(0485) 45 18 77   contact@hetadvies.nl
 • Onafhankelijk en eerlijk advies voor particulier en ondernemer
 • Geen provisie of fee maar een vast bedrag per maand
 • 24 uur per dag inzicht in uw financiële situatie

Bart Hermanussen - hetadvies.nl

hetadvies.nl

Nieuws

 • Wat is stormschade en hoe ben je daartegen verzekerd?

  Op een stormachtige middag een lange strandwandeling maken en die afsluiten met een kop dampende chocolademelk bij de open haard is de leuke kant van storm. Helaas veroorzaakt storm en harde wind ook veel narigheid. Een boom die omwaait op jouw huis, schuur of auto. Een flinke lekkage of dakpannen die van je huis gewaaid zijn. Wanneer spreken we van stormschade en hoe ben je hier tegen verzekerd?

  Wat is stormschade?

  Je kan pas spreken van stormschade als het schade is die direct veroorzaakt wordt door storm. Officieel kunnen we pas spreken van storm bij windkracht 9, maar de verzekeraar verzekert jouw opgelopen schade al bij wind vanaf windkracht 7. Schade die je hierdoor kan oplopen zijn:
  Dakpannen die van je huis zijn gewaaid
  Een boom die omgewaaid is op jouw huis
  De schutting in de tuin die door de storm is omgewaaid
  Je auto die geplet is onder een boom
  Of jouw schade ook daadwerkelijk stormschade mag heten wordt bepaald door de verzekeraar. Deze gebruikt hiervoor de bevindingen en windmetingen van het KNMI.

  Hoe is stormschade verzekerd?

  Je woning
  Als je een koopwoning hebt, zul je hiervoor een inboedel- en opstalverzekering af moeten sluiten; deze verzekeringen bieden meestal ook dekking voor schade door storm. Heb je een huurwoning? Dan heb je vaak voldoende aan alleen een inboedelverzekering, maar let er hierbij wel op dat eventueel eigenaarsbelang (zoals een schutting in de tuin) is meeverzekerd; dit is vaak niet standaard geregeld en zul je dus zelf aan moeten geven.
  Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk je polisvoorwaarden om zeker te weten waar je in het geval van stormschade recht op hebt. Voor stormschade is vaak een eigen risico van toepassing; neem contact op met je adviseur om navraag te doen of dit bij jou ook van toepassing is.

  Je auto
  Met een autoverzekering is je auto vaak verzekert voor schade door rondvliegende takken, dakpannen en omvallende bomen. Hiervoor heb je wel een allrisk verzekering of een beperkt cascoverzekering nodig; is je auto alleen WA verzekerd, dan is schade door storm helaas niet gedekt.

  Hoe zit het met mijn eigen risico bij stormschade?

  Bij stormschade aan je woonhuis of inboedel geldt meestal een (hoger) eigen risico dan bij andere schades. Het eigen risico verschilt per verzekeraar en verzekering maar ligt meestal tussen de €225,- en €500,-. Heb je een autoverzekering met een eigen risico, dan zal dit eigen risico ook van toepassing zijn als je stormschade aan je auto hebt. Een stormschade is (bij de meeste verzekeringen) niet van invloed op de korting wegens schadevrij rijden.

 • Vuurwerk afsteken? Denk aan je eigen veiligheid!

  Bij Oud & Nieuw denk je aan lekker eten en drinken met vrienden en familie, aftellen totdat het 24.00u is en dan… met z’n allen naar buiten om het vuurwerk af te steken. Ieder jaar schieten we voor een vermogen de lucht in. Hartstikke mooi natuurlijk, maar hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft en je na een gezellige avond en nacht schadeloos 2018 ingaat?

  Helaas gaat het ieder jaar weer mis. Naast schade aan huizen en auto’s melden ook ieder jaar opnieuw heel wat vuurwerkslachtoffers zich op de Spoedeisende hulp. In 2016 waren er 473 mensen die vuurwerkletsel opliepen. Meestal betreft het brandwonden of schade aan het zicht. We geven je tien tips om ervoor te zorgen dat dit jou niet overkomt:

  1. Koop alleen vuurwerk bij een officieel verkooppunt.
  2. Lees de gebruiksaanwijzing goed door.
  3. Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats en buiten het bereik van kinderen.
  4. Gebruik een aansteeklont om het vuurwerk aan te steken en een veiligheidsbril.
  5. Draag geen brandbare kleding, vooral niet met een capuchon.
  6. Zorg dat het vuurwerk stevig staat: een PVC buis die je in de grond slaat, een fles gevuld met zand of een vuurwerkklem.
  7. Neem minstens 8 meter afstand.
  8. Steek maximaal één stuk tegelijk af.
  9. Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan.
  10. Omstander? Draag ook dan het liefst een veiligheidsbril en blijf op afstand.
  Wist je dat je vuurwerk alleen mag afsteken vanaf 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2018 2.00 uur? Alvast een fijne jaarwisseling!

 • Wat betekent de stijging van de WOZ-waarde voor mij?

  Waarschijnlijk heb je het vorige week in het nieuws gezien: de gemiddelde WOZ-waarde van woningen is voor het tweede jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2017 was de WOZ-waarde gemiddeld 216.000 euro. Dit is een stijging van 3,3% ten opzichte van vorig jaar. Wat betekent dit voor jou?
  Gemeenten stellen ieder jaar de WOZ-waarde van huizen vast. De WOZ-waarde, wat staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken, wordt gebaseerd op de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Vooral in de grote steden van ons land, bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht, steeg de WOZ-waarde in het afgelopen jaar aanzienlijk. Maar hoewel de WOZ-waarde sinds vorig jaar weer stijgende is, ligt het landelijk gemiddelde nog steeds 11% lager dan het record in 2010.

  Mijn WOZ-waarde
  Heb je een eigen woning? Dan staat de WOZ-waarde van je woning op de WOZ-beschikking die je ieder jaar van je gemeente ontvangt. Peildatum is altijd 1 januari van het voorgaande jaar. Het bedrag is dus de geschatte verkoopprijs van je woning in het voorgaande jaar. Op basis van de WOZ-waarde van je woning wordt de hoogte van diverse belastingen bepaald. Een voorbeeld is het eigenwoningforfait. Heb je een eigen woning, dan moet je bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag aangeven: het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van je huis en wordt gezien als inkomen dat je krijgt uit je woning. Op de site van de Belastingdienst kun je zien hoe je de eigenwoningforfait van jouw woning kunt berekenen.

  Effect op hoogte belastingen en heffingen
  De hoogte van de WOZ heeft effect op het eigenwoningforfait, maar ook op andere belastingen en heffingen. Denk aan onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en erf- en schenkbelasting. Ieder jaar betaal je als woningbezitter gemeentelijke belastingen, een deel van deze belastingen wordt gebaseerd op de hoogte van de WOZ-waarde van je woning. Een verhoogde WOZ-waarde betekent in veel gevallen ook een verhoging van deze rekeningen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Gemeenten zijn over het algemeen vrij in het vaststellen van de tarieven. De hoogte van de belastingen en heffingen verschilt dan ook per gemeente.

  Niet eens met de WOZ-waarde van je huis?
  Als je het niet eens bent met de beslissing van de gemeente over de WOZ-waarde van je huis, dan kun je bezwaar maken bij je eigen gemeente. Bij een te hoge WOZ-waarde betaal je over het algemeen ook te hoge belastingen. Een te lage WOZ-waarde is echter ook niet altijd in je voordeel. Bijvoorbeeld wanneer je je woning wilt verkopen of wanneer je een tweede hypotheek wilt afsluiten. De gemeente bepaalt of zij jou gelijk geven en de WOZ-waarde aanpassen.

 • Financiële checklist verhuizing

  Ben jij goed voorbereid?
  Bij een verhuizing komt heel wat kijken. Niet alleen het inpakken van de spullen is een hele klus, ook financieel moet er van alles geregeld worden. Ben jij goed voorbereid? Hieronder vind je een financiële checklist zodat je niets vergeet.

  Check 1: Heb je een huurhuis?
  Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk minimaal een maand opzegtermijn hebt. Lees je contract goed door en zeg de huur op tijd op zodat je niet onnodig dubbele woonlasten hoeft te betalen.

  Check 2: Heb je recht op huurtoeslag?
  Wellicht kom je (opnieuw) in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de nieuwe huurprijs, je inkomen, je leeftijd en je woonsituatie. Ontvang je al huurtoeslag? Geef dan binnen vier weken aan de Belastingdienst door dat je huur verandert. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

  Check 3: Koop je een woning?
  Dan heeft dit gevolgen voor je inkomstenbelasting. Je moet een bedrag bij je inkomen tellen: het eigenwoningforfait. Daar staat tegenover dat je de rente en bepaalde kosten mag aftrekken. Wat dit precies betekent lees je op de website van de Belastingdienst.

  Check 4: Moet jij verhuizen voor je nieuwe baas? 
  Dan is het mogelijk dat je hiervoor een verhuisvergoeding krijgt. Bespreek dit met je baas.

  Check 5: Hulp nodig bij de verhuizing? 
  Vraag dan minimaal twee maanden van te voren offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven. Kies de offerte uit die bij jou past. Houd hierbij niet alleen rekening met de prijs, maar lees ook de voorwaarden goed door. Woon jij bijvoorbeeld drie hoog? Dan wil je wel dat de verhuizers het ook de trap aftillen. Kijk daarom goed wat er bij de prijs inbegrepen is.

  Check 6: Doorloop je verzekeringen
  De inboedelverzekering, opstalverzekering, glasverzekering en noem het maar op: alle verzekeringen die op je huidige adres staan kun je stopzetten of meeverhuizen. De verzekeringen moeten dan wel opnieuw doorlopen worden en indien nodig aangepast. En check ook hoe je verzekerd bent voor je spullen tijdens de verhuizing. Wat als er iets kapot gaat? Hier vind je meer informatie over mogelijke verzekeringen.

  Check 7: Geef je adreswijziging door aan de gemeente
  Dit kan vanaf drie weken voor de verhuizing. De gemeente geeft je adreswijziging weer door aan de Belastingdienst, dus dit hoef je niet zelf te doen. Vergeet ook je adreswijziging niet door te geven aan andere instanties, zoals de dokter, tandarts, energiemaatschappij, internetprovider en DUO (als je student bent).

  Check 8: Zeg je abonnementen op of pas ze aan
  Sport jij bij de plaatselijke sportschool en ga je verhuizen naar een andere gemeente? Zeg dan op tijd je abonnement op. Heb je een abonnement op een krant? Wijzig dan het adres. Zo voorkom je dat je onnodig voor extra kosten komt te staan.

  Heb je alle 8 de checks doorlopen? Dan heb jij alles financieel gezien op orde voor de verhuizing. Ben je benieuwd wat je allemaal financieel moet regelen als je een huis gaat kopen? Neem dan contact op met ons.

 • Nieuw doelwit inbrekers: de schuur en berging

  Hoe goed is jouw schuur beveiligd? Maak je gebruik van goede sloten en anti-inbraakstrips of vind je dit niet nodig? Misschien doe jij de schuur negen van de tien keer zelfs helemaal niet op slot. Zonde, want de kans dat inbrekers toeslaan in de schuur is groot en dat terwijl de waarde van de spullen die de gemiddelde Nederlander in de bergruimte heeft liggen rond de €3000,- euro ligt.

  Vanaf 1 november worden de Nationale Inbraakpreventieweken gehouden. Doel is om Nederlanders bewust te maken van de maatregelen die zij zelf kunnen nemen op het gebied van inbraakpreventie in en rond hun huis. Het is de zesde keer dat de Nationale Inbraakpreventieweken plaatsvinden en met succes. Huizen worden in Nederland namelijk steeds beter beveiligd met als gevolg dat het aantal woninginbraken afneemt. Maar dit jaar is er extra aandacht voor een “ondergeschoven kindje”: de schuur en bergruimte.

  Bewustwording
  Na onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken blijkt dat vier op de tien Nederlanders toegeeft dat hun schuur of berging slecht beveiligd is. Zij geven de beveiliging van hun woning een 7,2 terwijl de beveiliging van de opslagruimte slechts een 5,8 scoort. Ook inbrekers zijn zich hiervan bewust. Reden genoeg voor de stichting om mensen dit jaar extra alert te maken op het aantal inbraken in schuren en de risico’s die mensen lopen. Want ook in de schuur staan over het algemeen veel waardevolle spullen, zoals elektrische fietsen en gereedschapskisten. Zit de schuur niet op slot? Dan is de kans aanwezig dat de verzekeraar de schade niet dekt.

  Vijf tips om een inbraak te voorkomen
  Wat kun jij zelf doen om ervoor te zorgen dat inbrekers jouw schuur of berging overslaan? We geven vijf tips:

  1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
  2. Maak gebruik van dievenklauwen en anti-inbraakstrips.
  3. Plak eventuele ramen af met folie zodat niemand kan zien wat er in de schuur staat.
  4. Zorg dat de ramen goed beveiligd zijn, bijvoorbeeld door middel van een smeedijzeren bescherming.
  5. Plaats buitenverlichting met een sensor die aanslaat zodra er iemand langsloopt.
  Ben jij benieuwd hoe goed jouw schuur of berging beveiligd is? Doe dan de inbraakpreventietest en kijk wat jij allemaal nog kunt doen om een inbraak bij jou thuis te voorkomen.

 • Natte voeten in je eigen huis

  Een flinke regenbui is niet ongewoon in Nederland. Sterker nog: door de klimaatveranderingen zullen de buien alleen maar heftiger worden. Ook de overlast die daarmee gepaard gaat zal ernstiger worden. Waterschade in huis of aan je auto kan grote impact hebben. Wanneer spreken we van waterschade en hoe ben je hier tegen verzekerd?

  Wat is waterschade?
  Alle schade aan je huis of auto door water veroorzaakt noemen we waterschade. Denk hierbij aan schade zoals:

  • Lekkage na een harde regenbui
  • Een overstroomde riolering
  • Een ondergelopen kelder

  Hoe is waterschade verzekerd?

  Je woning
  Met een inboedelverzekering en/of opstalverzekering ben je verzekerd tegen waterschade. Als je een koopwoning hebt kun je dit gezamenlijk afsluiten als ‘woonhuisverzekering’. Heb je een huurwoning? Dan voldoet de inboedelverzekering.

  Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk je polisvoorwaarden om zeker te weten waar je in het geval van stormschade recht op hebt.

  Je auto
  Het hangt van je autoverzekering af of je tegen waterschade bent verzekerd. Heb je alleen een WA autoverzekering? Dan ben je waarschijnlijk niet verzekerd tegen waterschade. Bij andere verzekeringen hangt het van je polisvoorwaarden af en de afspraken die gemaakt zijn.


  Je bent soms niet verzekerd
  Waterschade is alleen gedekt bij onverwachtse schade (onvoorzien-vereiste). Waterschade door slecht onderhoud (een verstopte afvoer langs je huis) of eigen handelen (bijvoorbeeld je raam open laten staan tijdens een harde regenbui) worden niet vergoed.

  Daarnaast bepaalt de plek waar het water vandaan komt of je verzekerd bent of niet. Als water via het dak of de dakgoot naar binnen is gelekt, keren veel verzekeraars wel uit. Is het vanaf de straat naar binnengestroomd dan zijn de polisvoorwaarden weer strenger. In dat geval kan je de Wet tegemoetkoming schaden bij rampen en zware ongevallen aanschrijven. Maar je hebt hierbij geen garantie dat alle schade wordt vergoed.

 • De gevolgen van brandschade

  Brandschade is alle schade als gevolg van vuur. Dus ook – volgens vrijwel alle verzekeraars – roet-, rook- en blusschade. De gevolgen van brandschade kunnen enorm zijn. Maar liefst de helft van door brand getroffen Nederlandse bedrijven gaat binnen twee jaar failliet. Die gevolgen betreffen onder andere schade aan het pand, schade aan voorraad en inventaris, schade aan het wagenpark en misgelopen inkomsten.

  Schade aan het pand
  Brand kan grote schade aan het eigen gebouw toebrengen. Net zoals schade door extreme weersomstandigheden (storm, bliksem, hagel en overstromingen) is dit te verzekeren via een opstalverzekering.
  Schade aan voorraad en inventaris
  Brand en bluswerk kunnen veel schade veroorzaken aan voorraad en inventaris. Ook door rook/roet- of geurschade kunnen inventaris en goederen geheel of gedeeltelijk verloren gaan. Een goederen- en inventarisverzekering vergoedt deze schade.
  Schade aan het wagenpark
  Brandschade aan de (bedrijfs)auto’s is via een WA beperkt-cascoverzekering of door een WA Casco (allrisks-verzekering) te dekken. Dit is ongeacht de oorzaak, zoals kortsluiting of (overslaande) brand. En wat als meerdere bedrijfswagens of zelfs het hele wagenpark verloren gaat? Ook dan is het erg belangrijk dat je goed verzekerd bent!
  Misgelopen inkomsten
  Brand kan de onderneming stilleggen. Het kan immers langere tijd duren voordat je weer operationeel bent of eventuele voorraden zijn aangevuld. Een bedrijfsschadeverzekering verzekert de brutowinst (vaste lasten + nettowinst) gedurende bijvoorbeeld 52 weken. Of de schade in en rond je bedrijf ook daadwerkelijk wordt vergoed, bepaalt de verzekeraar. Dit hangt onder andere af van de polisvoorwaarden.

 • Oppotpremie?

  Vele kleine pensioenpotjes maken één grote. Vanaf 1 januari 2018 gaat er een nieuwe wet van kracht met betrekking tot kleine pensioenen. Dankzij deze wet kunnen werknemers verschillende pensioenpotjes bij elkaar voegen. Politiek, werkgevers, werknemers, pensioenfondsen en verzekeraars bereikten hierover een akkoord.

  Steeds meer mensen hebben kortlopende dienstverbanden en wisselen (regelmatig) van baan. Dit geldt met name in de horeca, schoonmaak- en uitzendbranche. Door van baan te wisselen bouwen werknemers bij verschillende pensioenfondsen en verzekeraars hun oudedagvoorziening op. Maar willen ze die kleine pensioenpotjes overhevelen naar één grote, dan is er vanwege de hoge administratiekosten een afkoopsom te betalen.

  Dat gaat straks veranderen. Alle pensioenuitvoerders mogen vanaf volgend jaar zonder tussenkomst van de werknemer kleine pensioenpotjes overdragen naar de nieuwe uitvoerder, waar de deelnemer actief opbouwt. Omdat de afkoopsom vervalt, heeft de werknemer na zijn pensionering meer te besteden. Tot 1 januari 2018 dus nog even verspreid oppotten!

 • Gemeenschap na het huwelijk?

  De beperkte gemeenschap van goederen wordt het nieuwe basisstelsel van het huwelijksvermogensrecht.  Dit is een gevolg van de nieuwe Wet Beperking gemeenschap van goederen. Vermogen en schulden van vóór het huwelijk (het voorhuwelijks vermogen) blijven na scheiding bij de oorspronkelijke eigenaar. Ook erfenissen en giften worden niet langer automatisch verdeeld. En wie een eigen onderneming heeft? Die moet nog even goed opletten.

  Het voorhuwelijkse (ondernemings)vermogen blijft dan wel privé, maar wat er ná de bruiloft wordt verdiend, is een ander verhaal. Gerealiseerde maar nog niet uitgekeerde winsten en verliezen van de onderneming, vallen dan namelijk in de gemeenschap van goederen. Ook al trouw je binnenkort dus niet meer automatisch in totale gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden blijven belangrijk.

  Leg voor het huwelijk goed vast wie welk vermogen en welke schulden heeft.
  Houd tijdens het huwelijk de administratie goed bij. Kun je niet het recht op een vermogen of schuld bewijzen, dan valt het in de gemeenschap van goederen.
  De Wet Beperking gemeenschap van goederen heeft nog geen precieze ingangsdatum. Ook is de wet niet met terugwerkende kracht actief. En voor wie nu al getrouwd is, verandert er niets. Misschien toch even kijken naar de huwelijkse voorwaarden?

 • Nederland oververzekerd? Check je dekking, maar sluit niet blindelings over

  Regelmatig verschijnen er onderzoeken in het nieuws waaruit zou blijken dat half Nederland zwaar oververzekerd is. Zo ook de afgelopen weken waarin online verzekeraar AllSecur en online prijsvergelijker Pricewise om aandacht vochten voor hetzelfde ‘ nieuws.’ Meer dan 60% van de automobilisten heeft een allrisk of beperkt-casco dekking, die niet meer zou passen bij de leeftijd van hun auto. Wat moet je met dat nieuws als autorijder? Ons advies is: check je dekking, maar sluit niet blindelings over!

  In Nederland ben je verplicht je auto minimaal WA te verzekeren voor schade die jij bij anderen veroorzaakt. Is je auto net nieuw? Dan kiezen de meeste mensen voor een allrisk autoverzekering. Voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud geldt dat vaak beperkte cascodekking wordt aangeraden. Betekent dit dat je op de zesde verjaardag van je auto direct moet overstappen? Nee, zeker niet. Sluit nooit blindelings je autoverzekering over, want er zijn allerlei factoren die invloed hebben op de dekking die bij jouw situatie past.

  Dekking onder de loep

  Er zijn enkele bekende vuistregels: is je auto bijvoorbeeld ouder dan 6 jaar, dan is het aan te raden je dekking eens onder de loep te nemen. Dit betekent niet dat je de dekking automatisch moet downgraden. Er is tegenwoordig zoveel maatwerk mogelijk.

  De premies komen niet meer uit een boekje, maar worden berekend op basis van heel wat variabelen, waardoor de premieverschillen tussen all-risk en WA soms kleiner zijn dan je zou verwachten. Als je een oude brik hebt kan de extra premie voor all-risk zo weinig zijn dat het toch interessant is om daarmee alleen al ruitschade af te dekken.

  Check de dagwaarde

  Ook andere factoren spelen een belangrijke rol, zoals: hoe afhankelijk ben je van je auto? Heb je voldoende financiële middelen om je auto te vervangen wanneer de verzekering niet voldoende dekt? Ben je nog een lening voor de auto aan het afbetalen? Hoe hoog is de dagwaarde ondanks de leeftijd werkelijk?Denk goed over deze zaken na, voordat je besluit je autoverzekering aan te passen.

  Een autoverzekering is een product op maat. Daarom is het verstandig regelmatig te checken of je dekking nog passend is bij jouw persoonlijke situatie. Zo betaal je nooit teveel voor je autoverzekering en kom je bovendien niet voor vervelende verrassingen te staan.

 • Trouwen op huwelijkse voorwaarden?

  Je kunt trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Welke optie kies jij?

  Gemeenschap van goederen
  Als je in Nederland trouwt, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen én schulden van jullie beiden zijn na het huwelijk en dus na een eventuele scheiding evenredig worden verdeeld. Er zijn enkele uitzonderingen op het gemeenschappelijk bezit. Er bestaat namelijk een privé vermogen. Een privé vermogen valt niet binnen de gemeenschap en kan bestaan uit: - Uitkeringen ten gevolge van letselschade (smartengeld) - Eventuele schenkingen onder uitsluiting van de andere partner* - Eventuele erfenissen onder uitsluiting van de andere partner* * onder uitsluiting van de andere partner betekent dat de schenker of de erflater een uitsluitingsclausule heeft opgenomen: de schenking of het nalatenschap/de erfenis valt dan niet binnen de gemeenschap en is persoonlijk bezit.

  Huwelijkse voorwaarden
  Jullie kunnen er ook voor kiezen om te trouwen op huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden in geval van een geregistreerd partnerschap. Dit kan in bepaalde situaties verstandig zijn, bijvoorbeeld wanneer één van jullie beiden een eigen zaak bezit, schulden heeft, kinderen uit een vorige relatie heeft of wanneer de één meer verdient dan de ander. In de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsvoorwaarden laat je bij een notaris vastleggen dat de bezittingen en schulden individueel zijn en blijven na het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Er zijn echter wel verschillende soorten huwelijkse voorwaarden. De meest voorkomende vormen zijn beperkte gemeenschap (er is sprake van een gemeenschappelijk deel en een privé deel) en koude uitsluiting (er is geen gemeenschap van goederen). De notaris schrijft de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden in in het huwelijksgoederenregister. De kosten voor het vastleggen van de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsvoorwaarden verschillen per notaris.
   

 • 2017. Een financieel goed begin?

  Goed nieuws voor mensen met (jonge) kinderen. Het kindgebonden budget voor het eerste en tweede kind is per 1 januari 2017 gestegen. Net zoals de toeslag voor de kinderopvang. Zijn je kinderen al wat ouder en volgen ze een MBO-opleiding? Dan krijgen ze dit jaar een studenten-OV, wat reiskosten bespaart.

  Ben je tweeverdiener en wil je een huis kopen? Je kan in 2017 meer lenen. Ook kan je belastingvrij een groter (eenmalig) bedrag als schenking krijgen, mits besteed aan de aankoop van het nieuwe huis. Verder gaat de Nationale Hypotheek Garantie omhoog. Het plafond van je hypotheek daalt wel naar 101% van de woningwaarde. Is je huis gefinancierd met een spaar- of beleggingshypotheek? Dan kan je deze bij de koop van een nieuwe woning zonder belastingheffing afkopen. Huur je een woning en krijg je huurtoeslag? Ook dan ga je er dit jaar op vooruit.

  Zo verandert er nog veel meer in 2017. Wat dit voor jou specifiek kan betekenen, ontdek je in 7 stappen op https://www.adfiz.nl/finfin/wat-betekent-dit-voor-mij. Bespreek het persoonlijke overzicht met je adviseur. Het is een goed begin van het nieuwe jaar!

 • Hoe stabiel is jouw relatie?

  Hoe stabiel is jouw relatie? Vraag het aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en je schrikt. De kans op een echtscheiding is namelijk zo’n 40 procent: het totale echtscheidingspercentage. Het betekent dus wel dat 60 procent van de huwelijken stand houdt. En dat klinkt dan weer geruststellend.

  Maar hierbij is een kanttekening te maken. Niet alle bestaande of verbroken relaties zijn immers beklonken met een bruiloft. Meerdere samenlevingsvormen zijn mogelijk. Bovendien: mannen en vrouwen trouwen tegenwoordig pas als ze al wat ouder zijn. En dan nog kan het kennelijk flink misgaan.

  Feit is: relaties worden vaker en eerder dan vroeger verbroken. Van de vrouwen die zijn geboren tussen 1965 en 1970 heeft bijna een derde rond 50-jarige leeftijd een beëindigde relatie. Hun partner, met wie ze gehuwd of ongehuwd samenwoonden, dus ook. Van de vrouwen die zijn geboren tussen 1970 en 1975 is net iets minder dan een derde al op 35-jarige leeftijd ten minste eenmaal van haar partner gescheiden.

  Wie een samenlevingsvorm aangaat, doet er goed aan om met deze  weinig romantische, maar onweerlegbare feiten rekening te houden. En wie een samenlevingsvorm verbreekt, staat er statistisch in elk geval niet alleen voor. Zeker niet met een financieel adviseur aan je zijde. Kijk ook eens bij https://www.adfiz.nl/finfin/scheiden

 • Ober, wat schenkt u?

  In 2017 komen er meer mogelijkheden tot fiscaal vriendelijk schenken. Zo kan je eenmalig voor de aankoop of verbouwing van een woning tot 100.000 euro schenken. Nu is dit nog  53.016 euro. Dit geldt ook in geval van hulp bij de aflossing van een hypotheek of restschuld.

  Ja, maar dat was toch al zo? Inderdaad, dat was ook zo in 2013 en 2014. En de woningverkopen gingen daardoor met ongeveer 10% omhoog. De maatregel kan dus nogal wat gevolgen hebben, zeker omdat de huizenmarkt al aantrekt.

  De fiscaalvriendelijke schenking tot 100.000 euro is in 2017 niet alleen van toepassing op ouder en kind. Iedereen tussen de 18 en 40 jaar komt ervoor in aanmerking. Mits niet eerder gebruik is gemaakt van de eenmalige vrijstelling. En de schenking dus ten goede komt aan de eigen woning.

  En wat scheelt het?

  Nogal veel. Zou je nu een schenking doen van 100.000 euro of de schenking volgend jaar niet ten bate laten komen van een koophuis, dan betaal zo’n 5.000 euro tot 30.000 euro schenkbelasting. Het percentage en daarmee het bedrag is afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger.

  Maar wat als je al gebruik hebt gemaakt van de eenmalige schenking, maar nog niet tot het maximale bedrag? Eenmalig is in principe eenmalig. En toch zijn er verschillende voorwaarden en uitzonderingen. Juist omdat het bij schenkingen om forse belastingpercentages gaat, is het raadzaam contact op te nemen met je financieel adviseur!

  Toch alvast oriënteren op eigen huis en schenkingen? Kijk op https://www.adfiz.nl/finfin/eigen-huis-kopen/financiering-huis

 • Brandpreventieweken

  Op initiatief van de Brandweer en de Nederlandse brandwonden stichting zijn de brandpreventieweken opgestart. De gehele maand oktober staat in het teken van brand. Om die reden delen we graag een aantal tips om brand te voorkomen en wat je moet doen om brandschade te beperken.

  Sluit binnendeuren en zorg dat je rookmelders altijd kunt horen

  Rook is de grootste bedreiging bij een woningbrand. Door het inademen van rook krijg je lichaam geen zuurstof, met vaak ernstig of fataal letsel tot gevolg. Rookmelders redden levens. Want deze apparaten melden je met een luid alarm dat er rook is. Sluit ’s avonds voor je slapen gaat de binnendeuren. Zo blijft de giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte.

  Zet apparaten uit die je niet gebruikt

  Apparaten die je niet gebruikt kan je beste uitzetten en de stekker uit het stopcontact halen. Dit voorkomt het doorbranden van je apparaten en verkleint de kans op brandschade.

  Op de site van de brandpreventieweken zijn meer waardevolle tips en adviezen te vinden in het kader van brandpreventie. Ook op onze site is meer informatie te vinden over brandschade en brandverzekeringen, klik hier.

 • Het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

  Iedere zorgverzekering bevat een eigen risico en een eigen bijdrage, allebei bepaald door de Nederlandse overheid. Wat is het verschil tussen die twee?

  Het eigen risico
  Het eigen risico is het bedrag binnen je zorgverzekering dat je zelf moet betalen (opmaken) voordat de zorgverzekering gaat betalen. Het is wettelijk bepaald dat het eigen risico in 2016 minimaal 385 euro is. In 2017 zal dit hetzelfde bedrag zijn. Je kunt het eigen risico zelf verhogen tot maximaal 885 euro.

  Dit betekent dat je de eerste 385 euro (als je het verplichte eigen risico aanhoudt) aan kosten voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname altijd zelf moet betalen. Alles boven dit bedrag op de eerste nota én alle daaropvolgende zorgkosten in dat jaar worden dan door je zorgverzekeraar betaald (mits ze worden vergoed - check hiervoor je polis).

  Maak je het hele jaar door allerlei kleine zorgkosten, dan worden die steeds afgetrokken van je eigen risico (die moet je dus steeds zelf betalen) tot je aan je eigenrisicobedrag zit. Dan pas worden de zorgkosten vergoed.

  De eigen bijdrage
  De eigen bijdrage staat in principe los van het eigen risico. Het is een deel van de medische kosten uit de basisverzekering dat je toch zelf moet betalen. Dit bedrag is door de overheid bepaald en is voor iedereen hetzelfde.

  Een eigen bijdrage wordt onder andere gevraagd bij:

  hulpmiddelen
  bepaalde geneesmiddelen
  kraamzorg
  bepaalde tandheelkundige zorg
  Combinatie
  De eigen bijdrage heeft wel weer gevolgen voor je eigen risico. Stel dat je voor 50 euro medicijnen hebt gekocht en op die medicijnen zit een eigen bijdrage van 25 euro, dan moet je dat bedrag zelf betalen. Maar ook die resterende 25 euro moet je zelf betalen, zolang je je eigen risico nog niet hebt opgemaakt.

   

  IEXgeld

  Dit artikel is geschreven door IEXgeld. IEXGeld vindt het belangrijk dat je nadenkt over geldzaken. En dat dat helemaal niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn. Financiële instellingen lijken het soms met opzet saai en ingewikkeld te willen maken - hoe complexer het lijkt, hoe meer het lijkt alsof je die instellingen heel erg nodig hebt.

 • Zomervakantie zonder autopech

  Alarmcentrales zagen het aantal pechgevallen in het voorjaar met 13% stijgen. Met de zomervakantie voor de boeg geven we graag een aantal tips om de autorit naar je vakantiebestemming zonder pech onderweg door te komen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

  Voor vertrek: maak je auto zomerproof
  Laat je auto voor vertrek bij de garage controleren. Zo ben je ervan verzekerd dat je auto vakantieproof is. Denk bijvoorbeeld aan:
  - Het controleren van de bandenspanning, hiermee voorkom je niet alleen slijtage aan je banden, maar bespaar je direct op brandstofkosten.
  - Het op peil brengen van de olie, te weinig is schadelijk voor je motor en al helemaal als je lang onderweg bent.
  - Voldoende koelvloeistof. Zeker als je door bergen en heuvels gaat rijden in warme landen is dit wenselijk, je motor raakt sneller oververhit.  

  Lees je in: boetes zijn te voorkomen
  Houd er rekening mee dat in het buitenland andere regels gelden. Het is verstandig om je vooraf te verdiepen in de verkeersregels en voertuigeisen in Europese landen. Waar moet je op letten? En wat is verplicht om in de auto te hebben? Zie hier een overzichtje voor alle landen.

  Op de inpaklijst: reservesleutel
  Wees verstandig en neem ook nog wat extra spullen mee in de auto: zaklamp, gereedschap, lifehammer, zonnebril, deken, eten en drinken kunnen bij pech de uitkomst bieden. Ook handig: zorg dat je partner of medereiziger de reservesleutel van je auto bij zich heeft.

  Check: nog steeds juist verzekerd?
  Vaak bieden dealers bij een auto jonger dan drie jaar een mobiliteitsgarantie aan binnen Europa. Hiermee ben je dus verzekerd bij pech onderweg. Is je auto ouder, maar heb je wel een volledige casco autoverzekering, dan kan het zijn dat hier een buitenlanddekking en dus een dekking voor pechhulp bij zit. Soms geldt die dekking alleen in geval van ongevallen. Ook kan het zijn dat het ontvangen van hulp bij pech onderweg is gedekt via je lidmaatschap bij een pechhulpdienst. Mocht dit allemaal niet het geval zijn, dan kun je je auto ook nog apart verzekeren voor pechhulp, zodat je bij pech hulp onderweg, een vervangende auto of repatriëring van je auto naar Nederland ontvangt. 

 • 5 financiële checks als je een kind krijgt

  Gezinsuitbreiding! Wat moet je voor je verzekeringen regelen?

  check 1 Kraamzorg in je zorgverzekering?

  Net zoals iedereen heb je een verplichte basis zorgverzekering. Dit ‘basispakket' vergoedt de verloskundige zorg, dus de zorg voor jou en je baby. Je krijgt deze verzorging zowel voor, tijdens als na de bevalling. Wat wel en niet onder de verloskundige hulp valt, kan per verzekeraar verschillen. Via een aanvullende verzekering krijg je kraamhulp vergoed en misschien zelfs extra kosten, zoals zwangerschapsgym.

  check 2 Uitkering tijdens zwangerschapsverlof geregeld?

  Werk je voor een baas, dan ben je wettelijk verzekerd voor het doorbetaald krijgen van je loon tijdens je zwangerschapsverlof. Als je voor jezelf werkt, heb je ook recht op een zwangerschapsuitkering. Je krijgt maximaal het wettelijk minimumloon. Wil je liever een hogere zwangerschapsuitkering, dan kun je hiervoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

  check 3 Pensioenopbouw geregeld bij minder werken?

  Als je minder gaat werken na de komst van je kind, ga je ook minder verdienen. Dat heeft gevolgen voor je pensioen. Je kunt ervoor kiezen om dit gat van je pensioen op te vullen via een lijfrenteverzekering.

  check 4 Gezinsuitbreiding doorgegeven aan verzekeraars?

  Als je een kind krijgt, geef dit dan door aan je zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, gezinsrechtsbijstandverzekering, levensverzekering en uitvaartverzekering. Doe dit het liefst zo snel mogelijk. De verzekeraars passen je polis aan en in sommige gevallen ook je premie. Er zijn ook verzekeringen waarbij je kind tot zijn of haar achttiende levensjaar gratis is meeverzekerd.

  check 5 Zekerheid geregeld voor je kind wanneer je komt te overlijden?

  Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor je nabestaanden. Deze verzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit wanneer de verzekerde voor een bepaalde datum overlijdt. Met dit geld kan de achtergebleven partner bijvoorbeeld de hypotheek betalen of stoppen met werken om de kinderen op te voeden. Speciaal voor je kind kun je ook een (tijdelijk) wezenpensioen regelen. Kom je te overlijden, dan ontvangt je kind tot zijn of haar 18e jaar een uitkering. Kinderen die studeren hebben zelfs recht op een uitkering tot hun 27ste jaar.

 • Wat te doen bij autoschade?

  Van lakschade tot vandalisme en total loss: autoschade kent vele vormen. Soms is er zelfs sprake van persoonlijk letsel. Ongeacht het soort schade, met of zonder tegenpartij: financieel zijn er altijd gevolgen. Hoe ben je voorbereid en wat kan je doen?

  Maak foto's van de schade

  In vrijwel alle gevallen geven foto’s goed bewijs van geleden schade. Of het nu gaat om bijvoorbeeld hagelschade of vandalisme: maak zoveel mogelijk foto’s en breng de schade in beeld. Noteer ook datum en tijdstip. Zo kan de verzekeraar controleren of er op het schademoment bijvoorbeeld een storm of hagelbui was.

  Raadpleeg de polis of uw adviseur

  Of de geleden schade wel of niet verzekerd is, hangt af van de verzekeraar en het soort verzekering. Raadpleeg daarvoor de polisvoorwaarden en/of neem contact op met je adviseur.

  Controleer het schadebedrag

  De verzekeraar beoordeelt de schade. Vaak gebeurt dit aan de hand van een begroting door een garagebedrijf. Eventueel komt een schade-expert op bezoek, afhankelijk van de aard en de grootte van de schade. Deze stelt dan het schadebedrag vast. Ben je het niet eens met het schadebedrag, dan kan je een contra-expert inschakelen. Hij of zij stelt een rapport op en bespreekt dit met de expert van het eerste rapport. Eventueel komt er een derde expert bij, wiens uitspraak bindend is.

  Ongeval met gewonden? Bel 112

  Ben je betrokken bij een auto-ongeluk en zijn er gewonden, bel dan onmiddellijk alarmnummer 112. De alarmdiensten zijn zo snel mogelijk ter plekke.

  Ongeval met tegenpartij? Noteer of meld de schade direct

  Is er een ongeval met een tegenpartij, vul het schadeformulier dan ter plaatse in. Maak liefst ook foto’s en kijk of er getuigen zijn: inzittenden of omstanders. Bij enkel materiële schade komt er meestal geen politie. Wil de tegenpartij niet meewerken, noteer dan zijn kenteken. Stuur het schadeformulier zo snel mogelijk in. Of gebruik de schade-app: mobielschademelden.nl, zie ook: www.mobielschademelden.nl.

Serviceabonnement aanvragen

Een serviceabonnement is een uitstekende oplossing voor wie zich niet of nauwelijks om financiële zaken en verzekeringen wil bekommeren. U betaalt een vast bedrag per maand. Dat is meestal aanzienlijk voordeliger, terwijl u wél verzekerd bent van onze kennis en kunde. We zijn er voor u als dat nodig is.