakantie ruim op tijd. Dan weet je precies wat de kosten zijn én je profiteert vaak nog van kortingen ook. Boek jij pas een camping of hotel ter plaatse, dan is het goed mogelijk dat je de hoofdprijs betaalt. Ga jij met het vliegtuig op vakantie? Door flexibel te zijn, kun je geld besparen. Vlieg je op maandagochtend 5.30 uur, dan betaal je vaak minder dan wanneer je een ticket boekt voor zaterdagochtend 10.00 uur. Zorg er bovendien voor dat je goed verzekerd bent. Je wilt er niet aan denken, maar in geval van nood – denk aan een auto die het begeeft op de Duitse snelweg of een gebroken enkel dankzij een vervelende val tijdens een bergwandeling - wil je wel dat de kosten gedekt zijn. 

    Geef niet te veel geld uit
    Natuurlijk wil je genieten tijdens je vakantie, maar een barbecue voor de tent kan net zo lekker en gezellig zijn als een maaltijd bij het restaurant om de hoek. Je hoeft niet buiten de deur te ontbijten, maar kunt ook bij de supermarkt een lekker croissantje halen. Voor het zwembad betaal je vaak geld, terwijl het strand helemaal gratis is. Ga je naar het buitenland? Let er dan ook op dat je geen verborgen bankkosten betaalt, zodat je jouw vakantiegeld alleen aan leuke dingen uit hoeft te geven.

  • 18 september 2019

    Motorvoertuig onverzekerd gestald? Ken de risico’s

    Eigenaren van een motorvoertuig moeten volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) verplicht een WA-verzekering afsluiten. Mocht je schade veroorzaken aan een ander, dan wordt deze schade in de meeste gevallen gedekt door je verzekeraar. Gaat jouw cabrio, camper of motor deze winter de stalling in om er pas volgend voorjaar weer uit te komen? Dan is het mogelijk je voertuig te schorsen bij de RDW en de verzekering tijdelijk stop te zetten. Maar is dit ook verstandig?

    Veel cabrio’s en motoren verhuizen eind deze zomer naar de stalling. Soms in de eigen schuur, soms bij bekenden in de garage. Het lijkt voordehandliggend om het voertuig te schorsen en de verzekering tijdelijk stop te zetten. Waarom zou je immers maandelijks betalen voor de wegenbelasting en verzekering als het voertuig veilig staat opgeborgen? Wettelijk gezien mag je jouw voertuig schorsen, je hebt geen verzekeringsplicht als je geen gebruikmaakt van de openbare wegen. Er zijn echter enkele kleine risico’s met mogelijk grote gevolgen.

    Welke risico’s zijn er?
    Er is altijd een kans dat jouw motorvoertuig schade veroorzaakt of beschadigd raakt terwijl hij stilstaat in de stalling. Een defect in de motor kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er spontaan brand uitbreekt waardoor de hele stalling – en alles wat staat opgeslagen – in vlammen opgaat. En wat te doen als jij tijdens het klussen aan je motor de motor per ongeluk omstoot waardoor hij op de oldtimer van de eigenaar van de stalling valt? De kans is minimaal, maar de gevolgen kunnen flink zijn. Zeker, als jij de verzekering van je voertuig volledig hebt stopgezet.

    Kun je aanspraak maken op je aansprakelijkheidsverzekering?
    Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die jij zelf veroorzaakt aan (eigendommen van) anderen. Kun je de schade die veroorzaakt is door jouw gestalde voertuig op je aansprakelijkheidsverzekering verhalen? Helaas niet: in de voorwaarden van je particuliere aansprakelijkheidsverzekering staat dat elke schade door of met een motorvoertuig is uitgesloten. Kortom: mocht het misgaan met jouw voertuig in de stalling, dan is de schade in de meeste gevallen voor eigen rekening.

    Wat is de beste oplossing?
    De risico’s zijn klein, maar niet uitgesloten. Het is belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

    • Welke risico’s loop ik?
    • Wat zijn de stallingsvoorwaarden?
    • Hoe is de eigenaar van de stalling verzekerd tegen brand en aansprakelijkheid?
    • Heb ik voldoende middelen om eventuele schade zelf te financieren?
    • Zitten er kosten aan het opnieuw afsluiten van een verzekering?
    • Ben ik bereid de risico’s te aanvaarden of kies ik voor zekerheid?
    Het is belangrijk dat je alle risico’s kent zodat je een weloverwogen keuze kunt maken of je de verzekering stopzet en de risico’s aanvaardt of niet. Kom je er niet uit of heb je hulp nodig? Een financieel adviseur helpt je de risico’s in kaart te brengen en kijkt samen met jou wat in jouw geval verstandig is.

  • 15 augustus 2019

    Oudedag voor ondernemers

    Waar moet je rekening mee houden als ondernemer?
    De meeste ondernemers hebben tijdens hun carrière maatregelen genomen om ook op hun oudedag zorgeloos te kunnen leven. Maar er zijn meer zaken om te regelen of om over na te denken. We zetten ze hier voor je op een rij.

    AOW voor ondernemers
    Iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt ontvangt op de AOW-leeftijd een basispensioen, de AOW. Dit geldt ook voor ondernemers. Hoeveel je iedere maand krijgt na je pensioen, is afhankelijk van het aantal jaren dat je verzekerd bent geweest voor de AOW én of je alleen woont of met iemand samen. Meer informatie over de AOW vind je hier. Hier kun je ook gelijk je AOW-leeftijd berekenen. Het AOW is slechts een basispensioen dat door ondernemers zelf aangevuld moet worden.

    Pensioen aanvullen
    Als ondernemer kun je op verschillende manieren je pensioen aanvullen. Als ondernemer mag je bijvoorbeeld jaarlijks een deel van je winst opzij leggen voor je oudedagsvoorziening. Dat gedeelte dat je reserveert noem je de oudedagsreserve. Heb jij gespaard via een lijfrente en keert jouw lijfrente binnenkort uit? Dan geven we hier antwoord op de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen bij de keuze van een direct ingaande lijfrente. Een andere manier om je pensioen aan te vullen is door middel van de overwaarde van je huis die na verkoop vrijkomt of de verkoop van je bedrijf. Heb je een succesvol bedrijf opgebouwd, dan is de kans groot dat je in de afgelopen jaren hebt toegewerkt naar een overname. De winst is dan geen pensioen, maar kan wel dienen als extra geld dat je vrij kunt besteden naast je AOW. Dit vermogen kun je maandelijks onttrekken aan een bank- of beleggingsrekening om je inkomen aan te vullen. Houd hierbij wel rekening met de fiscale regels.

    Doorwerken na je pensioen
    Met pensioen gaan als ondernemer betekent niet dat je je werk volledig naast je neer moet leggen. Als je wilt is het mogelijk om na je pensioen door te werken. Ook dit is een manier om je basispensioen (AOW) mee aan te vullen. Over je inkomsten moet je wel belasting betalen, maar dit is in de meeste gevallen minder dan voor je pensionering. Als jij besluit om door te werken na je pensioen, dan heeft dit geen gevolgen voor de hoogte van de AOW die je ontvangt van de overheid. De AOW is een basispensioen voor iedereen die de AOW-leeftijd bereikt heeft en is niet afhankelijk van eventuele andere inkomsten. Krijg jij een toeslag omdat je partner de AOW-leeftijd nog niet bereikt heeft? Dan kan de toeslag wél veranderen als je werkt na je AOW-leeftijd.

  • 17 juli 2019

    6 checks voor vertrek: goed voorbereid op reis

    Zorgeloos op vakantie. Met deze checklist ga je goed voorbereid op weg!

    1. Huis op slot?
    Laat waardevolle spullen beschermd achter. Spullen die niet mee op vakantie gaan zijn verzekerd met een woonverzekering. Voorkomen is beter dan genezen, dus check of alle ramen en deuren dicht zijn op moment van vertrek. Liggen er geen waardevolle spullen in het zicht? Zijn er om je huis heen geen opklimmogelijkheden voor inbrekers? Zijn alle stekkers uit het stopcontact en alle apparaten uit? En staat het gas uit en zijn de kranen dicht?

    2. Tijdschakelaars aan?
    Zorg voor een woning die bewoond oogt. Een huis waaraan je kunt zien dat er niemand thuis is, is sneller een doelwit voor inbrekers. Zorg dat je woning er bewoond uitziet. Laat bijvoorbeeld de gordijnen open en de planten voor de ramen staan. Zet tijdschakelaars op een aantal lampen en plaats eventueel buitenverlichting met bewegingssensoren. Je kunt ook vragen of de buren hun (tweede) auto op jouw oprit willen plaatsen. Laat een bekende je brievenbus regelmatig legen en de post niet in het zicht verzamelen. Verder: maak niet openbaar dat je op vakantie bent. Schakel de telefoon door, zet het niet op social media en zet het niet in je out of office van je mail.

    3. Goed verzekerd?
    Kom niet voor verrassingen te staan. Helaas kunnen er op vakantie ongemakken voordoen die je niet verwacht. Je tas wordt gestolen, je raakt betrokken bij een ongeval of je moet je reis annuleren. Check of je voldoende bent verzekerd of dat je nog een aparte verzekering of dekking moet afsluiten.

    Tip: Let op dat je niet meer verzekert dan nodig, Voorkom dubbel verzekerd zijn!

    Tip: Lees je polisvoorwaarden goed of informeer over de voorwaarden bij je financieel adviseur.

    Tip: Check van te voren hoe je je pinpas en creditcard kunt blokkeren indien deze gestolen worden.

    4. Alle papieren mee?
    Ga goed voorbereid op weg. Heb je een geldig identiteitsbewijs, rijbewijs en het kentekenbewijs ingepakt? Denk ook aan andere belangrijke papieren: je medicijnenpaspoort, de verzekeringspas, boekingsformulieren en eventuele tickets of reisdocumenten. Daarnaast is het verstandig om een lijst met belangrijke telefoonnummers in te pakken in geval van nood: het nummer van de alarmcentrale, je verzekeringsadviseur en de zorgverzekering.

    5. Is je auto klaar voor vertrek?
    Voorkom autopech. Ga je met de auto weg? Houd er rekening mee dat in het buitenland andere regels gelden. Laat je auto bij de garage controleren. Zo ben je ervan verzekerd dat je auto vakantieproof is. Wees verstandig en neem ook nog wat extra spullen mee in de auto: zaklamp, gereedschap, lifehammer, zonnebril, deken, eten en drinken kunnen bij pech de uitkomst bieden. En tot slot: zorg dat je partner of medereiziger de reservesleutel van je auto bij zich heeft.

    Tip: kijk hoe pechhulp in het buitenland geregeld is (bijv. via garantieregeling van je auto, autoverzekering of ANWB/Routemobiel)

    6. Omgeving geïnformeerd?
    Weten thuisblijvers waar je bent? Informeer de thuisblijvers en laat informatie bij hen achter over waar je bent en hoe je te bereiken bent. Schrijf ook belangrijke (polis)nummers van verzekeringen (inboedel, opstal), paspoorten en bankpasjes voor ze op. Wanneer je met de auto op vakantie gaat, geef de thuisblijvers dan ook het merk, de kleur en het kenteken van je auto door. Reis je met het vliegtuig of de trein? Geef ze dan het vlucht- of treinnummer door, samen met de vertrek- en aankomsttijden.

  • 19 juni 2019

    Welke financiële mogelijkheden heb ik om mijn woning te verduurzamen?

    Hoewel veel mensen interesse hebben in het verduurzamen van hun woning, zijn de bijbehorende kosten vaak een reden om (nog) niet in actie te komen. Veel Nederlanders weten echter niet dat de overheid diverse financiële regelingen aanbiedt om verduurzaming te bevorderen. Daardoor is verduurzaming betaalbaarder dan de meesten denken en levert het vaak nog een kostenbesparing op ook. Welke voordelen zitten er aan verduurzaming en welke leningen of subsidies zijn mogelijk voor jou interessant om energiebesparende maatregelen in jouw woning toe te passen?

    Nederland loopt in vergelijking met andere Europese landen achter op het gebied van verduurzaming. Volgens het NIBUD hebben veel Nederlandse huiseigenaren interesse in verduurzaming, maar 43% is niet van plan om binnen nu en vijf jaar de woning daadwerkelijk te verduurzamen. Belangrijkste reden hiervoor is dat er onvoldoende inzicht is in het kostenplaatje. Huiseigenaren weten niet wat zij vanuit de overheid kunnen verwachten op financieel gebied. Bovendien denken veel Nederlanders dat het verduurzamen van hun woning in de toekomst goedkoper wordt. Zonde volgens het Nibud, want verduurzaming heeft veel voordelen én is betaalbaarder dan dat veel mensen denken.

    Voordelen verduurzaming
    Omdat er veel voordelen zitten aan verduurzaming van woningen, staat dit onderwerp hoog op de maatschappelijke agenda. Een duurzame woning is niet alleen goed voor het milieu, door maatregelen te treffen kun je ook flink besparen op je maandelijkse energierekening. Daarnaast levert een beter energielabel in veel gevallen een waardevermeerdering van je woning op. Om een steentje bij te dragen aan het milieu en geld te besparen moet je wel eerst geld uitgeven. De kosten van de financiering zijn over het algemeen echter lager dan de besparing op de energierekening.

    Financiële regelingen
    Welke leningen en subsidies zijn er? Om te beginnen stimuleert de overheid huiseigenaren om hun woning op een duurzame manier te verwarmen d.m.v. de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Kies jij voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels, dan kun je hier subsidie voor aanvragen. Daarnaast kun je gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Wil jij je woning energiezuinig maken, dan kun je een bedrag lenen van minimaal € 2.500,- tot maximaal € 25.000,-. Informeer ook eens bij de provincie of de gemeente waarin je woont. Een groot deel van de gemeenten biedt een Duurzaamheidslening of een Stimuleringslening aan tegen gunstige voorwaarden. Koop je een huis en wil je dat verduurzamen? Wist je dat je dan tot 6% meer hypotheek kunt krijgen, ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

  • 15 mei 2019

    Regel de erfenis

    Je wilt er niet bij stilstaan, maar toch is het belangrijk om je erfenis te regelen. Als jij komt te overlijden wil je natuurlijk dat je partner goed achterblijft. Dit doe je door over de erfenis na te denken en dit vast te leggen in een testament.

    Samenwonen en erven
    Als jij en je partner samenwonen en er één van de twee komt te overlijden, erven jullie niet automatisch van elkaar. Wanneer er niets is vastgelegd in het testament of in het samenlevingscontract gaan alle bezittingen van de persoon die overleden is naar de ouders, broers en zussen. Hebben jullie bijvoorbeeld samen het huis ingericht? Dan gaat de helft van de inrichting naar de familie van je partner. Het is echter wel mogelijk om in het samenlevingscontract afspraken vast te leggen over jullie bezittingen. Je kunt bijvoorbeeld vastleggen dat de woning en jullie gezamenlijke bezittingen in geval van overlijden eigendom worden van de andere partner. Op basis van het samenlevingscontract hoeven de bezittingen daarom niet verdeeld te worden over de familie.

    Trouwen/geregistreerd partnerschap en erven
    Wanneer jij je handtekening zet onder een huwelijksakte of akkoord gaat met het geregistreerd partnerschap, worden jullie automatisch elkaars erfgenaam. Is er niets vastgelegd in een testament, dan erf jij automatisch van je partner wanneer hij of zij komt te overlijden. Deze erfenis moet wel gedeeld worden met eventuele kinderen. Deze regels gelden voor zowel getrouwde stellen als partners die wettelijk geregistreerd staan in de burgerlijke stand.

    Testament
    Als je komt te overlijden, bepaalt de wet je erfenis. Je kunt echter ook zelf bepalen wat er met jouw bezittingen moet gebeuren. Dit doe je door de erfenis vast te laten leggen in een testament. In een testament kun je bijvoorbeeld op laten nemen wie je erfgenamen zijn en welk deel zij krijgen. Wil je personen uit de erfenis schrappen of juist aan de lijst met erfgenamen toevoegen? Dan kun je dit ook vast laten leggen in het testament. Ook leg je in je testament vast wie de erfenis moet afhandelen. Tot slot is het mogelijk om in het testament vast te laten leggen wie het recht krijgt om in de woning te blijven wonen. Als je niks vastlegt in een testament, dan erven de partner én kinderen. Hebben jij en je partner samen een huis én heb je kinderen, dan moeten je partner en je kinderen de waarde van de (helft van de) woning verdelen. In het testament kun je vastleggen dat 1 erfgenaam na jouw dood het vruchtgebruik krijgt van de woning. Dat betekent dat hij of zij in de woning mag blijven wonen zonder dat daar een vergoeding voor betaald dient te worden. De andere erfgenamen blijven mede-eigenaar van de woning, maar zij mogen er zelf niet gaan wonen, de woning slopen, verbouwen of verkopen.

  • 18 april 2019

    Wat moet je regelen als je (bijna) 18 bent?

    Vier jij binnenkort je 18e verjaardag of ben jij inmiddels al officieel volwassen? Dan verandert er veel in je leven. Vanaf je 18e ben je namelijk officieel volwassen. Je mag nu eindelijk zelf stemmen, zonder volwassene de auto instappen (mits je natuurlijk je rijbewijs hebt), af en toe een biertje drinken en je eigen telefoonabonnement afsluiten. Maar volwassen zijn betekent ook dat je vanaf nu financieel zelfstandig bent en je zaken goed op orde moet hebben. Wat moet je allemaal regelen? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) helpt met het Geldplan bijna 18.

    Je 18e verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Veel jongeren kijken er naar uit. Vergeet echter niet dat je als 18-jarge niet alleen profiteert van de leuke zaken. Je moet nu namelijk ook van alles zelf regelen. Denk hierbij aan het aanvragen van je eigen DigiD, het afsluiten van een zorgverzekering en het regelen van een eigen betaal- en spaarrekening. Bovendien ben je vanaf je 18e financieel zelfstandig. Dat betekent bijvoorbeeld dat je zelf zorgtoeslag kunt aanvragen, maar ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor het op tijd betalen van rekeningen en boetes.

    Aan de slag
    Kortom: ben je (bijna) 18, dan moet je aan de slag. Om je een handje te helpen heeft het NIBUD het Geldplan bijna 18 ontwikkeld. Het Geldplan bestaat uit een checklist en legt je stap voor stap uit wat jij moet regelen nu je (bijna) 18 bent. Ook vind je hier meer informatie over zaken waar jij nu mee te maken krijgt, zoals studeren, op jezelf wonen en geld verdienen. Tot slot vind je in het Geldplan bijna 18 belangrijke tips. Lees bijvoorbeeld hoe je voorkomt dat je geld tekort komt, hoe je als 18-jarige een eigen bedrijf kunt starten en waar je aan moet denken als je deze zomer samen met je vrienden op vakantie gaat.

    Geldplan bijna 18
    Wil jij zeker weten dat jouw volwassen leven goed van start gaat? Doorloop dan het Geldplan bijna 18. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en alles op orde hebt. Je vindt de tool hier.

  • 18 maart 2019

    Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaar

    Heb jij je eigen woning, dan heb je inmiddels waarschijnlijk een brief van je gemeente ontvangen met de WOZ-waarde van jouw woning op 1 januari 2018. Heb je het vermoeden dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat, dan kun je hier binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bezwaar tegen maken. Maar doe dit niet te snel, een hoge WOZ-waarde kan namelijk ook financiële voordelen opleveren.

    Ieder jaar schat de gemeente de waarde van jouw woning in, dit wordt de WOZ-waarde (waarde onroerende zaken) genoemd. Hierbij wordt gekeken naar de woning zelf, maar ook naar bijvoorbeeld de grond en de omgeving. De huidige woningmarkt zorgt ervoor dat de gemiddelde WOZ-waarde op peildatum 1 januari 2018 een stuk hoger ligt dan voorgaande jaren. Reden voor veel huizeneigenaren om bezwaar te maken tegen de beschikking.

    Waarom zou ik bezwaar maken?
    Aan de hand van de WOZ-waarde van jouw woning wordt de hoogte van enkele belastingen bepaald. Denk hierbij aan onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait) en eventuele erf- en schenkbelasting. Wordt de waarde van jouw woning hoger ingeschat, dan betaal je meer belasting. Dit is voor veel mensen reden om bezwaar in te dienen bij de gemeente in de hoop dat de WOZ-waarde verlaagd wordt. De gemeente bepaalt of dit ook daadwerkelijk gebeurt.

    Waarom zou ik geen bezwaar maken?
    Het is echter niet altijd in je eigen (financiële) voordeel om bezwaar te maken tegen een hogere WOZ-beschikking. Heb jij plannen om je woning te koop te zetten? Dan kun je als verkoper juist belang hebben bij een hoge WOZ-waarde. De WOZ-waarde geeft namelijk inzicht in de marktwaarde van de woning. Potentiële kopers houden hier rekening mee met hun bod. Wil jij een tweede hypotheek afsluiten? Ook dan kijken hypotheekverstrekkers naar de WOZ-waarde van je woning en werkt een hogere WOZ-waarde in je voordeel. Tot slot is het mogelijk dat de bank jouw hypotheekrente verlaagt. Is jouw hypotheekbedrag hoger dan de waarde van je woning, dan betaal je hiervoor in de meeste gevallen een risico-opslag. Soms is een hoge WOZ-waarde voor de bank genoeg om de risico-opslag te laten verlagen. In sommige gevallen komt de risico-opslag zelfs helemaal te vervallen. Check wel eerst even of dit ook voor jou mogelijk is. Je financieel adviseur kan je hierin adviseren.

  • 13 februari 2019

    Voorkom ongelukken: ken jij de verkeersregels?

    Wat is de maximumsnelheid op een woonerf? Moet je een scootmobiel voorrang geven op een zebrapad? En mag je nadat je bent uitgevoegd op de snelweg vervolgens weer invoegen als je je bedenkt? Voor de verkeersveiligheid is het belangrijk dat iedere automobilist op de hoogte is van de verkeersregels. Toch blijkt het slecht gesteld te zijn met onze kennis over met name nieuwe verkeersregels en -borden. En dat vindt Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur & Waterstaat, verontrustend.

    Onze verkeerskennis kan en moet beter, volgens Van Nieuwenhuizen. Hoe meer je immers weet over de verkeersregels, hoe kleiner de kans op ongelukken. Aan deze kennis schort het nu behoorlijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Verkeersquiz van de ANWB. Van de 90.000 mensen die hebben deelgenomen aan de verkeersquiz, rondde slechts 10% de quiz met een voldoende af. Inderdaad: maar liefst 90% beantwoordde meer dan 4 van de 20 vragen fout.

    Kennis up-to-date
    In de test komen met name ‘nieuwe’ verkeersregels aan bod. En daar gaat het mis. Denk jij dat je op een woonerf verplicht stapvoets moet rijden? Helaas, fout. Hoewel je vroeger stapvoets moest rijden, is dit sinds 2012 aangepast en mag je maximaal 15 km per uur rijden op een woonerf. Wil jij na het uitvoegen toch weer invoegen op de snelweg? Menigeen denkt dat dit gewoon is toegestaan, maar dat is het niet. Je bent verplicht de uitvoegstrook te blijven volgen als je eenmaal voor deze strook gekozen hebt. Doe je dit niet? Dan zorg je niet alleen voor een gevaarlijke situatie op de weg, deze actie kan je ook nog eens een boete van €150,- opleveren. 

    Doe de verkeersquiz
    Een ongeluk voorkomen, dat willen we natuurlijk allemaal. Wist je dat het aantal doden en ernstig gewonden in het verkeer nog altijd stijgt? Maar ook een ongeluk met minder ernstige gevolgen, denk hierbij aan blikschade, is vervelend. Door op de hoogte te blijven van de verkeersregels én je hieraan te houden, moet de verkeersveiligheid toenemen. Benieuwd hoe goed jij op de hoogte bent van de verkeersregels en -borden? Doe hier de test.

  • 14 januari 2019

    Waarom onafhankelijk advies?

    Het regelen van de financiën is een hele klus. Alle regels en voorwaarden zijn soms lastig te begrijpen. Het is dan ook niet gek als je daarom af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen. Natuurlijk betaal je voor advies, maar vaak levert dit je ook weer geld op. Waarom is het aan te raden om de hulp van een financieel adviseur in te schakelen?

    1. Een advies op maat
    Een onafhankelijk financieel adviseur bekijkt in welke leefsituatie jij je bevindt en wat jouw financiële wensen zijn. Zo kan hij bepalen welke verzekeringen bij jou passen en je hierover een goed en vooral onafhankelijk advies geven. Ook denkt de adviseur met je mee. Wat verwacht je voor de toekomst, heb je nog financiële vragen? Een onafhankelijk adviseur komt met oplossingen, omdat hij maatwerk biedt en niet afhankelijk is van financiële instellingen of banken.
    2. Financiële producten altijd up-to-date
    Omdat je leven continu onderhevig is aan veranderingen, zijn je financiële producten dit ook. Een onafhankelijk adviseur weet precies welke veranderingen van invloed zijn op jouw toekomst en op de financiële producten die jij hebt afgesloten. Heb je een huis gekocht, ga je trouwen of krijg je een kind? Of misschien ben je net met pensioen gegaan, heb je sinds kort een eigen bedrijf of heb je juist ontslag gekregen. Allemaal situaties die van invloed zijn op de door jou afgesloten financiële producten. Maar denk jij hieraan wanneer zich zo’n ingrijpende leefsituatie voordoet? Een onafhankelijk adviseur doet dit wel en regelt op de achtergrond de zaken voor jou.
    3. Iemand voor al je vragen
    Je wilt degene die jou van advies voorziet kunnen vertrouwen. Je wilt er zeker van zijn dat het advies dat je ontvangt deskundig is, maar ook dat deze onafhankelijk is en dat de adviseur niet praat namens een bank of verzekeraar. Dat jouw adviseur gewoon bekijkt welke verzekering voldoet aan jouw eisen en wensen. Eigenlijk moet je adviseur jou gewoon van dienst zijn. En daarnaast is het prettig om een klik met elkaar te hebben. Je legt immers wel je financiële gegevens bij hem op tafel.
    4. Besparing en ondersteuning
    Een financieel adviseur betaal je uiteraard voor het advies dat je van hem ontvangt en voor het beheren van je financiële pakket. Maar daar krijg je veel voor terug. Vaak blijk je zelfs dankzij hem te besparen op je verzekeringen. Ook staat een financieel adviseur voor je klaar wanneer je bijvoorbeeld bij schade aanspraak wilt maken op je verzekeringen.

  • 12 december 2018

    Kan de risico-opslag op je hypotheek omlaag?

    Wie een hypotheek heeft afgesloten betaalt mogelijk een risico-opslag. Dit is een bedrag dat je betaalt bovenop je basisrente om de hypotheekverstrekker te compenseren voor het risico dat jij (een deel van) de lening niet terugbetaalt. Is jouw hypotheek bijvoorbeeld relatief hoog ten opzichte van de woningwaarde (bijvoorbeeld 100%), dan betaal je hier dus extra voor. Maar wist je dat deze risico-opslag mogelijk verlaagd kan worden, ook tijdens de rentevaste periode?

    Hoe weet je of jij risico-opslag betaalt? Dat is eenvoudig: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je (hoogstwaarschijnlijk) geen risico-opslag. NHG staat immers borg voor de terugbetaling van je hypotheek wanneer jij hier niet toe in staat bent. Heb jij geen hypotheek met NHG, dan is de kans groot dat jij wel een risico-opslag en dus een extra bedrag bovenop de basisrente betaalt. Bij je hypotheekadviseur kun je nagaan of en zo ja hoeveel risico-opslag jij betaalt. Vaak wordt dit geen risico-opslag maar renteopslag genoemd.

    Risico-opslag aanpassen
    Hoeveel risico-opslag je betaalt is afhankelijk van de risicoklasse waarin je bent ingedeeld. Bij een laag risico betaal je gemiddeld 0,1% of 0,2% extra rente. Bij een hoog risico kan dit percentage oplopen tot 0,5% of zelfs 1% extra rente. Bij het afsluiten van de hypotheek word je ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Is je huis echter meer waard geworden in de afgelopen jaren, of heb je flink afgelost op de hypotheek? Dan is het mogelijk dat de risico-opslag aangepast moet worden of zelfs vervalt. Hierdoor kun je gedurende de looptijd van je hypotheek mogelijk duizenden euro’s besparen.

    Kan ik ook geld besparen?
    Of jij ook geld kunt besparen is van meerdere factoren afhankelijk. Er wordt gekeken naar de woningwaarde, het nog af te lossen bedrag, je hypotheekvorm en de risicoklasse waarin je valt. Sommige hypotheekverstrekkers hanteren rond de 11 risicoklassen, anderen slechts 3 of 4. Zodra jouw lening in een lagere risicoklasse valt, kan de risico-opslag omlaag. Sommige banken controleren dit zelf en passen het automatisch aan, anderen doen dit alleen wanneer je rentevaste periode afloopt. In veel gevallen loont het daarom om je bespaarmogelijkheden te bekijken. 

    Risico-opslag aanpassen? Let wel even op
    Of jouw risico-opslag aangepast of zelfs geschrapt kan worden is niet zo 1,2,3 te zeggen. Ga na hoe hoog de hypotheek is ten opzichte van de woningwaarde, wat er in de afgelopen jaren veranderd is, of jouw hypotheekverstrekker de renteopslag zelf aanpast en of de WOZ-waarde van je woning gestegen is. Kortom: er zijn veel zaken om uit te zoeken en over na te denken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan contact met ons op en wij helpen u verder.

  • 21 november 2018

    Alles over winterbanden en sneeuwkettingen

    Waar moet je auto-uitrusting aan voldoen per land?

    In de winter hanteren de landen van de Europese Unie verschillende regels rondom het gebruik van winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden. Lees hier de winterregels die gelden per land en enkele andere regels waar je je aan moet houden wanneer je met je auto naar of door dit land reist.

    Oostenrijk

    Verplicht
    Winterbanden
    Wanneer? 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht zijn. Dit wordt aangegeven d.m.v. een verkeersbord.
    Waar? Op alle banden, niet verplicht voor aanhangers
    Profieldiepte? 4 mm
    Sneeuwkettingen
    Wanneer? Als je geen winterbanden hebt en bij een blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting. Alleen op wegen bedekt met sneeuw of ijs (wegdek mag niet beschadigen)
    Waar? Aangedreven wielen
    Snelheid? 50 km/h
    Letten op? Geen kunststof sneeuwkettingen
    Niet verplicht
    Spijkerbanden
    Wanneer? Toegestaan vanaf 1 oktober t/m 31 mei (alleen radiaalbanden met spijkers)
    Waar? Gemonteerd op alle wielen, inclusief een eventuele aanhanger
    Snelheid? 100 km/h (autosnelweg), 80 km/h (overige wegen)
    Letten op? Officiële symbool voor spijkerbanden op auto bevestigen (verkrijgbaar bij OeAMTC en tankstations)
    En verder?
    In Oostenrijk ben je verplicht om een verbanddoos, een gevarendriehoek en een veiligheidsvest (voor de bestuurder) in de auto te hebben. Op de snelwegen is het verplicht om een Autobahnvignet te hebben. Houd er rekening mee dat je op de meeste snelwegen tol moet betalen. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.

    Frankrijk

    Verplicht
    Winterbanden
    Wanneer? Alleen als er een bord staat is het verplicht om met winterbanden te rijden.
    Profieldiepte? 3,5 mm
    Sneeuwkettingen
    Wanneer? Bij blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting (wanneer je ook alleen winterbanden mag gebruiken, dan staat dit aangegeven met een onderbord met de tekst ‘pneus neige admis’)
    Waar? Auto en aanhanger
    Snelheid? 50 km/h (of lager, afhankelijk van de soort ketting)
    Letten op? Kunststof sneeuwkettingen mogen, mits ze voldoen aan de wettelijke eisen
    Niet verplicht
    Spijkerbanden
    Wanneer? Toegestaan vanaf de zaterdag voorafgaand aan 1 november t/m de laatste zondag in maart
    Waar? Voertuigen tot 3500 kg (kan door weersomstandigheden worden aangepast)
    Snelheid? 90 km/h
    Letten op? Op Nederlandse auto's met spijkerbanden hoeft geen plaatje of sticker te worden aangebracht op de achterruit. Dit geldt wel voor Franse auto's met spijkerbanden.
    En verder?
    In Frankrijk moet je een alcoholtest in de auto hebben. Het gebruiken van de alcoholtest is niet verplicht. Ook moet je verplicht een veiligheidshesje en gevarendriehoek in je auto hebben liggen. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.
    Houd er rekening mee dat in Frankrijk tol wordt geheven op de snelwegen. Deze tol betaal je contant of per creditcard bij de tolpoortjes aan de snelwegen. Betaal je met je creditcard, sluit dan aan in de rij met de witte of blauwe letters CB of een afbeelding van een betaalkaart. Dit gaat sneller. Sluit nooit aan bij de letter T: dit is voor abonnementhouders met een tolkastje.

    Duitsland

    Verplicht
    Winterbanden
    Wanneer? Bij ijzel, gladheid door ijs- of rijpvorming en gladheid door sneeuw of sneeuwmodder. Let op: banden met alléén M + S aanduiding zijn niet voldoende. De band (winterband of all seasonband) moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).
    Waar? Op alle banden, niet verplicht voor aanhangers
    Profieldiepte? 1,6 mm (4 mm wordt aanbevolen)
    Snelheid? Maximum snelheid van de banden
    Letten op? Is de maximum snelheid lager dan die van de auto, dan moet op het dashboard een sticker worden aangebracht met de maximumsnelheid
    Sneeuwkettingen
    Wanneer? Bij blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting
    Snelheid? 50 km/h
    Verboden
    Spijkerbanden
    En verder?
    In Duitsland ben je verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een verbanddoos in de auto te hebben. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.

    Zwitserland

    Verplicht
    Sneeuwkettingen
    Wanneer? Bij een blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting
    Waar? Op minstens twee aangedreven wielen
    Snelheid? 50 km/h
    Letten op? Hinder je het verkeer op zomerbanden zonder sneeuwkettingen wanneer het bord niet wordt vertoond, ook dan kun je een boete krijgen. Kunststof sneeuwkettingen worden afgeraden.
    Niet verplicht
    Winterbanden
    Letten op? Hinder je het verkeer als je door gebrek aan winterbanden niet goed grip hebt, dan kun je wel een boete krijgen. Ook kun je (mede)aansprakelijk worden gesteld als je zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval tijdens winterse omstandigheden.
    Spijkerbanden
    Wanneer? Toegestaan van 1 november tot 30 april. Verboden op autosnelwegen en bepaalde autowegen, maar toegestaan in de San Bernardino-tunnel en de St. Gotthard-tunnel.
    Waar? Op alle banden
    Snelheid? 80 km/h
    Letten op? Achterop de auto een ronde sticker met de maximale snelheid bevestigen. De spijkers mogen niet langer zijn dan 1,5 mm.
    En verder?
    In Zwitserland ben je verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Op alle autosnelwegen geldt een vignetplicht. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.

    Italië

    Verplicht
    Sneeuwkettingen of winterbanden
    Wanneer? Van 15 november t/m 15 april is het in sommige gebieden verplicht om op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen te hebben. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord (groen of blauw) met de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo'.
    Waar? Op de aangedreven wielen.
    Profieldiepte? 1,6 mm
    Snelheid? 50 km/h
    Niet verplicht
    Spijkerbanden
    Wanneer? Toegestaan van 15 november tot 15 maart.
    Waar? Alle wielen, inclusief aanhangers.
    Snelheid? 120 km/h (snelweg), 90 km/h (overige wegen)
    Letten op? Spatlappen achter de achterwielen worden aanbevolen (verplicht voor Italiaanse auto’s).
    En verder?
    In Italië ben je verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesjes voor alle inzittenden in de auto te hebben. Het is verboden om radardetectieapparatuur bij je te hebben.

    België

    Niet verplicht
    Winterbanden
    Wanneer? In de maanden van het jaar waarin het gemiddeld lager dan 7 graden Celsius is worden winterbanden aanbevolen in de Ardennen.
    En verder?
    In Belgie ben je verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesje in de auto te hebben. In auto's met een Belgisch kenteken moeten een verbanddoos en een goedgekeurde brandblusser aanwezig zijn. Voor toeristen is het aan te raden deze ook in de auto mee te nemen. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.

    Luxemburg

    Verplicht
    Winterbanden
    Wanneer? Bij ijs, sneeuw, ijzel en slush.
    Profieldiepte? 4 mm wordt aanbevolen.
    Letten op? Winterbanden moeten een M+S markering hebben. Er wordt aangeraden om een band te kiezen waarop ook een sneeuwvloksymbool staat.
    Niet verplicht
    Spijkerbanden
    Wanneer? Toegestaan van 1 december t/m 31 maart en bij sneeuwval of ijzel of wanneer er gevaar bestaat voor sneeuwval of ijzel.
    Waar? Alle wielen.
    Snelheid? 90 km/h (snelweg), 70 km/h (overige wegen)
    Letten op? Op auto's met spijkerbanden moet een ronde, witte plaat of sticker worden aangebracht met daarop in zwart het getal 70. Voor Nederlandse auto's is dit niet verplicht.
    En verder?
    In Luxemburg ben je verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje (voor alle passagiers) in de auto te hebben. Alleen in voertuigen met een gewicht van meer dan 3500 kg moeten een brandblusser en een verbanddoos aanwezig zijn. Het is verboden om radardetectieapparatuur bij je te hebben.

  • 17 oktober 2018

    Boedelscheiding: wie krijgt wat en hoe verdeel je dat?

    Scheiden en spullen

    Of je nu bent getrouwd of niet: na een scheiding moet alles verdeeld worden wat van jullie is: in principe is alles wat jullie bezitten gemeenschappelijk bezit. Check hiervoor eerst wat jullie hierover op papier hebben afgesproken. Niet alleen het huis, de auto(‘s) en de inboedel moeten verdeeld worden, ook het vermogen van jou en je ex-partner moet eerlijk worden verdeeld. Denk aan het geld op de bankrekening, beleggingen en ook eventuele schulden. Maak een inventarisatie van de inboedel en de waarde. Bepaal vervolgens wat jij zelf wilt hebben en verdeel de spullen naar waarde.

    Verknochte goederen
    Een uitzondering zijn de verknochte goederen. Dit zijn persoonlijke bezittingen die aan één van de partners verbonden zijn, denk aan kleding. Verknochte goederen hoeven niet te worden verdeeld. De Hoge Raad stelt strenge eisen aan de voorwaarden voor verknochtheid.

    (Privé)vermogen
    Het is mogelijk dat er een privé vermogen is. Een privé vermogen valt niet binnen de gemeenschap en hoeft dus niet verdeeld te worden. De verknochte goederen zijn hier een voorbeeld van, maar een privé vermogen kan ook bestaan uit:
    Uitkeringen ten gevolge van letselschade (smartengeld)
    Eventuele schenkingen onder uitsluiting van de andere partner*
    Eventuele erfenissen onder uitsluiting van de andere partner*
    * onder uitsluiting van de andere partner betekent dat de schenker of de erflater een uitsluitingsclausule heeft opgenomen: de schenking of het nalatenschap/de erfenis valt dan niet binnen de gemeenschap en is persoonlijk bezit.

    Schulden
    In gemeenschap van goederen trouwen betekent dat jullie bij een scheiding niet alleen verantwoordelijk zijn voor een verdeling van de spullen, maar ook voor een verdeling van eventuele schulden. Zodra het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend, eindigt de gemeenschap van goederen. Eventuele schulden die na dit verzoek worden gemaakt door je ex-partner, vallen niet langer onder jouw verantwoordelijkheid. Afspraken over de schulden kunnen worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant.

    Extra kosten
    Houd ook rekening met extra kosten. Blijft één van jullie in de huidige woning wonen en zal de ander verhuizen naar een nieuwe woning? Dan komen hier extra verhuiskosten bij kijken, zoals kosten voor het vervoeren van de spullen, het schilderen van de muren en plafonds en het plaatsen van een nieuwe vloer. Ook de verhuiskosten mogen verdeeld worden.

  • 26 september 2018

    Tweede woning verhuren? Houd hier rekening mee

    Wie op zoek is naar een nieuwe woning, op een goede locatie voor een mooie prijs moet geluk hebben. De krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat mensen grote moeite hebben met het vinden van een geschikte woonruimte. Voor huizenbezitters die een tweede woning hebben biedt dit echter mogelijkheden. Steeds meer doorstromers kiezen ervoor hun oude woning te behouden en te verhuren. Hoewel dit uiteraard is toegestaan, dien je als verhuurder wel met enkele zaken rekening te houden.

    Gevolgen voor de nieuwe hypotheek
    Als je een tweede woning koopt, valt je nieuwe hypotheek alleen binnen box 1 als je je inschrijft op het nieuwe adres en dit je hoofdverblijf wordt. Heb je de overwaarde van je oude woning ingebracht voor de aankoop van je nieuwe woning? Dan is de rente over de gehele hypotheek aftrekbaar in box 1. Houd je de oude woning aan om te verhuren, dat gaat dit niet op waardoor een deel van de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Dit kan gevolgen hebben voor het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. De ontvangen huur moet je opgeven in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Daar betaal je (als je boven de vrijstelling komt) vermogensbelasting over.

    Tweede woning valt onder het box-3 vermogen
    Je tweede woning hoort bij je box-3 vermogen en over dit vermogen betaal je belasting volgens deze regels. De waarde van de woning wordt wel verlaagd met de zogenoemde leegwaarderatio als je de woning gaat verhuren, wat scheelt in de kosten. De leegwaarderatio is een percentage van de WOZ-waarde van een woning. Lees hier meer.  

    Maak je gebruik van een overbruggingshypotheek?
    Koop je een tweede woning terwijl je oude huis nog niet verkocht is, dan kun je gebruikmaken van een overbruggingskrediet. Hierbij gebruik je de overwaarde van de oude woning voor de koop van de nieuwe woning, terwijl de oude woning nog niet verkocht is. Aan deze overbruggingsperiode zit een deadline, meestal moet de woning binnen 2 jaar verkocht zijn. Wordt de woning verhuurd, dan kun je hier dus geen gebruik van maken. Heb je dit wel gedaan toen je een tweede woning kocht en er vervolgens voor gekozen de woning te verhuren? Dan is de kans groot dat de geldverstrekker niet akkoord gaat met verlenging en de overbrugging opeist. Heb je dit geld niet, dan moet de woning alsnog verkocht worden.

    Meld verhuur bij de geldverstrekker
    Als jij plannen hebt om je woning te verhuren, dan moet je hiervoor toestemming krijgen van de geldverstrekker. Het is verplicht om de geldverstrekker op de hoogte te stellen van je plannen. Gaat de geldverstrekker niet akkoord, dan is het een optie om de geldverstrekker van je nieuwe woning te vragen naar de mogelijkheden omtrent de financiering van je oude woning. In sommige gevallen biedt de geldverstrekker deze optie aan.

    Waar moet je verder aan denken?
    Besluit jij de woning te verhuren, dan zijn er meer zaken die geregeld moeten worden. Je moet bijvoorbeeld een vergunning bij de gemeente aanvragen om de woning (tijdelijk) te mogen verhuren. Heb je toestemming, dan staat in de vergunning over het algemeen ook welke huurprijs is toegestaan. Je bepaalt namelijk niet zelf wat de nieuwe huurders betalen. Doorloop verder eens je verzekeringen, zoals je opstal- en aansprakelijkheidsverzekering, en controleer of de verhuur van je woning gevolgen heeft voor de mogelijke dekking. Is alles in orde en heb je een huurder gevonden? Maak dan goede afspraken en zet alles op papier zodat jullie beiden niet voor verrassingen komen te staan.

  • 22 augustus 2018

    Overlijden. Laat je nabestaanden goed achter.

    Je wilt er liever (nog) niet over nadenken, maar belangrijk is het wel: hoe ben jij voorbereid op je afscheid? Heb jij bijvoorbeeld een levensverzekering afgesloten? En staan jouw wensen vastgelegd in een testament of heb je dit met je naasten besproken? Volg onderstaande checklist, zodat jij – als het zover is – je nabestaanden goed achterlaat.

    1. Uitvaartverzekering of niet?
    De kosten van een uitvaart of crematie kunnen hoog oplopen. Om de kosten te dekken kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Door een verzekering af te sluiten krijgen de nabestaanden de kosten (deels) vergoed. Of het verstandig is om een uitvaartverzekering af te sluiten ligt aan jouw persoonlijke situatie. Heb je voldoende spaargeld om de kosten te dekken, dan is het waarschijnlijk niet nodig. Uiteraard zijn er verschillende soorten uitvaartverzekeringen waar je uit kunt kiezen, bekijk de voorwaarden goed voordat je de verzekering afsluit.

    2. Invulling uitvaart
    Voor de meesten is het een onderwerp dat zij liever uit de weg gaan: nadenken over de eigen uitvaart. Toch kun je je naasten helpen door alvast bij enkele zaken stil te staan. Na een overlijden zijn er veel zaken om te regelen en door zelf alvast het één en ander te bespreken of vast te leggen kun je het je naasten een stuk makkelijker maken. Probeer daarom eens na te denken over de invulling van jouw uitvaart. Wil jij begraven worden of gecremeerd? Waar wil jij begraven of gecremeerd worden en hoe wil jij verder dat jouw afscheidsbijeenkomst wordt ingevuld? Praat hierover met je naasten zodat zij weten wat jouw wensen zijn.

    3. Testament opstellen
    In je leven heb je een vermogen opgebouwd. Denk aan een koopwoning, aandelen en andere bezittingen. Maar ook schulden vallen onder je vermogen. Heb jij al nagedacht over je nalatenschap? In een testament kun je alle financiële afhandelingen vastleggen – zoals wie je erfgenamen zijn en wie wat krijgt – maar ook andere praktische zaken kun je in het testament vast laten leggen – je kunt hierin bijvoorbeeld een executeur benoemen: de persoon die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de erfenis. Een testament stel je op bij de notaris. Hier zitten kosten aan verbonden. Hoeveel dit is, verschilt per situatie. 

    4. Levenstestament
    Wat gebeurt er als je - bijvoorbeeld in geval van ziekte of een ongeluk - niet meer zelf in staat bent om je (financiele) zaken te regelen? Ook dit kan je vast laten leggen in een testament: het levenstestament. Je bepaalt zelf wie je de regie geeft wanneer jij daar niet meer toe in staat bent. Een levenstestament bestaat over het algemeen uit twee volmachten: één voor de zakelijke (financiële) belangen en één voor de medische en persoonlijke zaken. De notaris of financieel adviseur kan je hier meer over vertellen. 

    5. Zet praktische zaken op papier
    Het is niet alleen belangrijk om na te denken over de kosten van je uitvaart en je erfenis, maar ook andere praktische zaken moeten geregeld worden. Breng alles inzichtelijk voor je naasten. Maak een overzicht van je bankrekeningen, lopende verzekeringen met polisnummers, lidmaatschappen, abonnementen op kranten en tijdschriften, hypotheekgegevens, social-media-accounts en bijbehorende wachtwoorden.

    6. Laat je partner goed achter
    Heb je een partner? Zorg er dan voor dat je partner goed achterblijft. Welke verzekeringen heb jij afgesloten om ervoor te zorgen dat je partner bijvoorbeeld in jullie huis kan blijven wonen en een nabestaandenpensioen ontvangt? Hulp nodig? Bespreek dan met een financieel adviseur wat je hiervoor allemaal moet regelen.  

  • 18 juli 2018

    Duurzaam wonen: hoe kan jij geld en energie besparen?

    Steeds meer mensen treffen energiebesparende maatregelen om te profiteren van meer wooncomfort en lagere maandlasten. Ben jij benieuwd welke stappen jij kunt zetten voor de verduurzaming van je woning zodat ook jij elke maand geld én energie bespaart? Of heb je een nieuwe woning op het oog en wil je weten welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot verduurzaming en – niet geheel onbelangrijk – de financiering hiervan? We leggen het in dit artikel graag aan je uit.

    Geld besparen en een steentje bijdragen aan een beter milieu. De voordelen van duurzaam wonen zijn de meeste huizenbezitters en -kopers niet onbekend. Een duurzaam huis - bijvoorbeeld een huis waarvoor je niet afhankelijk bent van gas - wordt ook wel het huis van de toekomst genoemd. Een groot voordeel is dat het helemaal niet zo moeilijk is om duurzame maatregelen te treffen.

    Energiebesparende voorzieningen
    Een HR-ketel en zonnepanelen zijn bekende voorbeelden van energiebesparende voorzieningen. Wist je dat tien zonnepanelen je gemiddeld €450,- per jaar op kunnen leveren? Maar ook het voordeel van isolatie (onder andere het dak en de vloer) kan zomaar oplopen tot €550,- per jaar. Zo is de eenmalige investering voor een gemiddelde eengezinswoning van €2100,- in slechts 4 jaar terugverdiend. Benieuwd wat je nog meer kunt doen om je woning te verduurzamen en geld te besparen? Je vindt ze in het Energiebespaarboekje.

    Financiering verduurzaming
    Wat veel huizenkopers niet weten is dat je extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen. In 2018 kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen bij de bank, tenzij je extra geld nodig hebt om je woning te verduurzamen. Hiervoor kun je 6% meer hypotheek krijgen, ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je maandelijkse hypotheeklasten worden iets hoger, maar door de lagere energierekening zijn je woonlasten onderaan de streep vaak zelfs lager. Voordeel: je hoeft op voorhand nog niet exact te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen. Voorwaarde is uiteraard wel dat het volledige bedrag aan deze maatregelen besteed wordt.

    Energiebespaarbudget
    Deze extra financieringsruimte wordt het Energiebespaarbudget genoemd. Je financieel adviseur of de hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen. In 2017 gingen velen je voor: het aantal leningen voor verduurzamingen van de woning is in 2017 namelijk gestegen volgens het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). In totaal werden er 3.360 stimuleringsleningen (voor onderhoud, renovatie of restauratie aan woningen) en 3.993 duurzaamheidsleningen (voor energiebesparende maatregelen tegen gunstige tarieven) verstrekt. Meer weten? Hier lees je meer over woningverduurzaming. 

  • 20 juni 2018

    Goed nieuws voor ouders met jonge kinderen

    Het kabinet trekt volgend jaar bijna een kwart miljard meer uit voor de kinderopvangtoeslag. Ook de kinderbijslag en het kindgebonden budget worden verhoogd. Dit betekent dat de meeste ouders er vanaf 1 januari 2019 financieel op vooruit gaan.

    De plannen stonden al in het regeerakkoord maar zijn nu formeel bevestigd. Bijna alle werkende ouders met kinderen op de crèche, gastouderopvang of buitenschoolse opvang profiteren hiervan. Per 1 januari krijgen ouders voor de dagopvang maximaal €8,02 per uur vergoed in plaats van €7,45. Ook de kwaliteit van de kinderopvang moet omhoog. Het vrijgemaakte geld moet de hogere kwaliteitseisen aan de sector bekostigen. Ook het budget voor de kinderbijslag gaat vanaf 1 januari 2019 structureel omhoog met 250 miljoen euro. Tot slot gaat er vanaf 2020 500 miljoen euro naar een verhoging van het kindgebonden budget voor middeninkomens.

    Vergoedingen voor ouders
    Kinderbijslag is een sociale verzekering en bedoeld om ouders te ondersteunen bij het onderhouden van hun kind(eren). De kinderbijslag is niet afhankelijk van het inkomen, het kindgebonden budget is een toeslag die wel afhankelijk is van het inkomen. Daarnaast kunnen ouders – als hun kind naar de kinderopvang gaat – kinderopvang toeslag ontvangen. Ook de kinderopvang toeslag gaat in 2019 omhoog om gezinnen met jonge kinderen te ondersteunen en ouders te stimuleren te (blijven) werken.

    Kinderen krijgen
    Wil je meer weten over de verschillende vergoedingen? Hier vind je meer informatie. In het thema “Kinderen krijgen” vertellen we je bovendien alles waar je – op financieel vlak - aan moet denken als je kinderen hebt of krijgt.

  • 30 mei 2018

    Natte voeten in je eigen huis

    Wat is waterschade en hoe ben je daartegen verzekerd?

    Een flinke regenbui is niet ongewoon in Nederland. Sterker nog: door de klimaatveranderingen zullen de buien alleen maar heftiger worden. Ook de overlast die daarmee gepaard gaat zal ernstiger worden. Waterschade in huis of aan je auto kan grote impact hebben. Wanneer spreken we van waterschade en hoe ben je hier tegen verzekerd?

    Wat is waterschade?
    Alle schade aan je huis of auto door water veroorzaakt noemen we waterschade. Denk hierbij aan schade zoals:

    • Lekkage na een harde regenbui
    • Een overstroomde riolering
    • Een ondergelopen kelder
    • Hoe is waterschade verzekerd?

    Je woning

    Met een inboedelverzekering en/of opstalverzekering ben je verzekerd tegen waterschade. Als je een koopwoning hebt kun je dit gezamenlijk afsluiten als ‘woonhuisverzekering’. Heb je een huurwoning? Dan voldoet de inboedelverzekering.

    Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk je polisvoorwaarden om zeker te weten waar je in het geval van stormschade recht op hebt.

    Je auto
    Het hangt van je autoverzekering af of je tegen waterschade bent verzekerd. Heb je alleen een WA autoverzekering? Dan ben je waarschijnlijk niet verzekerd tegen waterschade. Bij andere verzekeringen hangt het van je polisvoorwaarden af en de afspraken die gemaakt zijn.

    Je bent soms niet verzekerd
    Waterschade is alleen gedekt bij onverwachtse schade (onvoorzien-vereiste). Waterschade door slecht onderhoud (een verstopte afvoer langs je huis) of eigen handelen (bijvoorbeeld je raam open laten staan tijdens een harde regenbui) worden niet vergoed.

    Daarnaast bepaalt de plek waar het water vandaan komt of je verzekerd bent of niet. Als water via het dak of de dakgoot naar binnen is gelekt, keren veel verzekeraars wel uit. Is het vanaf de straat naar binnengestroomd dan zijn de polisvoorwaarden weer strenger. In dat geval kan je de Wet tegemoetkoming schaden bij rampen en zware ongevallen aanschrijven. Maar je hebt hierbij geen garantie dat alle schade wordt vergoed.

  • 23 april 2018

    Rijk worden tijdens Koningsdag, hoe doe je dat?

    Het is bijna zover: Koningsdag. Voor sommigen een dag om flink wat geld uit te geven op de terrasjes of op een feest. Voor anderen - en dan met name voor de kinderen - is Koningsdag echter de perfecte gelegenheid om een (flink) zakcentje te verdienen. Hoe doe je dit en wat mag wel en wat mag niet?

    Vrijwel ieder dorp en iedere stad organiseert een vrijmarkt op Koningsdag. Sta jij niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan mag je op Koningsdag fiscaal zorgeloos je tweedehandsspullen verkopen op de vrijmarkt. Ben jij een professionele marktkoopman? Ook dan mag je gewoon je plekje op de markt vrijhouden, maar voor jou geldt dat je wel gewoon winstbelasting moet betalen. Net als op iedere andere dag.

    Regels tijdens de vrijmarkt
    Voor iedere verkoper geldt dat er enige regels zijn wanneer je je oude speelgoed of kleding probeert te slijten op de rommelmarkt. Voor zowel de particuliere als de professionele vrijmarktkoopman of- vrouw geldt de Verordening op de Straathandel. Heb jij de kratten bier al koud staan en liggen de kroketten en zakken patat klaar om de frituurpan in te gaan? Dat mag niet zomaar. Voor de verkoop van alcohol en bederfelijke etenswaren tijdens Koningsdag zijn vergunningen nodig. Daarvoor moet je naar je gemeente. Ook levende dieren mogen niet verkocht worden en wapenverkoop is uiteraard ten strengste verboden. 

    Geld verdienen tijdens Koningsdag
    Maar hoe zorg je ervoor dat jij wel met een extra zakcentje naar huis gaat? Hierbij geven we je zeven tips voor extra verkoop:

    1. Bereid je goed en op tijd voor: heb je voldoende spullen om te verkopen en voldoende ruimte op je kleed of tafel?
    2. Zorg voor een strategische plek – hiervoor moet je op tijd zijn.
    3. Maak prijskaartjes: zo hoeft niemand te vragen hoeveel iets kost en maak je het voor je mogelijke klanten verleidelijker om iets te kopen.
    4. Zorg voor een kas met wisselgeld. Je wilt natuurlijk niet dat de verkoop mislukt omdat je onvoldoende wisselgeld hebt.
    5. Houd de weersvoorspellingen goed in de gaten. Sla poncho’s en paraplu’s in wanneer het koud en regenachtig lijkt te worden. Gaat de zon schijnen? Dan doen zonnebrillen het natuurlijk goed.
    6. Verkoop eten en/of drinken. Warm weer? Verkoop ijskoude limonade (in plastic glazen!) en vergeet de suikerspinnen (met vergunning!) niet.
    7. Oranje doet het altijd goed op de rommelmarkt – wat heb jij nog liggen?
    8. Woon je op een centrale plek? Verhuur je wc voor een klein bedrag. Zo maak je heel wat mensen blij en kun je nog lekker iets verdienen ook.
    9. Wees creatief – verkoop knuffels en complimenten en zorg voor een lach op het gezicht van je (mogelijke) klanten.
    10. Verkoop met humor –een vrolijke verkoper verkoopt immers dubbel zoveel.

    Veel succes met de voorbereidingen!

  • 14 maart 2018

    Hypotheekrente aftrekbaar, maar niet altijd

    Sinds 1 maart mogen we weer belastingaangifte doen. Maar liefst 400.000 Nederlanders zijn vorige week direct achter de computer gekropen om de aangifte in te dienen. Inmiddels is dat aantal flink opgelopen en zijn er bij de Belastingdienst al 1,4 miljoen belastingaangiftes binnen. Moet jij de belastingaangifte nog doen? Zorg dan dat je geen fouten maakt.

    Hypotheekrente niet altijd aftrekbaar
    De hypotheekrente over de eigenwoningschuld is aftrekbaar. Deze kosten mag je aftrekken van je inkomsten uit box 1 (inkomen uit werk en woning). Maar let op: er zijn wel enkele voorwaarden. Je kunt alleen rente aftrekken voor een hypotheek (of lening) die je gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, verbouwing of onderhoud van de woning (verbouwingsdepot of verbouwingslening), afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming en de eenmalige (financierings)kosten.

    Niet aftrekbare kosten
    Gebruik jij een deel van de lening voor het kopen van meubels of verhoog je de hypotheek voor een aanvulling op je pensioen? Of heb je een mooi vakantiehuis of een boot gezien waarvoor je extra geld nodig hebt? Houd er dan rekening mee dat de rente over dit bedrag niet aftrekbaar is. Er zijn enkele uitzonderingen voor de renteaftrek. Die vind je hier. Wil je weten wat wel aftrekbaar is wanneer je een woning hebt gekocht? Dat lees je hier

  • 21 februari 2018

    Dubbel verzekerd voor ziektekosten

    Voor je vakantie binnen Europa is een dekking voor medische kosten niet altijd nodig. De aanvullende zorgverzekering dekt vaak al een deel.

    Ga je op vakantie naar een bestemming binnen Europa, dan is het niet altijd nodig om een dekking voor medische kosten bij je reisverzekering af te sluiten. Deze kosten zijn vaak al voor een deel verzekerd via je aanvullende zorgverzekering. Check wel of een eventuele maximumvergoeding voor jou voldoet.

    Heb jij alleen een basis zorgverzekering?
    Dan ben je verzekerd voor spoedeisende medische hulp tegen dezelfde voorwaarden en tarieven als in Nederland. Let er daarom goed op dat je niet naar een privé kliniek wordt gebracht waar de prijzen veel hoger liggen. Ook zijn de kosten voor het vervoer met een helikopter veel hoger dan met een ambulance, waardoor je snel op het maximale tarief van je basiszorgverzekering zit. Wanneer de kosten voor de zorg in het buitenland hoger zijn dan dit tarief, dan moet je dit verschil zelf betalen. Vooral in bergachtige gebieden is dit risico groot. Veel ongelukken gebeuren tijdens het sporten in de bergen. Opsporings- en reddingskosten in de bergen vergoedt de basiszorgverzekering niet. Net als een gipsvlucht terug naar huis. Een vergoeding voor deze zaken kun je meestal wel krijgen vanuit je reisverzekering.

    Ziek of medische hulp nodig? Dit moet je doen.
    Zodra je ziek wordt op vakantie of om andere redenen medische hulp nodig hebt, meld je je direct bij je reisverzekeraar of zorgverzekeraar. Degene bij wie jij je als eerste meldt, is automatisch je aanspreekpunt voor het afhandelen van je claim. Zo staat het beschreven in het convenant ‘Samenloop zorgverzekeringen/reisverzekeringen’. Je bent wel verplicht om te melden dat je voor dezelfde schade ook nog verzekerd bent bij een andere verzekeraar. Je aanspreekpunt onderneemt de nodige acties om de hulpverlening in gang te zetten en regelt de schadeafhandeling. Achteraf maken de verzekeraars onderling afspraken over de schadeafhandeling.

    Hoe kom je erachter of je dubbel bent verzekerd?
    Het is vaak lastig te bepalen in welke land je voor welk deel van je ziektekosten bent verzekerd. In de meeste gevallen dekt je zorgverzekeraar een deel van deze kosten. Maar ga je naar een land waar de medische kosten hoger zijn dan in Nederland, zoals de Verenigde Staten, Canada of Zwitserland, dan kan het handig zijn om de dekking voor ziektekosten wel bij je reisverzekering op te nemen. Daarnaast geldt dit ook voor landen waar de zorg juist goedkoper is, omdat je in dit soort landen weer het risico loopt om in een dure privé kliniek te worden geholpen waardoor je de hogere kosten niet vergoed krijgt.

    Ga je voor een langere periode op vakantie?
    Ga je voor meerdere maanden aaneengesloten vakantie vieren, dan is het ook verstandig om na te kijken welke medische kosten worden gedekt. Als je hierover twijfelt of een vraag hebt, is het altijd mogelijk om een onafhankelijke adviseur om raad te vragen. Onafhankelijke adviseurs weten vaak al snel in welk land welke medische kosten worden vergoed. Ook kunnen ze je bij het dubbel verzekerd zijn adviseren over het samenvoegen van verzekeringen of dekkingen voor je uitsluiten.

  • 24 januari 2018

    Wat is stormschade en hoe ben je daartegen verzekerd?

    Op een stormachtige middag een lange strandwandeling maken en die afsluiten met een kop dampende chocolademelk bij de open haard is de leuke kant van storm. Helaas veroorzaakt storm en harde wind ook veel narigheid. Een boom die omwaait op jouw huis, schuur of auto. Een flinke lekkage of dakpannen die van je huis gewaaid zijn. Wanneer spreken we van stormschade en hoe ben je hier tegen verzekerd?

    Wat is stormschade?

    Je kan pas spreken van stormschade als het schade is die direct veroorzaakt wordt door storm. Officieel kunnen we pas spreken van storm bij windkracht 9, maar de verzekeraar verzekert jouw opgelopen schade al bij wind vanaf windkracht 7. Schade die je hierdoor kan oplopen zijn:
    Dakpannen die van je huis zijn gewaaid
    Een boom die omgewaaid is op jouw huis
    De schutting in de tuin die door de storm is omgewaaid
    Je auto die geplet is onder een boom
    Of jouw schade ook daadwerkelijk stormschade mag heten wordt bepaald door de verzekeraar. Deze gebruikt hiervoor de bevindingen en windmetingen van het KNMI.

    Hoe is stormschade verzekerd?

    Je woning
    Als je een koopwoning hebt, zul je hiervoor een inboedel- en opstalverzekering af moeten sluiten; deze verzekeringen bieden meestal ook dekking voor schade door storm. Heb je een huurwoning? Dan heb je vaak voldoende aan alleen een inboedelverzekering, maar let er hierbij wel op dat eventueel eigenaarsbelang (zoals een schutting in de tuin) is meeverzekerd; dit is vaak niet standaard geregeld en zul je dus zelf aan moeten geven.
    Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk je polisvoorwaarden om zeker te weten waar je in het geval van stormschade recht op hebt. Voor stormschade is vaak een eigen risico van toepassing; neem contact op met je adviseur om navraag te doen of dit bij jou ook van toepassing is.

    Je auto
    Met een autoverzekering is je auto vaak verzekert voor schade door rondvliegende takken, dakpannen en omvallende bomen. Hiervoor heb je wel een allrisk verzekering of een beperkt cascoverzekering nodig; is je auto alleen WA verzekerd, dan is schade door storm helaas niet gedekt.

    Hoe zit het met mijn eigen risico bij stormschade?

    Bij stormschade aan je woonhuis of inboedel geldt meestal een (hoger) eigen risico dan bij andere schades. Het eigen risico verschilt per verzekeraar en verzekering maar ligt meestal tussen de €225,- en €500,-. Heb je een autoverzekering met een eigen risico, dan zal dit eigen risico ook van toepassing zijn als je stormschade aan je auto hebt. Een stormschade is (bij de meeste verzekeringen) niet van invloed op de korting wegens schadevrij rijden.

  • 24 december 2017

    Vuurwerk afsteken? Denk aan je eigen veiligheid!

    Bij Oud & Nieuw denk je aan lekker eten en drinken met vrienden en familie, aftellen totdat het 24.00u is en dan… met z’n allen naar buiten om het vuurwerk af te steken. Ieder jaar schieten we voor een vermogen de lucht in. Hartstikke mooi natuurlijk, maar hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft en je na een gezellige avond en nacht schadeloos 2018 ingaat?

    Helaas gaat het ieder jaar weer mis. Naast schade aan huizen en auto’s melden ook ieder jaar opnieuw heel wat vuurwerkslachtoffers zich op de Spoedeisende hulp. In 2016 waren er 473 mensen die vuurwerkletsel opliepen. Meestal betreft het brandwonden of schade aan het zicht. We geven je tien tips om ervoor te zorgen dat dit jou niet overkomt:

    1. Koop alleen vuurwerk bij een officieel verkooppunt.
    2. Lees de gebruiksaanwijzing goed door.
    3. Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats en buiten het bereik van kinderen.
    4. Gebruik een aansteeklont om het vuurwerk aan te steken en een veiligheidsbril.
    5. Draag geen brandbare kleding, vooral niet met een capuchon.
    6. Zorg dat het vuurwerk stevig staat: een PVC buis die je in de grond slaat, een fles gevuld met zand of een vuurwerkklem.
    7. Neem minstens 8 meter afstand.
    8. Steek maximaal één stuk tegelijk af.
    9. Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan.
    10. Omstander? Draag ook dan het liefst een veiligheidsbril en blijf op afstand.
    Wist je dat je vuurwerk alleen mag afsteken vanaf 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2018 2.00 uur? Alvast een fijne jaarwisseling!

  • 15 november 2017

    Wat betekent de stijging van de WOZ-waarde voor mij?

    Waarschijnlijk heb je het vorige week in het nieuws gezien: de gemiddelde WOZ-waarde van woningen is voor het tweede jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2017 was de WOZ-waarde gemiddeld 216.000 euro. Dit is een stijging van 3,3% ten opzichte van vorig jaar. Wat betekent dit voor jou?
    Gemeenten stellen ieder jaar de WOZ-waarde van huizen vast. De WOZ-waarde, wat staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken, wordt gebaseerd op de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Vooral in de grote steden van ons land, bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht, steeg de WOZ-waarde in het afgelopen jaar aanzienlijk. Maar hoewel de WOZ-waarde sinds vorig jaar weer stijgende is, ligt het landelijk gemiddelde nog steeds 11% lager dan het record in 2010.

    Mijn WOZ-waarde
    Heb je een eigen woning? Dan staat de WOZ-waarde van je woning op de WOZ-beschikking die je ieder jaar van je gemeente ontvangt. Peildatum is altijd 1 januari van het voorgaande jaar. Het bedrag is dus de geschatte verkoopprijs van je woning in het voorgaande jaar. Op basis van de WOZ-waarde van je woning wordt de hoogte van diverse belastingen bepaald. Een voorbeeld is het eigenwoningforfait. Heb je een eigen woning, dan moet je bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag aangeven: het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van je huis en wordt gezien als inkomen dat je krijgt uit je woning. Op de site van de Belastingdienst kun je zien hoe je de eigenwoningforfait van jouw woning kunt berekenen.

    Effect op hoogte belastingen en heffingen
    De hoogte van de WOZ heeft effect op het eigenwoningforfait, maar ook op andere belastingen en heffingen. Denk aan onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en erf- en schenkbelasting. Ieder jaar betaal je als woningbezitter gemeentelijke belastingen, een deel van deze belastingen wordt gebaseerd op de hoogte van de WOZ-waarde van je woning. Een verhoogde WOZ-waarde betekent in veel gevallen ook een verhoging van deze rekeningen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Gemeenten zijn over het algemeen vrij in het vaststellen van de tarieven. De hoogte van de belastingen en heffingen verschilt dan ook per gemeente.

    Niet eens met de WOZ-waarde van je huis?
    Als je het niet eens bent met de beslissing van de gemeente over de WOZ-waarde van je huis, dan kun je bezwaar maken bij je eigen gemeente. Bij een te hoge WOZ-waarde betaal je over het algemeen ook te hoge belastingen. Een te lage WOZ-waarde is echter ook niet altijd in je voordeel. Bijvoorbeeld wanneer je je woning wilt verkopen of wanneer je een tweede hypotheek wilt afsluiten. De gemeente bepaalt of zij jou gelijk geven en de WOZ-waarde aanpassen.

  • 11 oktober 2017

    Financiële checklist verhuizing

    Ben jij goed voorbereid?
    Bij een verhuizing komt heel wat kijken. Niet alleen het inpakken van de spullen is een hele klus, ook financieel moet er van alles geregeld worden. Ben jij goed voorbereid? Hieronder vind je een financiële checklist zodat je niets vergeet.

    Check 1: Heb je een huurhuis?
    Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk minimaal een maand opzegtermijn hebt. Lees je contract goed door en zeg de huur op tijd op zodat je niet onnodig dubbele woonlasten hoeft te betalen.

    Check 2: Heb je recht op huurtoeslag?
    Wellicht kom je (opnieuw) in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de nieuwe huurprijs, je inkomen, je leeftijd en je woonsituatie. Ontvang je al huurtoeslag? Geef dan binnen vier weken aan de Belastingdienst door dat je huur verandert. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

    Check 3: Koop je een woning?
    Dan heeft dit gevolgen voor je inkomstenbelasting. Je moet een bedrag bij je inkomen tellen: het eigenwoningforfait. Daar staat tegenover dat je de rente en bepaalde kosten mag aftrekken. Wat dit precies betekent lees je op de website van de Belastingdienst.

    Check 4: Moet jij verhuizen voor je nieuwe baas? 
    Dan is het mogelijk dat je hiervoor een verhuisvergoeding krijgt. Bespreek dit met je baas.

    Check 5: Hulp nodig bij de verhuizing? 
    Vraag dan minimaal twee maanden van te voren offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven. Kies de offerte uit die bij jou past. Houd hierbij niet alleen rekening met de prijs, maar lees ook de voorwaarden goed door. Woon jij bijvoorbeeld drie hoog? Dan wil je wel dat de verhuizers het ook de trap aftillen. Kijk daarom goed wat er bij de prijs inbegrepen is.

    Check 6: Doorloop je verzekeringen
    De inboedelverzekering, opstalverzekering, glasverzekering en noem het maar op: alle verzekeringen die op je huidige adres staan kun je stopzetten of meeverhuizen. De verzekeringen moeten dan wel opnieuw doorlopen worden en indien nodig aangepast. En check ook hoe je verzekerd bent voor je spullen tijdens de verhuizing. Wat als er iets kapot gaat? Hier vind je meer informatie over mogelijke verzekeringen.

    Check 7: Geef je adreswijziging door aan de gemeente
    Dit kan vanaf drie weken voor de verhuizing. De gemeente geeft je adreswijziging weer door aan de Belastingdienst, dus dit hoef je niet zelf te doen. Vergeet ook je adreswijziging niet door te geven aan andere instanties, zoals de dokter, tandarts, energiemaatschappij, internetprovider en DUO (als je student bent).

    Check 8: Zeg je abonnementen op of pas ze aan
    Sport jij bij de plaatselijke sportschool en ga je verhuizen naar een andere gemeente? Zeg dan op tijd je abonnement op. Heb je een abonnement op een krant? Wijzig dan het adres. Zo voorkom je dat je onnodig voor extra kosten komt te staan.

    Heb je alle 8 de checks doorlopen? Dan heb jij alles financieel gezien op orde voor de verhuizing. Ben je benieuwd wat je allemaal financieel moet regelen als je een huis gaat kopen? Neem dan contact op met ons.

  • 11 september 2017

    Nieuw doelwit inbrekers: de schuur en berging

    Hoe goed is jouw schuur beveiligd? Maak je gebruik van goede sloten en anti-inbraakstrips of vind je dit niet nodig? Misschien doe jij de schuur negen van de tien keer zelfs helemaal niet op slot. Zonde, want de kans dat inbrekers toeslaan in de schuur is groot en dat terwijl de waarde van de spullen die de gemiddelde Nederlander in de bergruimte heeft liggen rond de €3000,- euro ligt.

    Vanaf 1 november worden de Nationale Inbraakpreventieweken gehouden. Doel is om Nederlanders bewust te maken van de maatregelen die zij zelf kunnen nemen op het gebied van inbraakpreventie in en rond hun huis. Het is de zesde keer dat de Nationale Inbraakpreventieweken plaatsvinden en met succes. Huizen worden in Nederland namelijk steeds beter beveiligd met als gevolg dat het aantal woninginbraken afneemt. Maar dit jaar is er extra aandacht voor een “ondergeschoven kindje”: de schuur en bergruimte.

    Bewustwording
    Na onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken blijkt dat vier op de tien Nederlanders toegeeft dat hun schuur of berging slecht beveiligd is. Zij geven de beveiliging van hun woning een 7,2 terwijl de beveiliging van de opslagruimte slechts een 5,8 scoort. Ook inbrekers zijn zich hiervan bewust. Reden genoeg voor de stichting om mensen dit jaar extra alert te maken op het aantal inbraken in schuren en de risico’s die mensen lopen. Want ook in de schuur staan over het algemeen veel waardevolle spullen, zoals elektrische fietsen en gereedschapskisten. Zit de schuur niet op slot? Dan is de kans aanwezig dat de verzekeraar de schade niet dekt.

    Vijf tips om een inbraak te voorkomen
    Wat kun jij zelf doen om ervoor te zorgen dat inbrekers jouw schuur of berging overslaan? We geven vijf tips:

    1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
    2. Maak gebruik van dievenklauwen en anti-inbraakstrips.
    3. Plak eventuele ramen af met folie zodat niemand kan zien wat er in de schuur staat.
    4. Zorg dat de ramen goed beveiligd zijn, bijvoorbeeld door middel van een smeedijzeren bescherming.
    5. Plaats buitenverlichting met een sensor die aanslaat zodra er iemand langsloopt.
    Ben jij benieuwd hoe goed jouw schuur of berging beveiligd is? Doe dan de inbraakpreventietest en kijk wat jij allemaal nog kunt doen om een inbraak bij jou thuis te voorkomen.

  • 26 juli 2017

    Natte voeten in je eigen huis

    Een flinke regenbui is niet ongewoon in Nederland. Sterker nog: door de klimaatveranderingen zullen de buien alleen maar heftiger worden. Ook de overlast die daarmee gepaard gaat zal ernstiger worden. Waterschade in huis of aan je auto kan grote impact hebben. Wanneer spreken we van waterschade en hoe ben je hier tegen verzekerd?

    Wat is waterschade?
    Alle schade aan je huis of auto door water veroorzaakt noemen we waterschade. Denk hierbij aan schade zoals:

    • Lekkage na een harde regenbui
    • Een overstroomde riolering
    • Een ondergelopen kelder

    Hoe is waterschade verzekerd?

    Je woning
    Met een inboedelverzekering en/of opstalverzekering ben je verzekerd tegen waterschade. Als je een koopwoning hebt kun je dit gezamenlijk afsluiten als ‘woonhuisverzekering’. Heb je een huurwoning? Dan voldoet de inboedelverzekering.

    Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk je polisvoorwaarden om zeker te weten waar je in het geval van stormschade recht op hebt.

    Je auto
    Het hangt van je autoverzekering af of je tegen waterschade bent verzekerd. Heb je alleen een WA autoverzekering? Dan ben je waarschijnlijk niet verzekerd tegen waterschade. Bij andere verzekeringen hangt het van je polisvoorwaarden af en de afspraken die gemaakt zijn.


    Je bent soms niet verzekerd
    Waterschade is alleen gedekt bij onverwachtse schade (onvoorzien-vereiste). Waterschade door slecht onderhoud (een verstopte afvoer langs je huis) of eigen handelen (bijvoorbeeld je raam open laten staan tijdens een harde regenbui) worden niet vergoed.

    Daarnaast bepaalt de plek waar het water vandaan komt of je verzekerd bent of niet. Als water via het dak of de dakgoot naar binnen is gelekt, keren veel verzekeraars wel uit. Is het vanaf de straat naar binnengestroomd dan zijn de polisvoorwaarden weer strenger. In dat geval kan je de Wet tegemoetkoming schaden bij rampen en zware ongevallen aanschrijven. Maar je hebt hierbij geen garantie dat alle schade wordt vergoed.

  • 16 juni 2017

    De gevolgen van brandschade

    Brandschade is alle schade als gevolg van vuur. Dus ook – volgens vrijwel alle verzekeraars – roet-, rook- en blusschade. De gevolgen van brandschade kunnen enorm zijn. Maar liefst de helft van door brand getroffen Nederlandse bedrijven gaat binnen twee jaar failliet. Die gevolgen betreffen onder andere schade aan het pand, schade aan voorraad en inventaris, schade aan het wagenpark en misgelopen inkomsten.

    Schade aan het pand
    Brand kan grote schade aan het eigen gebouw toebrengen. Net zoals schade door extreme weersomstandigheden (storm, bliksem, hagel en overstromingen) is dit te verzekeren via een opstalverzekering.
    Schade aan voorraad en inventaris
    Brand en bluswerk kunnen veel schade veroorzaken aan voorraad en inventaris. Ook door rook/roet- of geurschade kunnen inventaris en goederen geheel of gedeeltelijk verloren gaan. Een goederen- en inventarisverzekering vergoedt deze schade.
    Schade aan het wagenpark
    Brandschade aan de (bedrijfs)auto’s is via een WA beperkt-cascoverzekering of door een WA Casco (allrisks-verzekering) te dekken. Dit is ongeacht de oorzaak, zoals kortsluiting of (overslaande) brand. En wat als meerdere bedrijfswagens of zelfs het hele wagenpark verloren gaat? Ook dan is het erg belangrijk dat je goed verzekerd bent!
    Misgelopen inkomsten
    Brand kan de onderneming stilleggen. Het kan immers langere tijd duren voordat je weer operationeel bent of eventuele voorraden zijn aangevuld. Een bedrijfsschadeverzekering verzekert de brutowinst (vaste lasten + nettowinst) gedurende bijvoorbeeld 52 weken. Of de schade in en rond je bedrijf ook daadwerkelijk wordt vergoed, bepaalt de verzekeraar. Dit hangt onder andere af van de polisvoorwaarden.

  • 16 mei 2017

    Oppotpremie?

    Vele kleine pensioenpotjes maken één grote. Vanaf 1 januari 2018 gaat er een nieuwe wet van kracht met betrekking tot kleine pensioenen. Dankzij deze wet kunnen werknemers verschillende pensioenpotjes bij elkaar voegen. Politiek, werkgevers, werknemers, pensioenfondsen en verzekeraars bereikten hierover een akkoord.

    Steeds meer mensen hebben kortlopende dienstverbanden en wisselen (regelmatig) van baan. Dit geldt met name in de horeca, schoonmaak- en uitzendbranche. Door van baan te wisselen bouwen werknemers bij verschillende pensioenfondsen en verzekeraars hun oudedagvoorziening op. Maar willen ze die kleine pensioenpotjes overhevelen naar één grote, dan is er vanwege de hoge administratiekosten een afkoopsom te betalen.

    Dat gaat straks veranderen. Alle pensioenuitvoerders mogen vanaf volgend jaar zonder tussenkomst van de werknemer kleine pensioenpotjes overdragen naar de nieuwe uitvoerder, waar de deelnemer actief opbouwt. Omdat de afkoopsom vervalt, heeft de werknemer na zijn pensionering meer te besteden. Tot 1 januari 2018 dus nog even verspreid oppotten!

  • 12 april 2017

    Gemeenschap na het huwelijk?

    De beperkte gemeenschap van goederen wordt het nieuwe basisstelsel van het huwelijksvermogensrecht.  Dit is een gevolg van de nieuwe Wet Beperking gemeenschap van goederen. Vermogen en schulden van vóór het huwelijk (het voorhuwelijks vermogen) blijven na scheiding bij de oorspronkelijke eigenaar. Ook erfenissen en giften worden niet langer automatisch verdeeld. En wie een eigen onderneming heeft? Die moet nog even goed opletten.

    Het voorhuwelijkse (ondernemings)vermogen blijft dan wel privé, maar wat er ná de bruiloft wordt verdiend, is een ander verhaal. Gerealiseerde maar nog niet uitgekeerde winsten en verliezen van de onderneming, vallen dan namelijk in de gemeenschap van goederen. Ook al trouw je binnenkort dus niet meer automatisch in totale gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden blijven belangrijk.

    Leg voor het huwelijk goed vast wie welk vermogen en welke schulden heeft.
    Houd tijdens het huwelijk de administratie goed bij. Kun je niet het recht op een vermogen of schuld bewijzen, dan valt het in de gemeenschap van goederen.
    De Wet Beperking gemeenschap van goederen heeft nog geen precieze ingangsdatum. Ook is de wet niet met terugwerkende kracht actief. En voor wie nu al getrouwd is, verandert er niets. Misschien toch even kijken naar de huwelijkse voorwaarden?

  • 15 maart 2017

    Nederland oververzekerd? Check je dekking, maar sluit niet blindelings over

    Regelmatig verschijnen er onderzoeken in het nieuws waaruit zou blijken dat half Nederland zwaar oververzekerd is. Zo ook de afgelopen weken waarin online verzekeraar AllSecur en online prijsvergelijker Pricewise om aandacht vochten voor hetzelfde ‘ nieuws.’ Meer dan 60% van de automobilisten heeft een allrisk of beperkt-casco dekking, die niet meer zou passen bij de leeftijd van hun auto. Wat moet je met dat nieuws als autorijder? Ons advies is: check je dekking, maar sluit niet blindelings over!

    In Nederland ben je verplicht je auto minimaal WA te verzekeren voor schade die jij bij anderen veroorzaakt. Is je auto net nieuw? Dan kiezen de meeste mensen voor een allrisk autoverzekering. Voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud geldt dat vaak beperkte cascodekking wordt aangeraden. Betekent dit dat je op de zesde verjaardag van je auto direct moet overstappen? Nee, zeker niet. Sluit nooit blindelings je autoverzekering over, want er zijn allerlei factoren die invloed hebben op de dekking die bij jouw situatie past.

    Dekking onder de loep

    Er zijn enkele bekende vuistregels: is je auto bijvoorbeeld ouder dan 6 jaar, dan is het aan te raden je dekking eens onder de loep te nemen. Dit betekent niet dat je de dekking automatisch moet downgraden. Er is tegenwoordig zoveel maatwerk mogelijk.

    De premies komen niet meer uit een boekje, maar worden berekend op basis van heel wat variabelen, waardoor de premieverschillen tussen all-risk en WA soms kleiner zijn dan je zou verwachten. Als je een oude brik hebt kan de extra premie voor all-risk zo weinig zijn dat het toch interessant is om daarmee alleen al ruitschade af te dekken.

    Check de dagwaarde

    Ook andere factoren spelen een belangrijke rol, zoals: hoe afhankelijk ben je van je auto? Heb je voldoende financiële middelen om je auto te vervangen wanneer de verzekering niet voldoende dekt? Ben je nog een lening voor de auto aan het afbetalen? Hoe hoog is de dagwaarde ondanks de leeftijd werkelijk?Denk goed over deze zaken na, voordat je besluit je autoverzekering aan te passen.

    Een autoverzekering is een product op maat. Daarom is het verstandig regelmatig te checken of je dekking nog passend is bij jouw persoonlijke situatie. Zo betaal je nooit teveel voor je autoverzekering en kom je bovendien niet voor vervelende verrassingen te staan.

  • 15 februari 2017

    Trouwen op huwelijkse voorwaarden?

    Je kunt trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Welke optie kies jij?

    Gemeenschap van goederen
    Als je in Nederland trouwt, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen én schulden van jullie beiden zijn na het huwelijk en dus na een eventuele scheiding evenredig worden verdeeld. Er zijn enkele uitzonderingen op het gemeenschappelijk bezit. Er bestaat namelijk een privé vermogen. Een privé vermogen valt niet binnen de gemeenschap en kan bestaan uit: - Uitkeringen ten gevolge van letselschade (smartengeld) - Eventuele schenkingen onder uitsluiting van de andere partner* - Eventuele erfenissen onder uitsluiting van de andere partner* * onder uitsluiting van de andere partner betekent dat de schenker of de erflater een uitsluitingsclausule heeft opgenomen: de schenking of het nalatenschap/de erfenis valt dan niet binnen de gemeenschap en is persoonlijk bezit.

    Huwelijkse voorwaarden
    Jullie kunnen er ook voor kiezen om te trouwen op huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden in geval van een geregistreerd partnerschap. Dit kan in bepaalde situaties verstandig zijn, bijvoorbeeld wanneer één van jullie beiden een eigen zaak bezit, schulden heeft, kinderen uit een vorige relatie heeft of wanneer de één meer verdient dan de ander. In de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsvoorwaarden laat je bij een notaris vastleggen dat de bezittingen en schulden individueel zijn en blijven na het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Er zijn echter wel verschillende soorten huwelijkse voorwaarden. De meest voorkomende vormen zijn beperkte gemeenschap (er is sprake van een gemeenschappelijk deel en een privé deel) en koude uitsluiting (er is geen gemeenschap van goederen). De notaris schrijft de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden in in het huwelijksgoederenregister. De kosten voor het vastleggen van de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsvoorwaarden verschillen per notaris.
     

  • 11 januari 2017

    2017. Een financieel goed begin?

    Goed nieuws voor mensen met (jonge) kinderen. Het kindgebonden budget voor het eerste en tweede kind is per 1 januari 2017 gestegen. Net zoals de toeslag voor de kinderopvang. Zijn je kinderen al wat ouder en volgen ze een MBO-opleiding? Dan krijgen ze dit jaar een studenten-OV, wat reiskosten bespaart.

    Ben je tweeverdiener en wil je een huis kopen? Je kan in 2017 meer lenen. Ook kan je belastingvrij een groter (eenmalig) bedrag als schenking krijgen, mits besteed aan de aankoop van het nieuwe huis. Verder gaat de Nationale Hypotheek Garantie omhoog. Het plafond van je hypotheek daalt wel naar 101% van de woningwaarde. Is je huis gefinancierd met een spaar- of beleggingshypotheek? Dan kan je deze bij de koop van een nieuwe woning zonder belastingheffing afkopen. Huur je een woning en krijg je huurtoeslag? Ook dan ga je er dit jaar op vooruit.

    Zo verandert er nog veel meer in 2017. Wat dit voor jou specifiek kan betekenen, ontdek je in 7 stappen op https://www.adfiz.nl/finfin/wat-betekent-dit-voor-mij. Bespreek het persoonlijke overzicht met je adviseur. Het is een goed begin van het nieuwe jaar!

  • 16 december 2016

    Hoe stabiel is jouw relatie?

    Hoe stabiel is jouw relatie? Vraag het aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en je schrikt. De kans op een echtscheiding is namelijk zo’n 40 procent: het totale echtscheidingspercentage. Het betekent dus wel dat 60 procent van de huwelijken stand houdt. En dat klinkt dan weer geruststellend.

    Maar hierbij is een kanttekening te maken. Niet alle bestaande of verbroken relaties zijn immers beklonken met een bruiloft. Meerdere samenlevingsvormen zijn mogelijk. Bovendien: mannen en vrouwen trouwen tegenwoordig pas als ze al wat ouder zijn. En dan nog kan het kennelijk flink misgaan.

    Feit is: relaties worden vaker en eerder dan vroeger verbroken. Van de vrouwen die zijn geboren tussen 1965 en 1970 heeft bijna een derde rond 50-jarige leeftijd een beëindigde relatie. Hun partner, met wie ze gehuwd of ongehuwd samenwoonden, dus ook. Van de vrouwen die zijn geboren tussen 1970 en 1975 is net iets minder dan een derde al op 35-jarige leeftijd ten minste eenmaal van haar partner gescheiden.

    Wie een samenlevingsvorm aangaat, doet er goed aan om met deze  weinig romantische, maar onweerlegbare feiten rekening te houden. En wie een samenlevingsvorm verbreekt, staat er statistisch in elk geval niet alleen voor. Zeker niet met een financieel adviseur aan je zijde. Kijk ook eens bij https://www.adfiz.nl/finfin/scheiden

  • 16 november 2016

    Ober, wat schenkt u?

    In 2017 komen er meer mogelijkheden tot fiscaal vriendelijk schenken. Zo kan je eenmalig voor de aankoop of verbouwing van een woning tot 100.000 euro schenken. Nu is dit nog  53.016 euro. Dit geldt ook in geval van hulp bij de aflossing van een hypotheek of restschuld.

    Ja, maar dat was toch al zo? Inderdaad, dat was ook zo in 2013 en 2014. En de woningverkopen gingen daardoor met ongeveer 10% omhoog. De maatregel kan dus nogal wat gevolgen hebben, zeker omdat de huizenmarkt al aantrekt.

    De fiscaalvriendelijke schenking tot 100.000 euro is in 2017 niet alleen van toepassing op ouder en kind. Iedereen tussen de 18 en 40 jaar komt ervoor in aanmerking. Mits niet eerder gebruik is gemaakt van de eenmalige vrijstelling. En de schenking dus ten goede komt aan de eigen woning.

    En wat scheelt het?

    Nogal veel. Zou je nu een schenking doen van 100.000 euro of de schenking volgend jaar niet ten bate laten komen van een koophuis, dan betaal zo’n 5.000 euro tot 30.000 euro schenkbelasting. Het percentage en daarmee het bedrag is afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger.

    Maar wat als je al gebruik hebt gemaakt van de eenmalige schenking, maar nog niet tot het maximale bedrag? Eenmalig is in principe eenmalig. En toch zijn er verschillende voorwaarden en uitzonderingen. Juist omdat het bij schenkingen om forse belastingpercentages gaat, is het raadzaam contact op te nemen met je financieel adviseur!

    Toch alvast oriënteren op eigen huis en schenkingen? Kijk op https://www.adfiz.nl/finfin/eigen-huis-kopen/financiering-huis

  • 18 oktober 2016

    Brandpreventieweken

    Op initiatief van de Brandweer en de Nederlandse brandwonden stichting zijn de brandpreventieweken opgestart. De gehele maand oktober staat in het teken van brand. Om die reden delen we graag een aantal tips om brand te voorkomen en wat je moet doen om brandschade te beperken.

    Sluit binnendeuren en zorg dat je rookmelders altijd kunt horen

    Rook is de grootste bedreiging bij een woningbrand. Door het inademen van rook krijg je lichaam geen zuurstof, met vaak ernstig of fataal letsel tot gevolg. Rookmelders redden levens. Want deze apparaten melden je met een luid alarm dat er rook is. Sluit ’s avonds voor je slapen gaat de binnendeuren. Zo blijft de giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte.

    Zet apparaten uit die je niet gebruikt

    Apparaten die je niet gebruikt kan je beste uitzetten en de stekker uit het stopcontact halen. Dit voorkomt het doorbranden van je apparaten en verkleint de kans op brandschade.

    Op de site van de brandpreventieweken zijn meer waardevolle tips en adviezen te vinden in het kader van brandpreventie. Ook op onze site is meer informatie te vinden over brandschade en brandverzekeringen, klik hier.

  • 28 september 2016

    Het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

    Iedere zorgverzekering bevat een eigen risico en een eigen bijdrage, allebei bepaald door de Nederlandse overheid. Wat is het verschil tussen die twee?

    Het eigen risico
    Het eigen risico is het bedrag binnen je zorgverzekering dat je zelf moet betalen (opmaken) voordat de zorgverzekering gaat betalen. Het is wettelijk bepaald dat het eigen risico in 2016 minimaal 385 euro is. In 2017 zal dit hetzelfde bedrag zijn. Je kunt het eigen risico zelf verhogen tot maximaal 885 euro.

    Dit betekent dat je de eerste 385 euro (als je het verplichte eigen risico aanhoudt) aan kosten voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname altijd zelf moet betalen. Alles boven dit bedrag op de eerste nota én alle daaropvolgende zorgkosten in dat jaar worden dan door je zorgverzekeraar betaald (mits ze worden vergoed - check hiervoor je polis).

    Maak je het hele jaar door allerlei kleine zorgkosten, dan worden die steeds afgetrokken van je eigen risico (die moet je dus steeds zelf betalen) tot je aan je eigenrisicobedrag zit. Dan pas worden de zorgkosten vergoed.

    De eigen bijdrage
    De eigen bijdrage staat in principe los van het eigen risico. Het is een deel van de medische kosten uit de basisverzekering dat je toch zelf moet betalen. Dit bedrag is door de overheid bepaald en is voor iedereen hetzelfde.

    Een eigen bijdrage wordt onder andere gevraagd bij:

    hulpmiddelen
    bepaalde geneesmiddelen
    kraamzorg
    bepaalde tandheelkundige zorg
    Combinatie
    De eigen bijdrage heeft wel weer gevolgen voor je eigen risico. Stel dat je voor 50 euro medicijnen hebt gekocht en op die medicijnen zit een eigen bijdrage van 25 euro, dan moet je dat bedrag zelf betalen. Maar ook die resterende 25 euro moet je zelf betalen, zolang je je eigen risico nog niet hebt opgemaakt.

     

    IEXgeld

    Dit artikel is geschreven door IEXgeld. IEXGeld vindt het belangrijk dat je nadenkt over geldzaken. En dat dat helemaal niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn. Financiële instellingen lijken het soms met opzet saai en ingewikkeld te willen maken - hoe complexer het lijkt, hoe meer het lijkt alsof je die instellingen heel erg nodig hebt.

  • 27 juli 2016

    Zomervakantie zonder autopech

    Alarmcentrales zagen het aantal pechgevallen in het voorjaar met 13% stijgen. Met de zomervakantie voor de boeg geven we graag een aantal tips om de autorit naar je vakantiebestemming zonder pech onderweg door te komen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

    Voor vertrek: maak je auto zomerproof
    Laat je auto voor vertrek bij de garage controleren. Zo ben je ervan verzekerd dat je auto vakantieproof is. Denk bijvoorbeeld aan:
    - Het controleren van de bandenspanning, hiermee voorkom je niet alleen slijtage aan je banden, maar bespaar je direct op brandstofkosten.
    - Het op peil brengen van de olie, te weinig is schadelijk voor je motor en al helemaal als je lang onderweg bent.
    - Voldoende koelvloeistof. Zeker als je door bergen en heuvels gaat rijden in warme landen is dit wenselijk, je motor raakt sneller oververhit.  

    Lees je in: boetes zijn te voorkomen
    Houd er rekening mee dat in het buitenland andere regels gelden. Het is verstandig om je vooraf te verdiepen in de verkeersregels en voertuigeisen in Europese landen. Waar moet je op letten? En wat is verplicht om in de auto te hebben? Zie hier een overzichtje voor alle landen.

    Op de inpaklijst: reservesleutel
    Wees verstandig en neem ook nog wat extra spullen mee in de auto: zaklamp, gereedschap, lifehammer, zonnebril, deken, eten en drinken kunnen bij pech de uitkomst bieden. Ook handig: zorg dat je partner of medereiziger de reservesleutel van je auto bij zich heeft.

    Check: nog steeds juist verzekerd?
    Vaak bieden dealers bij een auto jonger dan drie jaar een mobiliteitsgarantie aan binnen Europa. Hiermee ben je dus verzekerd bij pech onderweg. Is je auto ouder, maar heb je wel een volledige casco autoverzekering, dan kan het zijn dat hier een buitenlanddekking en dus een dekking voor pechhulp bij zit. Soms geldt die dekking alleen in geval van ongevallen. Ook kan het zijn dat het ontvangen van hulp bij pech onderweg is gedekt via je lidmaatschap bij een pechhulpdienst. Mocht dit allemaal niet het geval zijn, dan kun je je auto ook nog apart verzekeren voor pechhulp, zodat je bij pech hulp onderweg, een vervangende auto of repatriëring van je auto naar Nederland ontvangt. 

  • 22 juni 2016

    5 financiële checks als je een kind krijgt

    Gezinsuitbreiding! Wat moet je voor je verzekeringen regelen?

    check 1 Kraamzorg in je zorgverzekering?

    Net zoals iedereen heb je een verplichte basis zorgverzekering. Dit ‘basispakket' vergoedt de verloskundige zorg, dus de zorg voor jou en je baby. Je krijgt deze verzorging zowel voor, tijdens als na de bevalling. Wat wel en niet onder de verloskundige hulp valt, kan per verzekeraar verschillen. Via een aanvullende verzekering krijg je kraamhulp vergoed en misschien zelfs extra kosten, zoals zwangerschapsgym.

    check 2 Uitkering tijdens zwangerschapsverlof geregeld?

    Werk je voor een baas, dan ben je wettelijk verzekerd voor het doorbetaald krijgen van je loon tijdens je zwangerschapsverlof. Als je voor jezelf werkt, heb je ook recht op een zwangerschapsuitkering. Je krijgt maximaal het wettelijk minimumloon. Wil je liever een hogere zwangerschapsuitkering, dan kun je hiervoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

    check 3 Pensioenopbouw geregeld bij minder werken?

    Als je minder gaat werken na de komst van je kind, ga je ook minder verdienen. Dat heeft gevolgen voor je pensioen. Je kunt ervoor kiezen om dit gat van je pensioen op te vullen via een lijfrenteverzekering.

    check 4 Gezinsuitbreiding doorgegeven aan verzekeraars?

    Als je een kind krijgt, geef dit dan door aan je zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, gezinsrechtsbijstandverzekering, levensverzekering en uitvaartverzekering. Doe dit het liefst zo snel mogelijk. De verzekeraars passen je polis aan en in sommige gevallen ook je premie. Er zijn ook verzekeringen waarbij je kind tot zijn of haar achttiende levensjaar gratis is meeverzekerd.

    check 5 Zekerheid geregeld voor je kind wanneer je komt te overlijden?

    Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor je nabestaanden. Deze verzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit wanneer de verzekerde voor een bepaalde datum overlijdt. Met dit geld kan de achtergebleven partner bijvoorbeeld de hypotheek betalen of stoppen met werken om de kinderen op te voeden. Speciaal voor je kind kun je ook een (tijdelijk) wezenpensioen regelen. Kom je te overlijden, dan ontvangt je kind tot zijn of haar 18e jaar een uitkering. Kinderen die studeren hebben zelfs recht op een uitkering tot hun 27ste jaar.

  • 20 mei 2016

    Wat te doen bij autoschade?

    Van lakschade tot vandalisme en total loss: autoschade kent vele vormen. Soms is er zelfs sprake van persoonlijk letsel. Ongeacht het soort schade, met of zonder tegenpartij: financieel zijn er altijd gevolgen. Hoe ben je voorbereid en wat kan je doen?

    Maak foto's van de schade

    In vrijwel alle gevallen geven foto’s goed bewijs van geleden schade. Of het nu gaat om bijvoorbeeld hagelschade of vandalisme: maak zoveel mogelijk foto’s en breng de schade in beeld. Noteer ook datum en tijdstip. Zo kan de verzekeraar controleren of er op het schademoment bijvoorbeeld een storm of hagelbui was.

    Raadpleeg de polis of uw adviseur

    Of de geleden schade wel of niet verzekerd is, hangt af van de verzekeraar en het soort verzekering. Raadpleeg daarvoor de polisvoorwaarden en/of neem contact op met je adviseur.

    Controleer het schadebedrag

    De verzekeraar beoordeelt de schade. Vaak gebeurt dit aan de hand van een begroting door een garagebedrijf. Eventueel komt een schade-expert op bezoek, afhankelijk van de aard en de grootte van de schade. Deze stelt dan het schadebedrag vast. Ben je het niet eens met het schadebedrag, dan kan je een contra-expert inschakelen. Hij of zij stelt een rapport op en bespreekt dit met de expert van het eerste rapport. Eventueel komt er een derde expert bij, wiens uitspraak bindend is.

    Ongeval met gewonden? Bel 112

    Ben je betrokken bij een auto-ongeluk en zijn er gewonden, bel dan onmiddellijk alarmnummer 112. De alarmdiensten zijn zo snel mogelijk ter plekke.

    Ongeval met tegenpartij? Noteer of meld de schade direct

    Is er een ongeval met een tegenpartij, vul het schadeformulier dan ter plaatse in. Maak liefst ook foto’s en kijk of er getuigen zijn: inzittenden of omstanders. Bij enkel materiële schade komt er meestal geen politie. Wil de tegenpartij niet meewerken, noteer dan zijn kenteken. Stuur het schadeformulier zo snel mogelijk in. Of gebruik de schade-app: mobielschademelden.nl, zie ook: www.mobielschademelden.nl.